sidor
▼
onsdag 10 augusti 2011
Material: Bladmetall
Bladmetall är metall som valsats ut till lövtunna ark. Det finns bladmetall i såväl ädelmetall (bladguld, bladsilver) som oädel metall (t ex slagmetall av mässing, koppar och aluminium). Slagmetall av mässing och koppar kan behandlas för att få en värmepatina i olika flammiga färger -- bl a den bladmetall som kallas abalone är just värmepatinerad -- och den kan även färgas i olika nyanser. Äkta bladguld är dyrt och ersätts därför ibland av oädel slagmetall i hobbysammanhang. Dock kan det ibland kallas för bladmetall guld eller liknande, vilket kan missförstås. Föga förvånande så är priset en bra signal på om det är äkta eller imiterat bladguld.
Bladmetall ska inte förväxlas med metallfolie, som även om den också är tunn är betydligt tjockare än bladmetallen. Exempelvis guldfolie används vid keum-boo och lampworking. Om man av misstag skulle välja bladguld istället så skulle det inte klara av hettan utan helt försvinna in i materialet det appliceras på.
I hobbybutiker säljs bladmetall framför alllt i två olika utförande: som hela ark eller som flagor i en eller blandade färger. Hela ark kan vara pilliga att arbeta med, men passar bäst för projekt där du vill få en slät yta. Flagorna passar bra om du vill skapa en mönstrad yta, lätt ojämn struktur eller helt enkelt blanda i exempelvis harts (resin) eller lera som effekt.
Det finns många olika sätt att använda bladmetall i smycken. Du kan t ex "förgylla" olika typer av material (t ex en stenpärla eller ett trähänge), använda dem till spännande mokume-ganetekniker i polymerlera, gjuta in i epoxiharts, limma fast på undersidan av dekorstenar/glascabbar/glass tiles och så vidare.
Att göra en enkel "förgyllning" är inte så komplicerat: du målar häftgrund -- som du hittar bredvid bladmetallen i butiken -- där du vill att metallen ska fastna och låter den torka enligt instruktionerna på burken. Sedan applicerar du metallen med en mjuk borste. Arbetar du med hela ark och använder bladmetall återkommande kanske du vill investera i de verktyg och hjälpmedel som finns -- se t ex här. Gör du det bara någon enstaka gång eller arbetar med flagor är det sällan behov av mer än en riktigt mjuk borste att flytta bladmetallbitarna och putsa den förgyllda ytan med.
Eftersom bladmetall är så tunn är den väldigt lätt så det gäller att vara försiktig och arbeta på en dragfri plats utan risk för oväntade vindpustar (vilket inkluderar att snabbt gå förbi allt för nära arbetsborde, pusta, bläddra hastigt i en bok med mera) som kan sprida metallflagor vid för våg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.