Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 17 oktober 2008

Teknik: Textila tekniker i metalltråd

Många tekniker som vi främst förknippar med tråd och garn kan också med fördel användas för att göra smycken i metalltråd. Mest känt är kanske metalltrådsvirkning, men andra tekniker som kan användas är stickning, gaffelvirkning, påtning, frivoliteter, makramé, knutar, flätning, vävning, kumihimo med flera.

Det finns en del skillnader mellan att använda fiber och metall, t ex kan metalltråd inte böjas på samma sätt och den är "stummare" än garn. Resultatet blir därför också oftast luftigare och även på andra vis lite annorlunda mot om du använt fiber. Avsluten kan också ofta göras lite annorlunda eftersom metall kan hålla sin form på ett annat sätt. På sätt och vis är dessa tekniker, när de utförs i metalltråd, inte samma tekniker som när de utförs i fiber. En person som kan virka har en fördel när det kommer till att virka exempelvis ett silver armband, men personen måste samtidigt lära sig att förstå och handskas med ett material som uppför sig väldigt annorlunda jämfört med garn och tråd.

Nedan har jag sammanställt lite länkar och boktips till olika tekniker. Det är främst instruktioner men också rena inspirationssidor i de fall instruktionerna på nätet är få.


Virkning och gaffelvirkning
Vi börjar "från början". Den vanligaste tekniken i detta fack är troligen, som jag tidigare nämnde, virkning. Instruktioner till armband respektive smyckeset hittar du hos Panduro och Slöjd-detaljer. Virkskola och virktips kan du hitta hos Hemmets Journal. Lite mer instruktioner kring hur du virkar med pärlor samt inspiration hittar du hos StitchDiva. Där hittar du även instruktioner till gaffelvirkning. (se även denna tutorial för gaffelvirkade örhängen på samma sajt). Mer tips och instruktioner för vanlig virkning hittar du på suite101 , som också har instruktioner till en virkad ring med cabochon.

Föredrar du att virka enkla luftmaskekedjor, se dessa armbandsinstruktioner, CraftyPods blomhängen samt Potter Crafts halsband i bågar. Gillar du luftmaskevirkning så hittar du också instruktioner till flerradiga halsband i Sara Withers och Stephanie Burnhams bok Pärlteknik (2007, Prisma). Vill du göra ett grövre virkat armband så se Stephanie Rigers Tough Cuff på Art Jewelry. Det finns många mer mönster ute på nätet, men jag stannar vid detta för denna gång. För tips på cirkulär virkning, se Craftstylish.


Påtning
På suite101 nämns även spool knitting, alltså påtning på svenska. Även detta kan du läsa mer om i Pärlteknik. En påtdocka kan du enkelt göra själv, men det finns också färdiga att köpa i såväl trä som plast. Numer finns det även en påtdocka speciellt för metalltråd, kallad Wyr Knittr. Ett halsband gjort med denna "knittr" hittar du hos DIY Network (se även detta halsband).

Föredrar du en gammeldags påtdocka så kan hitta instruktioner hos Wig Jig (se även här fler variationer), jewelrymaking.about.com och Beadsisters -- observera att en påtdocka kan ha allt från tre till fem "piggar", men tekniken är den samma. Ett elegant påtat pärlarmband hittar du hos HGTV. Du behöver inte trä pärlorna på tråden: i dessa örhängen fästs pärlorna inuti den färdiga tuben.


Stickning
Påtningen för oss vidare till en närbesläktad teknik: stickning. Även här kan du hitta instruktioner i Withers och Burnhams bok. Instruktioner till ett enkelt pärlarmband hittar du hos Artistic Wire. Vill du gå bortom smyckestillverkning så kan jag även tipsa om den pärlstickade väskan på DIY Network. Mer stickat och virkat kan du hitta i andra svenskspråkiga pärlböcker som Smycken och annat fint av pärlor och metalltråd av Tone Joner och Lisa Jacobsen (2001, Richter).


Frivoliteter och knyppling
Vissa tekniker finns det inte så mycket instruktioner till (åtminstone på nätet). Till dessa hör frivoliteter och knyppling. Knyppling har jag inte alls sett instruktioner till, men du lär kunna hitta böcker om vanlig knyppling på ditt bibliotek. Se även Föreningen Svenska Spetsars hemsida. Inspiration till knyppling med metalltråd hittar du hos Uniqhantverk, Rosemary Shepherd och Miss Me Design (kronor och tiaror).

Instruktioner till vanliga frivoliteter finner du hos Frivolitetsknuten. Frivoliteter i metalltråd kan du läsa mer om här.


Makramé
Något som du kan hittar mer fakta kring är makramé. Mikromakramé eller pärlmakramé har blivit populärt på sistone och du hittar mycket instruktioner både på nätet och i gamla böcker från 70-talet. Grunderna på svenska hittar du bl a här. Instruktioner till ett virkat och makraméknutet armband av Keren Peled hittar du hos HGTV och där finner du även hennes Hair Clasp, ett hårspänne av silvertråd och kristallpärlor. På Kerens hemsida hittar också mycket inspirerande smycken i metalltråd. Se också de här örhängena.


Knutar
Du kan även använda andra typer av knutar än makramé. Hos de Cor's hittar du tutorial till smycken gjorda i kinesiska knutar och hos Loren Damewood kan du lära dig att fläta en valknop i metalltråd. Andra enkla knutar som lätt kan göras i metalltråd är den enkla "lyckoknuten" (se foto under inlägget om koppar).

Många keltiskinspirerade knutar, som kan omvandlas till metalltråd hittar du också i Suzen Millodots Celtic Knots for Beaded Jewellery (2006, Search Press).


Flätning
Från knutar är inte steget långt till flätning, som du väldigt enkelt kan gå från tråd till metalltråd med och du kan även fläta med grova dimensioner, något som inte passar de andra teknikerna. Om du inte kan så många olika flätor rekommenderar jag att du lånar en bok om tenntrådsflätning där många olika typer av platta och runda flätor finns beskrivna.

Flätade smycken hittar du instruktioner till hos Wig Jig. Se också Cheryl Coccaros flätade armband (pdf). Och varför inte testa att fläta i friform, vilket fungerar med metalltråd? Mer länkar hittar du under Keltiskt med metalltråd.


Kumihimo
En teknik jag gillar är kumihimo. Åtminstone i dessa enklare varianter. För de som inte känner till det så är kumihimo en typ av japanska snörflätning som görs med en speciellt ställning kallad marudai (hårkullorna använder en liknande) eller en bricka som hålls i handen, vilken enkelt kan tillverkas själv. Hur du väver en snodd med metalltråd kan lära dig hos Beads, Baubles & Jewels -- observera att sajten är gratis, men kräver att du registrerar dig som användare.


Vävning
Slutligen, från en typ av vävning till en annan. Du kan väva metalltråd med vävstol, bandvävstol eller bandgrind. För den typen av vävda smycken se Mariana Erikssons och Birgitta Videgårds bok Smycka dig (1997, Natur & Kultur -- observera att det inte är samma bok som Malla Másdóttirs bok från 2001 med samma namn). Tyvärr tar boken inte upp grunderna för vävning så de får du hitta i någon annan grundbok.

Se också Mary Hettmanspergers bok Fabulous Woven Jewelry (2006, Lark Books), som visar hur du väver med metalltråd med tekniker från korgmakeri och utan vävredskapen från den textila världen. Slutligen vill jag också tipsa om denna video.


Andra tekniker
För andra i grunden textila eller korgmakartekniker i metalltråd se -- utöver Hettmanspergers bok -- t ex Jewelry Lessons eller Delia Stones tutorials där du bland annat finner basket weave och netting/looping som är en variant av spetssöm. Se även Basketweave, twining och netting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails