Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 1 mars 2009

Mönstertips: Keltiskt med metalltråd


Den vackra keltiska stilen med sina komplexa flätknutar och flätningar attraherar många, även utanför den del av vår värld som en gång beboddes av de människor vi kallar kelter. Framförallt associerar vi kanske mönstren till Irland, England och Wales, men kelterna fanns faktiskt spridda över större delen av Europa på sin tid. Flätmönstren är delvis typiskt keltiska och delvis väldigt universella: på keltiska gravstenar kan man finna avbildade knutar/knopar som påminner om vissa kinesiska knutar t ex.


Karaktäristiskt för keltisk design är de intrikata flätknutarna, men också andra enklare flätor associeras oftast till denna stil. Därför kommer jag här att ta upp också några sådana, som inte specifikt säljs som keltiska mönster men som passar sammanhanget väl. Notera att detta handlar om smycken i vad som brukar ses som keltisk stil, inte historiskt korrekta keltiska smycken.


Smycken med jig
Det mest grundläggande för att skapa metalltrådsknutar och -flätor är att kunna fläta (förvånad?) och gärna använda en jig. Det går självklart även att göra flätade metalltrådsknutar utan jig, men då gäller det att vara noggrann när tråden böjs så inte minst i början och när du vill göra många uniforma komponenter kan en färdigköpt eller egentillverkad jig underlätta mycket.

Grunder i att använda en jig likväl som mönster finner du t ex hos WigJig. Av de mönster som skulle kunna klassas som mer eller mindre keltiska i stil vill jag nämna -- utan inbördes ordning -- Celtic Knot Earrings, Double Spiral Bracelet, Four Leaf Clover, Onyx & Silver Spirals, Beaded Celtic Chain Wire Necklace, Pink Diamond Link, Spiraled Choker, Funky 8 Link Necklace, Loopy Knots, Amethyst Celtic, Celtic Lace, Paddy's Delight, Dubbelt treuddig connector, Celtic Triangle Earrings, Simple Jewelry Wire Ring, Deluxe Duplex Earrings, Square Knot Earrings samt Queen of Clubs Earrings.

Ofta används en jig för att skapa ett mönster som inte är sammanflätade, dvs att tråden går över och under föregående trådar, men det går bra att fläta tråden när den sitter i en jig också. Var beredd på att det är något klurigare. Att göra flätade knutar och valknopar kan du lära hos Loren Damewood, mannen med de vackra smycken. Bläddra ned till tipsen under rubriken Some Hardware Hints. Mer om att göra "keltiska komponenter" på en egengjord jig finner du här.


Flätning och andra projekt
Att göra en grundläggande fläta kan du lära hos WireBlissMei och genom WigJigs Braided Wire Bracelet. De visar på två helt olika sätt av avsluta sina armband. Ett tredje sätt finner du en variant på här, att avsluta och påbörja trådarna så att ett kroklås bildas. För ett fint armband som kombinerar en fläta med tvinnade trådar, vilket är vanligt i t ex tenntrådsflätade armband, se Instructables. Missa inte heller detta armband på Jewelry Lessons, som flätas med tvinnad tråd för extra effekt.

Vill du skapa mer arbetade smycken vill jag speciellt framhålla fem projekt, varav två i coiling. Celtic Twist Earrings av Karen Tellefsen, som är gratis att ladda ned hela mars månad samt betalmönstren Double Celtic Cross and Scrolls Earrings (Dianne Karg Baron), Celtic Knot (treasury), Celtic Flower Earrings (treasury) samt Celtic Braid Bezel Pendant (Shaktipaj).


Silversmide och chain maille
Men metalltråd behöver inte vara liktydigt med trådarbete: den kan användas för att göra smycken som Howard Siegels Celtic Challenge eller chain maille. Inom det senare känner jag till åtminstone tre "weaves" som tagit namn efter kelterna: Celtic Visions, Celtic Strap och Celtic Filagree, som alla tre beskrivs hos Maille Artisans. Samt fina Celtic Mandala, även känd som Celtic Visions Star (den senare länken säljer även instruktionerna separat).


Mer tips
Många knutar, som slätknuten och valknopen som nämnts ovan, kan knytas i metalltråd. Så begränsa dig inte till smyckessajter när du vill lära dig att göra sådana här smycken. Titta även på hemsidor där du kan lära dig olika dekorativa knopar och knutar samt sajter/böcker om tenntrådsflätning för olika fina flättekniker. Det är dock viktigt att tänka på att metalltråd härdar på ett sätt som gör det svårt att knyta intrikata knutar om du inte har möjlighet att mjukglödga tråden emellanåt. Använd inte för tjock eller hård tråd. Glöm inte heller att många knutar blir finare om du flätar dem med två parallella trådar.

Vill du designa dina egna flätknutar så finns det hemsidor som visar hur du gör -- även om de främst är tänkta för tecknade flätningar, inte sådana som ska omsättas i tråd. Några tutorial finner du hos Aon Celtic Art & Illumination, varifrån jag även fått de vackra illustrationer jag använder i detta inlägg.

Boktips: Jag slår gärna ett slag för Suzen Millodots Celtic Knots for Beaded Jewellery, som jag recenserat i detta inlägg. Visserligen gör hon sina knutar i textil tråd, men flera av dem kan överföras till metalltråd. Linda Jones, vars ena smyckesbok är utgiven på svenska, har skrivit en bok om just metalltrådssmycken i keltisk stil: Wire and Bead Celtic Jewellery (2007, Cico Books). Har tyvärr inte läst den själv så jag kan inte säga så mycket om den mer än att jag hört positiva kommentarer om den.

Mer inspiration kan du hitta genom att söka på nätet med fraser som celtic knots eller celtic jewelry/jewellery. Då kan du t ex hitta så vackra smycken som detta halsband!


PS! Det är inte särskilt svårt att hitta pärlor med keltiska mönster i pärlbutikerna -- gjorda i Kina eller kanske t o m USA -- men vet du att det även finns tillverkare av keltiskinspirerade (tenn)pärlor och hängen i England? Nämnas kan t ex Black Dragon Crafts, Fire Dragon Pewter och Cosmic Pewter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails