Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
söndag 26 oktober 2008
Pärltillverkning: Träpärlor
Trä är ett material som är lätt att hitta, men som ofta inte är det första valet bland de som vill göra pärlor. Material som glas (lampworking) och polymerlera är mycket populärare. Det märks inte minst om du vill söka information om träpärltillverkning utöver att bara måla färdiga, obehandlade pärlorna med hobbyfärg.
En anledning är troligen att det är ganska tidsödande att göra runda och ovala pärlor själv, samtidigt som de är väldigt billiga att köpa in färdiga. Därför har jag valt att här både fokusera på tillverkning av pärlor och dekoration av dem, vilket omfattar färdigköpta träpärlor. Några länkar går dessutom till färdiga träpärlor som exempel på hur du kan dekorera dem i de fall jag inte hittat några instruktioner.
Val av material
Det finns ett stort urval både inhemska och exotiska träslag att välja mellan i fackhandeln. Tänk på att olika träslag är olika svåra att arbeta med: vissa är mjuka och enkla att forma medan andra är hårda och svårbearbetade. Prova dig fram eller fråga t ex när du köper träbitar. Förutom vanligt trä kan du även ha tur att hitta laminerat trä, som består av olika träslag i olika färger. Ofärgade runda träpärlor hittar du billigt hos hobbybutiker som exempelvis Panduro eller Slöjd-detaljer. Se även din lokala hobby- eller pärlbutik. I pärlbutiker kan du även hitta andra enfärgade pärlor, målade eller omålade, att utgå från.
Såga och svarva
Den enklaste sortens träpärlor kan göras genom att till exempel en tunn gren eller träbit (rundstav?) sågas i lagom stora bitar. Sedan är det bara att borra ett hål och sandppra. Läs mer om detta sätt att tillverka träpärlor här. Något mer avancerat är att forma pärlan i en svarv. Vill du ha platta pärlor kan du helt enkelt såga ut en form från en träbit. Hur du gör en cabochon kan du lära i Amy Bells projekt Wood Prism, som finns att köpa från Art Jewelry.
Snidade och karvade mönster
Några av världens vackraste träpärlor är de så kallade ojimepärlorna, som är handsnidade i detaljerade tredimensionella motiv. Jag har inte hittat några instruktioner till detta imponerande konsthantverk, men här finns en gratis e-bok om netsuketillverkning. Detta kräver en hel del kunskap, men kan förhoppningsvis inspirera även nybörjare. Betydligt enklare då är att endast snida mönster i träet som dessa väldoftande sandelträpärlor eller dessa pärlor som först färgats och sedan mönstrats. Ett snidat mönster kan även fyllas i med färg.
För att snida trä finns speciella verktyg, karvsnittsknivar, och mönster kan även göras med exempelvis små skålfräsar. På Cut Out+Keep hittar du instruktioner till pärlor vars mönster karvas ut med en spik. Tänk på att hålla handverktygen vassa för att arbeta säkert med dem. Du kan även snida/mönstra färdiga pärlor -- vilket för oss in på nästa del: att dekorera pärlor.
Färga och måla
Det enklaste sättet att dekorera en träpärla är att färga den. Ett enkelt sätt att färga många pärlor samtidigt är att doppa dem i ett färgbad, se instruktioner hos Panduro och bildsvit hos Martha Stewart.
Förutom att färga en pärla helt kan du också måla motiv. Se exempel från Sirlig och Perles & Co. Om du inte vill använda vanlig trä- eller hobbyfärg finns även bets. Med bets, som finns framförallt i bruna tränyanser, får du en halvgenomskinlig yta där du fortfarande kan se ådrorna i träet. Betsen skyddas med ett speciellt, matt betslack (ej att förväxla med lackbets). Perfekt om du vill använda färdiga träpärlor, men med känsla av ett mörkare, exotiskt träslag.
Vill du har en stor yta att måla på, med tycker en rund pärla blir för klumpig kan du såga av sidorna på en rund och vips får du en plattrund pärla som passar t ex som fokalpärla. Du kan även limma ihop två träknapper och borra ett hål. En träknapp fungerar även som cabochon.
Förgyllning
Du kan även förgylla träpärlor. På DIY Network kan du lära dig "fuskförgyllning" med guldpenna, men du kan också förgylla med bladmetall (bladmetall i guld- och silverfärg, koppar samt abalone finns att köpa i hobbybutiker). Det kan vara lite småpilligt, men principen är enkel -- följ bara instruktionerna på förpackningen. Det du behöver är bladmetall, häftgrund och schellack (eller annan skyddslack). Metallen flyttas enklast med en mjuk pensel.
Decoupage
Hos HGTV kan du lära dig att skapa pärlor som påminner om dekalpärlor i porslin med hjälp av stämplar, stämpelfärg och en glansig coating. Pärlan kräver många steg, men ser också lyxig ut. Tekniken är delvis decoupage. Mer om decoupagepärlor kan du läsa i ett eget inlägg.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.