sidor

torsdag 18 augusti 2011

Material: Lufttorkande papperslera

Fuwa Fuwa mousse clay Blue pastel x25grWhite Mousse-chan Kira-Kira Paper Clay Refill Whip Style
Fuwa Fuwa paper clay Japan 4 colours ChocoMousse-chan Fuwa-Fuwa Paper Clay Set - Cake Shop


Papperslera finns i många olika utföranden och kvaliteter. Det kan vara allt från en grå klumpig massa, som är svår att modellera i detalj, till en silkeslen vit eller färgad lera, som påminner om gips när den torkat. De kan användas i mindre skulpturer och docktillverkning så väl som i smycken och pysselprojekt för barn. Från Japan kommer en mångfald av olika leror (se bilderna ovan), som används i bl a deco, det vill säga miniatyrer av kakor, godis, efterrätter och andra söta bakverk. Kreationer som används i allt möjligt, inklusive smycken. Leran används för sig själv eller i kombination med exempelvis hartslera, som du kan läsa mer om här.

 Papperslera är lufttorkande, vilket många upplever som en fördel -- även om det kan vara en nackdel för den som arbetar långsamt då torkprocessen kan börja innan leran är färdigbearbetad. En annan fördel för vissa är det faktum att många papperleror är barnvänliga, utan farliga ingredienser eller varma ugnar att passa. Ytterligare positiva egenskaper är att många papperleror dessutom blir så hårda när de torkat att de går att sanda, snida och borra. Samt det faktum att det som sagt finns olika leror för olika tillfället, inklusive färgade varianter. Ofärgade leror kan lätt färgas med exempelvis akrylfärg, bläck eller pigment som arbetas in i dem.

Lerans stora nackdel i förhållande till andra smyckesleror som polymer- och hartslera är att den inte alltid är lika hållbar och måste lackas eller målas med förseglande färg (t ex akryl) för att inte skadas av fukt och vatten. Fördelen är att den ger en helt annan struktur än de nämnda lerorna, vilket passar om man ska tillverka kakbottnar, rulltårtor och liknande. Med rätt typ av lera åstadkoms en porös, lätt krackelerad yta, som är mycket naturtrogen i sammanhanget. Det finns för övrigt också pappersleror speciellt för att skapa illusionen av vispad grädde eller spritsad chokladkräm.

Beroende på typ av lera, luftfuktighet och värme kan det ta allt från ett par dagar till flera veckor för leran att torka helt, vilket den måste innan smyckena kan lackas och bäras.

Mer information samt jämförelser mellan olika smyckesleror -- vilket alltså inkluderar polymer- och hartslera -- hittar du hos bl a Air-Dry-Clay, Hikaria (bra bilder på kakor av olika leror, som visar skillnaden i struktur tydligt), Miniatures.about.com samt videon PaperClay vs Cold Porcelain vs Polymer Clay, som går igenom för- och nackdelar med varje lera samt visar exempel på dem. (Cold porcelain är en lufttorkande lera som påminner om porslin när den härdat.)

 Några tips för att arbeta med papperslera samt projekt finner du hos Rubberstamping.about.com och Jewelrymaking.about.com. För ännu ett smyckesprojekt, se Paperclay.com.


Obs! Lufttorkande eller keramisk papperlera?
Inom keramik finns det även pappersleror som består av papper och keramiska partiklar i lerform (samt konserveringsmedel för att hindra pappret från att ruttna av fukten). Denna lera är brännas i brännugn så att pappret förbränns och endast keramiken återstår. Lite på samma sätt som metallera fungerar. Den ska alltså inte blandas ihop med de typer av papperlera som denna text handlar om. Vissa recept på papperlera eller fiberlera, som det också kallas, på nätet är tänkta att just brännas, inte lufttorkas.


Foton: Fuwa Fuwa, japansk papperslera från Perles & Co:s butik. (Klicka på bilderna för direktlänkar om du vill läsa mer om lerorna.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.