måndag 15 augusti 2011

Tillbehör/projekt: Öppningsbara hängen


 Jag har nämnt några typer av öppningsbara hängen förr. De finns i många olika utförande för olika typer av design och material. Fokus här ligger på hängen med "inglasade" eller öppna framsidor så att innehållet syns som i en ram. En viktig sak att tänka på är att några av dem -- som mässingsramen utan glas på bilden ovan -- inte är gjorda för att öppnas och stängas många gånger. De passar därför mindre bra för en design där bilden (eller vad nu utsmyckningen består av) är tänkt att kunna bytas ut av bäraren.

Förutom de typer som syns ovan finns "specialvarianter" som hängen som till det yttre liknar fickur med med tomt innanmäte och glasruta istället för urtavla eller kubiska hängen som kan användas som pärlbur likväl som bildsmycke -- se exempel här.

En del hängen har enbart ett tunt gap mellan fram- och baksidan, lagom för att lägga dit papper eller någon annan typ av tunn utsmyckning (se t ex det stora hänget med glas på båda sidor, ovan t.h.). Då kan de fungera som alternativ till s k soldered pendants (hängen i tiffanyteknik) eller fotoberlocker där pappret eller bilden förseglas med epoxihart eller akrylmedium. Andra hängen är djupa (som det runda, mörka kopparhänget), vilket ger större möjligheter att lägga i både platta och tredimensionella utsmyckningar beroende på vilken effekt som eftersträvas.

Exempel på projekt som på olika sätt använder sig av denna typ av hängen hittar du hos exempelvis Ranger (Memory Frames, glass och capsules) och Rings & Things samt under produktbeskrivningar till Small Phone Booth Brass Frame Locket och Window Frame Locket. Se även projekt som Comings and Goings Necklace, Memory Frame Pendant Necklace och Inspirational Memory Fram Necklaces.


Tips: Som synes nedan finns det även medaljonger med plats för tredimensionella utsmyckningar. Dessa är egentligen gjorda för att fyllas med cremeparfym, men varför inte istället utsmycka dem och fylla med harts eller liknande? Tänk dock på två saker: till skillnad från hängena ovan syns inte utsmyckningen förrän medaljongen öppnas och det faktum att locket är perforerat och därmed inte skyddar innehållet på samma sätt som en glasskiva.


1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails