Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 31 oktober 2012

Projekt: Smyckesdelar av mönstrade plastmappar



Många är de prylar och material som kan användas i smyckestillverkning. Mich L. in LA skapar gärna smycken med lite udda material och dagens idéer kommer från ett par av hennes tutorials.

Moderna plastmappar och kollegieblock med plastpärmar kommer ofta i olika färgade mönster. Genom att klippa ut motiv från den ganska tjocka plasten kan du få kul smyckesdelar att leka med. Exempel på och instruktioner till smycken av plastmappar finner du i Michelles blogginlägg School Supplies Jewelry och Cascading Circles Earrings.

Shoppingtips: Pärlor och komponenter för kattälskare





Tidigare har du kunnat läsa om shoppingtips för drakälskare och grodfantaster. Eftersom jag samlar på kattpärlor så borde det rimligtvis finnas en artikel om kattpärlor och -smyckesdelar också, men på grund av utrymmesskäl och svårigheten att begränsa antalet tips till en hanterbar nivå så har det aldrig blivit av att skriva om det. Du kan dock numer finna en hel del tips på pärlor, knappar, hängen och andra smyckeskomponenter på mitt Pinterestboard Cat beads and components. Kika gärna om du är på jakt efter kattrelaterade komponenter/pärlor eller bara vill få lite ögongodis.


porslinspärla från Laura Mears

maneki neko ojimepärla

kinesisk porslinspärla

tisdag 30 oktober 2012

Projekt: Maneter


Jellyfish



Maneter är inte uppskattade av alla, men deras form kan vara inspirerande att arbeta med -- i naturlig eller stiliserad stil. Förutom tipsen nedan kan det vara inspirerande att kika på foton av maneter, t ex på Flickr -- där du bl a finner ett av mina favoritfoton på temat, Crystal Jellyfish av Imtiaz Ahmed. Många exempel på vackra former och linjer även för den som inte gillar djuren.

Det finns några smyckesprojekt på tema maneter på nätet, men inte överväldigande många.

Hos Poppy Golightly Bijoux finner du Jellyfish Earrings Tutorial, som beskriver hur du gör maneter i metallera och -tråd. Om du inte arbetar med lera så skulle du kunna göra själva kroppen med hjälp av en puckelanka eller helt enkelt använda en stor pärlhatt.

Ett annat örhängesprojekt i metall, som har den mest stiliserade manetformen hittar du här (örhänge nr. 3). Där reduceras manetens form till dess två former: den klock- eller kåpformade kroppen (pärlhatt) och de hängande långa trådarna (kedjestumpar).

Den som föredrar polymerlera finner en instruktionsvideo av Bettina Welker här: Jellyfish Earrings. Formen här är mer stiliserad och i färger som gör att de påminner om blomklockor

Maneter ser nästan spöklika och tyngdlösa ut i vatten, vilket vissa tar fasta på i sitt val av material för manetsmycken. I Jellyfish jewelry for mermaid/merman används syntetisk chiffon/organza för broscher och andra smycken. På Cut Out + Keep finns instruktioner till ett manethänge i återvunnen plast. Den som gillar återvinning bör även kika in hos Mich L. in LA, som gör manethängen av plastpärlhalsband och andra material.


För lampworkers så finns det tutorials för att skapa manetmotiv i glas, bl a hos Mary Lockwood.

Och sist ett litet tips, som bara är lite pärlrelaterat, för dig som gillar kawaii: Hanging Amigurumi Jellyfish.


Foto: Gani [Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

måndag 29 oktober 2012

Nyhet: ABS Ornament Blog Hop




Julsäsongen börjar närma sig, inte minst för pysslare och hantverkare. Dagens tips handlar båda om handgjort julpynt. Först ut är Art Bead Scene Blog's tredje årliga Ornament Blog Hop.

Som vanligt handlar blog hoppen om att skapa julprydnader med s k art beads (se bloggen för definitioner) eller handgjorda komponenter. Hoppen är inkluderande, vilket innebär att även de som firar chanukka, kwanzaa och vintersolståndet kan delta med pynt/ornament för dessa vinterhögtider.

För att delta måste du anmäla dig och vara beredd att posta en förhandtitt på din blogg den 1:a december. Själva blogghoppen hålls sedan den 4:e december. Mer information finner du på ABS hemsida.


Ny kategori
Bloggen har fått ytterligare en kategori eftersom det finns en del blogghoppar, swappar och grupprojekt som är svåra att foga in i t ex utmanings- eller evenemangkategorierna men som vore praktiska att samla under en gemensam rubrik. Därför finns nu en ny kategori med väldigt långt namn för dessa typer av arrangemang. Har du förslag på ett bättre, kortare men ändå lättförståeligt, namn på kategorin så tipsa gärna.

Swap/hop: 2nd Annual Ornament Swap Blog Hop





Det är också dags för den andra årliga internationella julpyntsswappen för smyckestillverkare/mixed media artiststs, arrangerad av Sally Russick. Även här ska julpyntet i fråga vara handgjort och innehålla art beads.

För att delta i swappen måste du ha en blogg eftersom det handlar om en kombinerad swap och blog hop. När du anmäler dig till swappen kommer du att paras ihop med en annan deltagare, som du ska skapa ett julpynt till. Internationella deltagare måste sedan skicka sin gåva senast 21 november så att pynten hinner fram i tid till blog hoppen lördagen den 15:e december.

Du kan anmäla dig till swappen senast på onsdag, 1:a november. Fullständig information finner du på Sallys blogg The Studio Sublime.

fredag 26 oktober 2012

Teknik: Stansa ut egna motiv i metall



Om du behöver såga ut ett stort antal av en speciell form ur t ex koppar-, silver-, guld-, tenn- eller mässingsplåt så finns det sätt att göra jobbet lite enklare vid arbetsbänken. En lösningen stavas hemmagjord stans av metall, som kan användas för att stansa ut och forma metall.

Hur du gör en sådan stålstans med hjälp av ett speciellt sågsystem (som vinklar stålet rätt under sågning) beskrivs på bloggen FluxPlay. Där får du instruktioner både till hur du sågar en egendesignad stålstans och till hur den används korrekt.

Nackdelen med denna teknik är att sågsystemet kostar en del och det är svårare att såga i hårt stål än många andra metaller, vilket gör det krävs både tid och pengar att lära sig det hela. Dessa handgjorda stansar passar bäst för den som har ett behov av att massproducera speciella former som ej kan skapas med hjälp av färdigköpta metallstansar, s k disc cutters, eller i form av färdiga former, s k metal blanks.


PS: Andra stanstekniker
 För enklare former som t ex cirklar finns speciella s k disc cutter för metall, som klarar av att stansa igenom hårdare och tjockare metall. Se t ex Melissa Muir och FusionBeads för instruktioner. För exempel på vad det finns för olika former, se exempelvis Rio Grande eller Swanstrom.

För tunna metallplåtar/-folier, t ex aluminiumburkar, kan pappersstansar användas för att stansa ut motiv. Rekommenderas dock ej till hårdare metaller eller medel till tjocka plåtar. Instruktioner finns hos bl a Beadaholique (video). Tänk på att stansarna inte är gjorda för metall så de kommer att slitas fortare än om du enbart använder dem till papper/kartong.

torsdag 25 oktober 2012

Projekt: sicksack med pärlor och motringar






Hos The Gossiping Goddess kan du finna instruktioner till ett intressant sätt att använda motringar i trädda smycken. Till skillnad från tipsen i  Motringar som mellanpärlor så träs motringarna här på två trådar med pärlor emellan, vilket får ringarna att gå i sicksack. Tekniken fungerar både för runda pärlor eller seeds och droppärlor. Som synes i bilden kan också splitringar användas, vilket ger ett lite annorlunda utseende.

Tidsfördriv: Daily Necklace Expert





 För den som vill leka smyckesdesigner så finns det ett gratis onlinespel att leka med, Daily Necklace Expert. I spelet, som finns på flera språk inklusive svenska, kan du skapa olika halsband utifrån mallar och ett urval smyckestenar/pärlor i valfria färger. Till skillnad från ett tidigare nämnt onlinespel om örhängesdesign -- vilket du kan läsa om här -- så handlar det inte om ett minnesspel där du ska följa fastställda mönster utan istället om att själva skapa i egen design. Och till skillnad från detta mer avancerade smyckesdesignspel så är det gratis.

För fler pärlrelaterade (ej smyckesrelaterade) graits onlinespel, se ett tidigare inlägg, Beadz -- pärlor på tråd, som tipsar om några enkla gratisspel.

onsdag 24 oktober 2012

Inspiration: Fresh Picks färginspiration




Om du söker efter färg- och designinspiration så kanske Lima Beads Fresh Picks är något för dig. Här kan alla, som registrerar sig, komponera sina egna inspirationscollage med pärlor och komponenter från butikens hemsida och man kan bläddra genom ett gallerier med mängder av olika collage för inspiration och idéer. Som registrerad användare kan du skapa egna collage, kommentera på andras och spara dina favoriter, men själva galleriet är självklart öppet för alla att bläddra i.


tisdag 23 oktober 2012

Teknik: Värmepatina med flussmedel



Flussmedel (eng. flux) används på koppar för att skapa en röd värmepatina på koppar. Ofta täcks metallen helt för att få hela ytan färgad, men man kan också använda tekniken för att skapa intressanta mönster.

Hos Jewelry Making Daily kan du finna instruktioner till en sådan teknik där flussmedel i gelform (gel flux) och gummistämplar används för att skapa intrikata mönster på koppar.

Ett annat alternativ, som beskrivs i Mary Hettmanspergers bok Heat, Color, Set & Fire (s. 48), är att måla på flussmedlet med en pensel. För olika effekter kan det målas på ytan före och under värmepatineringen.

måndag 22 oktober 2012

Teknik: Laga skadade folieringar





Folieringen på glas- och kristallstenar nöts lätt, speciellt om stenen har en paviljong (spetsig slipad undersida) och baksidan är oskyddad, t ex som i armbandet ovan. Foliering, vilket du kan läsa mer om här, reflekterar ljuset i stenen och kan även skydda yteffekter, som är belagda på stenens undersida, så en delvis bortnött foliering kan bli väldigt synlig i ett smycke. Ovan kan du se hur hålen i folieringen skapar fula cirklar sett från stenarnas ovansida.


Reparera foliering
Det kan vara svårt att reparera en större skada eftersom du då måste matcha färg och glans på folien så bra som möjligt, men det finns lite olika sätt att reparera små skador och åtminstone delvis återge en folierad sten dess forna glans.


Om det gäller en smyckesreparation där en sten skadats när den fallit ur en infattning så att folieringen som saknas på stenen sitter kvar i infattningen så går det i vissa fall att limma tillbaks stenen i exakt samma position utan att skadan blir allt för synlig i det reparerade smycket. Läs mer om detta här. I vissa fall kan dock skadan behöva repareras innan stenen sätts tillbaks -- eller så får man helt sonika ersätta den skadade stenen med en ny (som i nytillverkade eller nyinköpt vintage beroende på vad som passar in i smycket).

Ett enkelt sätt att reparera små repor etc kan du läsa om hos FMG, som tipsar om att använda Gilders Paste. Andra hemmafixarknep inkluderar märkpennor i metallicfärger (s k leafing pens), "spegelfärg", metallicnagellack etc. Flera av dessa knepen finner du nämnda på denna sida. En del tips passar bättre på billiga plaststenar än dyrbara kristaller. Tänk på att du bör använda akrylbaserade färger på akrylstenar för att plasten inte ska ta skada.

Lite trixigare är att använda sig av bladmetall eller folie. Denna teknik fungerar även på ofolierade stenar som du vill få lite extra glitter och glans i. Till stenar med platt baksida fungerar folie och tjockare metall, som enkelt limmas fast (se föregående länk), medan stenar med facetterad baksida i princip kräver bladmetall. Tänk på att häftgrund kan inte är gjord för stenar och kan lämna ojämna märken som syns genom glaset, speciellt vid större reparationer. Annars är det bara att följa instruktionerna på bladmetallsförpackningen.

Ett sätt att reparera med bladmetall (bladguld, bladsilver eller imiterad slagmetall) är med en metod som kallas vattenförgyllning. Hur du kan vattenförgylla en sten beskrivs på Ganoksin här (se även här).

Vissa förordar en teknik motsvarande den som används för att reparera spegelglas, speciellt för vintagestenar, och det finns t o m refolieringskit att köpa. Det är dock inte en enkel och smidig lösning, bl a kan den kräva starka kemikalier, men en du kan läsa mer om här. Se även eHow.

Det finns företag som kan refolierar en sten professionellt, men detta är en dyr och tidskrävande procedur som inte lämpar sig annat än i mycket speciella fall.


Ta bort foliering
Om du inte vill eller kan reparera skadan så kan du ändå få användning för stenarna genom att först helt ta bort folieringen från baksidan. Stenarna kommer inte att få samma briljans som innan, men de kan åtminstone återfå en jämn färg -- eller så kan du ta bort folien för att helt göra om den igen. Hur du tar bort foliering från stenar beskrivs steg för steg hos Bumber Shoot Designs. Där finns många bra bilder, dels på hur en skadad foliering förfular en sten mer än nödvändigt och också på skillnaden på en och samma sten med respektive utan folie.

Tänk på att tekniken fungerar bäst på gamla folieringar: många nya stenar, speciellt från Swarovski (gäller ej custom coatings, som appliceras av andra företag) och Preciosa, har nyare och starkare folieringar som är svårare att ta bort.





Skydda folieringen
För att undvika problemen med skadad foliering till att börja med så finns det flera tips. Vissa folieringar är idag mycket slitstarkare än förr så ett första steg kan vara att välja stenar med en hård foliering, som tål att repas något. Dock finns inte alla färger och finishar med denna starkare foliering.

En första strategi kan vara att försöka designa smycket så att stenarnas baksidor inte är exponerade. En fattning med täckt istället för öppen baksidan gör att den spetsiga baksidan inte nöts på samma vis.

I de fall designen kräven en öppen baksidan eller då det gäller inköpta smycken så kan stenarna skyddas något genom att folieringen målas med ett till två laget klart nagellack eller liknande. Speciellt viktigt är det att spetsen på paviljongen täcks då den är mest utsatt för slitage.

Om stenarna limmas på plats är det mycket viktigt att välja rätt lim. Superlim kan skada folieringen rejält och bör helt undvikas, men även andra lim kan påverka stenarna och göra att t ex briljansen försvinner, stenarna faller ur infattningen eller folieringen missfärgas. Det finns speciella  lim för just strass och glasstenar. Tips på vad du bör välja för lim till folierade stenar finner du hos t ex Land of Odds.

Att inte förvara smycken lösa i en ask är ett vanligt tips för att undvika att hårda material nöter på och repar mjukare material. Det är inte bara ett tips för att skydda t ex sötvattenspärlor och mjuka stenar utan gäller även för folierat glas och kristall.

Andra saker som kan skada folieringar är faktiskt något så simpelt som vatten. Detta gäller speciellt vintagematerial med skörare foliering. Läs mer om detta och om hur du bör rengöra smycken med gamla folierade stenar här. Även andra lösningsmedel och kemikalier, t ex i rengöringsmedel kan skada folieringar.

fredag 19 oktober 2012

Projekt: "Giftringar" -- medaljonger för fingrarna


"Poison rings", giftringar, är ett ganska vanligt namn på ringar med små utrymmen under ett lock, som många gånger döljs under en infattad sten eller liknande. De är ringarnas motsvarighet till medaljonger och det var också så de användes i historisk tid. De kunde innehålla en kärestas hårlock, ett miniatyrporträtt, papperslappar etc men också fungera som en väldoftande pomander eller dölja en liten relik. Att ringarna kallas giftringar beror på myter och berättelser där en illasinnad person -- ofta en kvinna, en venefica -- använde dem för att gömma gifter, som sedan omärkligt smögs ned i offrets mat eller dryck. Mest känd är kanske Lucretia Borgia, som gått till eftervärlden med detta rykte -- men det finns inga bevis på att familjen Borgia någonsin använde sig av giftringar. Allt detta kan du läsa om på exempelvis The Beading Gem's Journal.

Du kan skapa din egen medaljongring (eller giftring) genom att fästa behållare i form av t ex en prayer box eller liten medaljong på en ringstomme. En snygg variant på detta finner du hos OscarCrow, som visar hur du skapar en ring genom att nita en prayer boxberlock på en filigranstomme. Föredrar du att limma så finns det instruktioner hos Little Miss Momma, som använder sig av olika typer av medaljonger.

torsdag 18 oktober 2012

Inspiration: Design-A-Matic


Design-A-Matic är ett litet inspirationshjälpmedel som du kan ladda ned från förlaget Brynmorgen Press. Tanken är att, när du fastnar i ett projekt och inte vet hur du ska fortsätta, ska du ha denna på bordet, snurra på pilen och följa uppmaningen som pilen stannar på.

Förlaget fokuserar främst på metall, men uppmaningarna är oftast så pass allmänna att råden passar även andra typer av smyckestillverkning och pärlarbeten.

Du hittar din Design-A-Matic här (pdf-fil) eller, om filen inte fungerar för dig, via Brynmorgens resurssida.

Noterat: Datum för 7th Bead Soup Blog Party






Lori Anderson har publicerat datumen för nästa Bead Soup Blog Party (förkortat BSBP), vilket du kan se ovan. Partyt är en kombinerad internationell pärlswap, utmaning och blog hop, vilken har presenterats närmare här. Liksom föregående BSBP så kommer att partyt delas upp på tre grupper, som visar upp sina kreationer på olika datum.

Fullständig information hittar du på Loris blogg. Notera att du behöver en blogg för att delta.

onsdag 17 oktober 2012

Projekt: Armband med variationer på makraméknut och lärkhuvud

Teknikerna i dagens projekttips är variationer på två enkla och mångsidiga knutar: makramé- eller slätknuten samt lärkhuvud. Det finns många smyckesprojekt med olika varianter av dessa två knutar och tipsen här tar bara upp ett par av dem. Se även Lärkhuvud, Råbandsknopen i centrum samt, för mer makramé, Färgglada makraméarmband (som utöver projekt med alternerande lärkhuvudknutar även länkar till äldre blogginlägg på temat). Ännu fler knutar finner du i den tematiska innehållsförteckningen

Men åter till dagens tips.

Makraméknuten knyts vanligen med två dubbelvikta trådar där de mittersta trådarna utgör den s k kalven som de två yttersta trådarna knyts om, men man kan få en spännande effekt genom att byta plats på trådarna. Efter första knuten förs de yttersta två trådarna in mot mitten och blir kalv istället för kalvtrådarna som du knyter nästa knut med. Fortsätt sedan på samma vis till tills du når den längd du vill ha.

Instruktioner till knuten, som på engelska kallas switch knot eller square knot crossover, hittar du bl a hos Free Macrame Patterns, Life Adorned och Julia Zheglova (knut nr. 3). Hur du börjar och avslutar ett armband med denna typ av knutar beskrivs bl a här.

den ryska sidan finner du även en annan intressant variant i knut nr. 10, som består av en kombination av makraméknutar och lärkhuvuden. 

Det mönstret för oss vidare till en annan knut på sidan, knut nr. 5, som består av lärkhuvuden som knyts så att ett litet flätmönster uppstår i mitten. Tekniken finns även beskriven hos Free Macrame Patterns. Instruktioner till ett snyggt läderarmband i denna teknik finner du hos Creativ Company.



tisdag 16 oktober 2012

Projekt: Pärla med spikes


Solar Eclipse Pendant - Sun Side


Spikes var en av årets nya pärlformer, spetsiga, konformade glasspärlor från Tjeckien (från början inspirerade av de konformade stencabochoner som bl a Laura McCabe använder i sina smycken och pärlarbeten). För dig som letar efter inspiration och idéer för att använda dessa pärlor, som numer finns i ett par olika storlekar, kommer här en liten och långt från komplett lista över olika gratis- och betalprojekt.

Exempel på gratisprojekt är Psyched for Spikes, Wire God's Eye Pendant, Spike Bead Earrings,

Manek-Manek beads säljer tutorials och kit som inkluderar spikes: Pretty Spikes All in a Row, Snowflake, Les Pointes Bôheme, Lil Urchin Necklace och Viking Queen Necklace.

Hos Try to Bead finns det också flera mönster och kit till armband och hängen, som du kan hitta här.

Good Quill Hunting har två mönster: Fission Necklace och hårpinnarna Club Mace Hair Sticks.

Mikki Ferrugiaro säljer Shuriken Star, Dark Shadow Cross Pendant och Dark Secret Key Pendant.

Perle4u säljer projekten och kiten Holly beaded bead, Spike-Sun och Elektra.

Becs Deans två mönster heter Spike Ball Dodecahedron och Spike Pendant Evolve.

Szilu säljer mönstren Alderaan, Ice Peak och Spiked Ball.

Kerrie Slade har ett spikemönster, Thorn Flowers, som du hittar en bit ned på denna sida.

Ytterligare betalmönster från olika pärlare är Spike Star Bracelet, Calliope Bracelet, Lantern Earrings, Spiky Beaded Beads, Double Spiked och Harrison Beaded Bead.


Foto: Melissa Ingram/Social Butterfly Jewellery [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY 2.0

måndag 15 oktober 2012

Mässor: Pärlmässor i Storbritannien




 
Höst betyder ofta mässor. Om du vill kombinera mässbesök med utlandsresa så finns det många mässor runt om i världen och Europa att besöka. Temat för idag är brittiska mässor -- perfekt för alla anglofiler. Vissa mässor hålls en gång om året medan andra hålls två till tre gånger per år. Några av dem hålls nu i oktober och november -- kanske dags för en spontan englandstripp?

Det finns förstås många typer av mässor, exempelvis med inriktning hobby/pyssel (craft fairs) och mineral-/stenmässor (mineral shows), där du också kan finna pärlor och smyckesmaterial, men fokus här är de rena pärlmässorna.

Ett bra sätt att hålla koll på pärlmässor och andra mässor av intresse för pärlare/smyckestillverkare är att kika in hos brittiska pärlforum som t ex UK Beaders. De har en kategori som heter Bead Fairs & Beading Events där du kan finna tips på mässor etc.

Nedan finner du en förteckning över pärlmässor i England, Skottland och Wales. Som du märker hålls flest mässor i södra England. Listan, som inte nödvändigtvis är komplett, baseras främst på mässor som nämnts i olika sammanhang och omfattar både större och mindre mässor. De flesta mässorna erbjuder demos och workshops samt ibland också utställningar utöver pärlshopping. Notera att de flesta mässorna har entréavgift (ibland med reducerad eller ingen avgift för vissa grupper). Vissa mässor har möjlighet till förköp av biljetter över nätet. Många har också tips på hotell och övernattningsmöjligheter i närheten av mässområdet.

The Beadwork Fairs hålls i flera engelska städer under året, från Harrogate (Yorkshire) i norr till Plymouth (Devonshire) i söder. Av alla platser är kanske Harrogatemässan den som flest brittiska pärlare känner till. Annonserar sina evenemang som handikappvänliga med bl a tidigare insläpp för funktionsnedsatta.

Brittiska pärltidningen Bead håller i en stor mässa varje vår och höst. Mässan, som hålls i Surrey, heter The Big Bead Show och förutom att vara landets största pärlmässa så lockar den även med finalisterna till tidningens stora British Bead Awards under höstmässan. Tips: i nr 40/2012 av Bead fanns gratisbiljetter till eventet.

Många mässor hålls i England, men det finns åtminstone en skotsk pärlmässa: The Scottish Bead Fair i Perth och -- numer -- även Glasgow. Mässan hålls i Perth i mars och augusti samt i Glasgow i november.

West of England arrangerar flera pärlmässor i västra England och Wales. Arrangören står bakom Welsh bead fair (Cardiff), New Forest bead fair (Hampshire), Kent bead fair, Newbury bead fair (Berkshire), Midlands bead fair (Birmingham), London bead fair (Kempton) och Wincanton bead fair (Somerset).

The Bead Society of Great Britain arrangerar en årlig pärlmässa, Beadwork & Bead Fair. I oktober 2012 hölls den 23:e mässan i Uxbridge, Middlesex, för tredje året i rad. Gratis entré för medlemmar (det går bra att bli medlem även om man inte är britt).

Även föreningen Beadworkers Guild har årliga pärlevent. De alternerar mellan två olika evenemang: vartannan vår (2013 är ett sådant år) hålls The Great British Bead Show. och vartannan vår arrangeras The Beading Festival. Obs! Notera att arrangemangen delvis enbart är för föreningsmedlemmar. Dock är pärlshoppingen i form av deras Bead Bazaar öppen för alla (entréavgift för alla utom medlemmar). Evenemangen hålls i Staverton, Northamptonshire.

Det finns även ett antal Gem 'n' Bead Shows, som har fokus på både pärlor och material mer traditionellt associerade med sten- och mineralmässor.  Arrangören kombinerar ofta Gem 'n' Bead med Gem 'n' Rock Shows, som är rena stenmässor (och kallas då Rock Gem 'n' Bead). Mässorna hålls på olika engelska orter under året.


Du kan även finna ett kaledarium, som också tar upp fler småmässor (det finns exempel på butiker som håller egna mässor med bara sig själv som säljare) än ovan, här.

Ett tips är även att kolla dina brittiska favoritbutikers hemsida för att se om de deltar i några pärl- och/eller hobbymässor. Utöver de rena pärlmässorna så finner du några pärlbutiker på hobbymässor som bl a Creative Stitches- och Hobbycraft-mässorna. Mässorna, som hålls var för sig eller kombinerade, arrangeras på olika orter i England och Skottland (se kartan på hemsidan) under året. På en del mässor finns flera pärlbutiker medan andra bara lockar en eller två -- se utställarlistorna för att se vilka av mässorna som är av störst intresse för pärlare.

fredag 12 oktober 2012

Inspiration: Dina Grygos målade bakgrunder till pärlbroderier



Great Blue Heron


Diana Grygo, alias The Lone Beader, är en pärlbrodös som skapar så väl tavlor som smycken i pärlor. Förutom rena pärlbroderier har hon skapat tavlor genom att montera broderierna på en handmålad bakgrund. Ovan ser du ett exempel på sådan pärlarbete och du finner ännu fler i hennes galleri.

Hennes sätt att montera pärlbroderier kan kanske vara av inspiration för dig som inte bara vill spänna dina pärltavlor över kilramar eller kartong utan göra något annorlunda av dem. Det kan vara ett sätt att göra ett lite större alster av ett litet pärlbroderi eller ett sätt att få mer luft runt motivet.

Det finns även exempel på de som gör något liknande med smyckesdisplayer. Det kanske främsta exemplet är Marilyn da Silva, som gör broscher vika säljs på specialdesignade displayer av metall med motiv som matchar smycket. Bilder finner du t ex en bit ned på denna sida.


Foto: Diana Grygo [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

torsdag 11 oktober 2012

Projekt: Floating cross stitch




På geekbloggen EPBOT kan du hitta flera tutorials, bla för smycken och resin. Ett sådan gratisprojekt är "Floating" Cross Stitch Jewelry, som på ett kreativt sätt kombinerar broderi och hartsgjutning. 

Genom att brodera på transparent plast, som blir osynlig i epoxyharts, kan man skapa spännande effekter där broderiet ser ut att flyta fritt i hänget. Tänk bara på att både fram- och baksidan av broderiet kommer att synas så håll baksidan prydlig.

Fler hartsprojekt och smyckesidéer från Epbot hittar du här.

Letar du efter fler idéer eller projekt bl a med motiv som "svävar" i harts, se även bloggen Resin Crafts.


Foto © EPBOT.com, här använt med tillstånd.

Teknik: "Poor woman's hydraulic press"


En hydralisk press är ett manuellt verktyg för att skapa tredimensionella former i metall. Detta verktyg kan vara mycket dyrt och tar en hel del plats, vilket gör att inte alla ädelsmeder och smyckestillverkare har möjlighet att anförskaffa en även om de kanske skulle vilka testa tekniken. För de som vill pressa metall så har dock Objects and Elements tips på hur du kan göra något liknande utan dyrare specialverktyg än en hammare och s k faux bone.

En första introduktion till tekniken finner du i blogginlägget Poor woman's hydraulic press.... Sedan utvecklas texten i och med instruktionerna som presenterades i inlägget How to use the poor woman's hydraulic press.

Detta kan jämföras med  Mönstra metall och lera med Cuttlebug eller Sizzix där ett scrapbookingverktyg blir ett betydligt billigare alternativ till en vals (eng. rolling mill), som används för att skapa reliefmönster i metall. Liksom ovan har det sina begränsningar, men är en smart idé för den som arbetar med en mindre budget. Se även Överför mönster på metall utan vals.

onsdag 10 oktober 2012

Teknik: Bevara seedbeadfinishar





Vissa typer av finishar och färger på seed beads, speciellt galvade metallfärger, är kända för att inte vara så hållfasta. Speciellt om de används i smycken kan slitage vid användning leda till att färgen börjar flagna eller blekas. Ibland kan pärlor t o m vara av så dålig kvalitet att färgen försvinner redan när de träs på tråd!

Anledningen till att färgerna är så instabila beror på att de först utvecklades för pärlarbeten som skulle beskådas bakom glas och ram snarare än användas i smycken, som utsätts för en helt annan sorts slitage och oftare exponeras för uv-ljus än exempelvis pärlvävda tavlor och franska pärlblommor. Eftersom många idag använder rocaillepärlor i smycken så har det blivit ett problem.

Att välja pärlor

Det finns flera olika sätt att tackla detta problemet. Vissa undviker helt galvaniserade pärlor och andra färgtyper, som är kända för att hålla dåligt, men för många är det inte ett alternativ eftersom de vill använda just den typen av metallfärger i sina arbeten. Andra är noggranna med att t ex välja bort galvaniserade pärlor och satsa på metallicfärger istället när de vill ha en metallfinish.

Det är definitivt skillnad på metallfinishar och metallfinishar, vilket redan inledningsvis nämndes. 2010 gjorde Foxan (alias Olga Vinnere Pettersson) ett test av många av de metallicpärlor som fanns på marknaden då. Detta test, som omfattar både bilder och en sammanfattande tabell, kan du läsa om på Pärlplatsen. Skillnaden -- i tillverkning och hållbarhet -- mellan metallic och galvanized kan du läsa om på Beading Daily.

I tjeckiska pärlor finns det också olika varianter av metallfinishar på seeds.Den billigaste, de galvaniserade pärlorna, kan variera mellan helt ok till hopplösa -- i värsta fall kan färgen flagna i händerna redan när smycket sys! -- medan den dyrare anses mer hållbar. Du kan läsa om skillnaderna mellan painted (galvanized) och baked finishes hos importören Wild Things Beads.

Japanska tillverkarna Miyuki och Toho har utvecklat mer hållbara finishar, som säljs under namnet Duracoat respektive Permanent Finish (PF). Permanent finish har lanserats av Toho som "95 % hållfast". En utvärdering av Duracoat kan du läsa om här.  Miyuki har också själva tagit fram en tabell över hållfasthet på Delicafärger (många av färgerna används även på deras andra seeds), som du kan läsa här.

Summa summarum så kan det löna sig att testa hållbarheten på olika metallfinishar, själv eller genom att ta del av andras tester. Kvalitet är en viktig faktor att tänka på här. Men även om vissa pärlor är mycket hållbarare idag måste man komma ihåg alla typer av ytfinishar försvinner om de slits tillräckligt hårt. Inget varar för evigt. Du kan bara välja hur länge det ska vara.

Att skydda metallfinishen

När du valt de pärlor du vill ha finns det olika sätt att minska risken för nötta pärlor. Det finns många råd kring att få metallfinishar att hålla längre. Det kan vara allt från att undvika svettiga händer när man pärlar eftersom ämnen i svett kan påverka finisharna negativt och att förvara pärlorna torrt, utom räckhåll för solljus (uv-ljus kan ha en negativ effekt), till att vara noga med att inte blöta ned smyckena eller utsätta dem för kosmetika (parfym, krämer, rengöringsprodukter) och rengöra dem försiktigt varje gång de använts. Generellt bör man även undvika kosmetika, vatten, fukt osv eftersom det kan oxidera både metallfinishar och metal linings på insidan av pärlorna.

Ett bra tips är också att använda pärlorna där de inte slits så mycket, t ex på framsidan av ett pärlbroderat hänge, i örhängen osv snarare än i t ex fingerringar, halsbandskedjor och armband som får utstå hårdare slitage.

Men det tips som kanske diskuteras mest är att skyddslacka pärlorna. Det är inte något alla tycker om att göra och vissa är tveksamma till om det verkligen gör någon skillnad, men andra använder sig rutinmässigt av metoden. Det finns olika sätt att skyddslacka pärlor. I princip handlar det antingen om att sprejlacka pärlor före användandet (t ex med konstnärsfixativ) eller att doppa dem i hård golvpolish efter att pärlarbetet är färdigt.

Du kan läsa mer om dessa olika knep och tips i artiklar som Extending the life of your seed beads, All About Seed Bead Finishes, How to Keep the Finish on Metallic and Dyed Beads, Bead Durability -- Galvanized and Dyed Beads, Ask the Experts, Clear up confusion abour dyed beads,

Färdiga pärlarbeten kan doppas i hårdglans för att både skydda metallfinisharna och göra arbetet fastare. Detta beskrivs i Beading Dailys artiklar The Secret Ingredient to Firm and Protect Beadwork samt 3 Tips for Strong Beadwork. Future, som nämns i dessa sammanhang, är en produkt från SC Johnson som numer heter Pledge Extra Protection Wax på svenska (tidigare Pledge Klarpolish och efter det Pledge Hårdglans -- allt enligt modellbyggarkällor på nätet). 

Skyddslackning används ibland även på andra typer av metallfinishar som kan nötas, t ex baksidan på rivolis och andra folierade kristall- och glasstenar. Vissa använder transparent nagellack för detta.


OBS! Testa alltid på ett par pärlor först innan du sprejar eller doppar alla för att försäkra dig om att det inte förekommer några negativa reaktioner på finishen.

tisdag 9 oktober 2012

Träffar: Pärla! i Göteborg



Det är inte bara i Stockholm och Skåne som stora pärlträffar nu planeras. 3-5 maj 2013 kommer Pärla! -- "Göteborgs stora pärlkonferens" -- av gå av stapeln för första gången. Anmälan öppnar först kl. 10 den 1:a december, men det kan vara värt att redan nu fundera på om du kan och vill vara med då erfarenheten från träffarna i Stockholm ät att platserna går åt fort när anmälningarna väl tas emot.

Pärla! beskrivs som en konferens för pärlkreatörer i hela Sverige, skapad av Linda från Smyckorama. Träffen hålls på hotell Scandic Backadal i Göteborg och har plats för ca 125 deltagare. Deltagarna kommer att kunna pärla från kl. 15 på fredagen till kl. 15 på söndagen och förhoppningsvis kommer det även att erbjudas workshops och tävlingar. Pärlbutiker kommer även att finnas på plats för att visa upp sitt sortiment och erbjuda möjligheter till shopping.

Mer information inklusive fullständiga priser finner du på hemsidan.


Sponsorer och butiksplatser
För dig som vill sponsra pärlträffen eller ha din pärlbutik på plats finns det mer information här.

Träffar/mässor: Träff och pärlmässa i Lund




Det är flera svenska pärlträffar på gång i vår. I Skåne kommer en ny träff att hållas i Lund, Bead Lovers Meet, som satsar på att locka både svenska och danska deltagare till Scandic Star hotell 8-10 mars 2013. Bakom träffen står Rosie (Made by Roz) och Camilla (Caraga), som med evenemanget hoppas skapa en årligt återkommande träff med internationell prägel.

Som vanligt i sammanhanget kommer träffen att bjuda på tävlingar, workshops, pärlande och social samvaro. Det finns även en officiell pärlswap. Deltagare kan också ansöka om och betala för en s k hantverkarlicens för att sälja egentillverkde smyckeskomponenter (fusade cabbar, handfärgade trådar, polymerpärlor osv) i pärlsalen.


Pärlmässa
Utöver detta kommer flera pärlbutiker att finnas på plats och lördagen den 9:e mars hålls en pärlmässa, som är öppen för allmänheten. Observera att mässbesökare endast har tillgång till butiksdelen: resterande utrymmen och aktiviteter är endast för betalande träffdeltagare.


Anmälan
Totalt kommer det att finnas 135 platser (för personer över 16 år) och anmälningar till dessa platser tas emot från 17 oktober. Är detta den först pärlträff du deltar i så är det möjligt att be om en stödjande fadder i och med din anmälan (erfarna träffdeltagare kan på samma sätt erbjuda sig att ställa upp som faddrar).

 Fullständig information hittar du på Bead Lovers Meet-hemsidan.


Sponsorer och butiksplatser
För dig som vill sponsra pärlträffen eller ha din pärlbutik på plats finns det mer information här.

måndag 8 oktober 2012

Projekt: Borra sjöstenslänkar





Det är inte ovanligt att borra i sten för att göra pärlor eller hängen av dem, men med lite grövre hålborrar kan du även skapa pärlramar eller länkar av dina strandfynd. En intressant variation för dig som vill göra något lite annorlunda. Instruktioner på hur du borrar hål i och "gröper ur" stenar finner du hos Live in Art.

Se även Borra och gravera i sten för grundläggande instruktioner och tips rörande stenborrning.


Foto: Live in Art

Noterat: Den andra SuperDuopärlan


SuperDuo (original) t. v. och Twin seed bead t. h.



Tvåhålspärlorna är populära bland seedbeaders. Sedan Miyuki lanserades Tila Bead har tjeckerna kommit med den för tillfället kanske mest populära pärlformen med två hål. Först kom Twin Beads från Preciosa Ornela. Sedan kom SuperDuo från en annan tillverkare ("Jablonec", enligt vissa källor), vilket följdes upp av Preciosa Ornela, som gjort sin egen pressglasvariant under namnet Twin Pressed Bead och gav originalet namnet Twin Seed Bead.

Men enligt b la B&B Editor's Blog finns det även en andra SuperDuo-pärla från en okänd (tjeckisk) tillverkare på marknaden. Du kan läsa mer om detta i blogginlägget Superduo: Two beads, one name och i ett annat nyligt inlägg, New Twin beads similar to the original Superduos, kan du se en bild på alla fyra ovanstående pärlsorter sida vid sida.

"Den andra SuperDuon" skiljer sig något från de andra ovala tvåhålspärlorna eftersom den är lite trindare: 5 x 3 mm mot 5 x 2,5 mm hos de övriga. Även formen skiljer något mellan de olika pärlsorterna: Twin Pressed Bead och SuperDuo är något avsmalnande i varje ände och mer jämn i formen medan de två andra är rundare. (För en jämförelse mellan originalen Twin seed bead och SuperDuo, se även Twin beads vs. SuperDuo. Skillnaden mellan Twin seed och Twin pressed bead har tagits upp i Twinsortimentet utökat med färger och pressglaspärla.)

För att göra det ännu lite krångligare så har vissa pärlbutiker och säljare varit lite slarviga med beteckningarna. Inte minst när SuperDuo var ny på marknaden kunde man hitta säljare som sålde "SuperDuo Twin beads". För att skydda sitt varumärke bland de många liknande tvåhålspärlorna är Preciosa Ornelas Twin bead registrerat som ett skyddat varumärke, som enbart får användas för deras pärla.


UPPDATERING: Om du läser Editor's Blog nu kan du se att bl a bloggskribenten själv (liksom kommentatorn här nedan) nämner Matura Beads som tillverkaren av Superduo-originalen i kommentarsfältet. Jablonec tillskrivs Superduopärlorna hos några, bl a minst en amerikansk butik, men det är okänt vilket företag som egentligen avses med det då Jablonec nad Nisou är namnet på staden och distriktet där den tjeckiska pärlindustrin har sitt centrum -- ett namn som figurerar i mer än ett pärlföretagsnamn (t ex PAS Jablonec och gamla Jablonex). Tillverkaren av den andra Superduopärlan är fortfarande helt okänd.

fredag 5 oktober 2012

Om bloggen: 1500 blogginlägg!



Lite tidigare i veckan publicerades det etttusenfemhundrade publicerade inlägget på denna blogg sedan starten sommaren 2008. Jag hoppas du gillat om inte alla så åtminstone de flesta av dessa 1500 inlägg samt att jag får möjlighet att skriva minst 1500 inlägg till på denna blogg.

Detta är bara en kul liten milstolpe. Inte tillräckligt stort för att fira med en tävling eller någonting sådant, inte ens en välförtjänt bloggpaus. Det är bara ett roligt litet påpekande så här inför helgen (jag skriver många av texterna på helgerna).

1500 inlägg... Det tog ett tag -- men är ca 1350 inlägg fler än jag trodde mig någonsin kunna producera när jag först skapade den här bloggen!

Tävlingar och utmaningar: Oktoberutmaningar



Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.

OBS! De flesta utmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera -- några utmaningar har deadline i början eller mitten av månaden -- så läs regler och information noga för att inte missa din deadline. Ju fler utmaningar som läggs till listan, desto fler blir undantagen från regeln. Faktum är att de numer är så många att jag kommer att gå tillbaks och justera de utmaningar som har tidiga deadlines efterhand så återkom gärna och läs i mitten av månaden.

Se alla utmaningar efter brytningen.

torsdag 4 oktober 2012

Om bloggen: Ny kategori -- igen




Det har tillkommit en ny kategori då det på sista tiden blivit flera tips om diverse pärl- och smyckesrelaterade utställningar. De har hamnat under kategorin kultur och/eller nyheter, men eftersom det kan vara värt att lägga alla typer av event, som sker under en viss period, på ett ställe som är lätt att hitta och då utställnngar inte passar under Träffar, mässor och kurser så valde jag att skapa en ny kategori -- kort och gott kallad Utställningar. Här tipsas om tillfälliga och permanenta utställningar på museer och gallerier, som har anknytning till pärlor och/eller smycken.

Tips på museer, gallerier och utställningar kommer fortsatt att kategoriseras som både Utställningar och Historia och kultur.


PS! Om du känner till en pärl- eller smyckesrelaterad utställning -- stor eller liten, i Sverige eller utlandet -- så tipsa gärna. (Kika gärna först under nämnda kategori för redan nämnda utställningar, museer och gallerier.)

Historia: Tysk utställning om äkta pärlor genom smyckeshistorien





I Schwarzwald i södra Tyskland ligger smyckesmuseet Schmuckmuseum Pforzheim, som den 25:e oktober till 27 januari visar utställningen Die Perle in der Geschichte des Schmucks, Pearls in the History of Jewellery.

Utställningen fokuserar på den genom tiderna så eftertraktade, men ack så sällsynta, äkta pärlorna. De mytomspunna, magiska pärlorna, som skördats sedan antiken i Persiska viken och som efter Alexander den stores invasion av Persien spreds till Europa. Sedan den tiden har de äkta pärlorna -- och sedemera även de odlade och de imiterade -- varit ett självklart inslag i smycken. Med exempel på både historiska och samtida pärlsmycken vill utställningen presentera de mångfacetterade sätt på vilka pärlorna använts i smycken samt visa hantverksskickligheten bakom dessa smycken.

Förutom pärlutställningen så omfattar museet även flera permanenta utställningar med samtida och historiska smycken och klockor. De inkluderar en privat samling av etniska smycken från Afrika, Asien, Mellanöstern och Söderhavet.

Mer information -- på engelska och tyska -- finner du på smyckesmuseets hemsida. Notera att du kan även kan köpa en kombinerad biljett till både Schmuckmuseum och närbelägna Schmuckwelten för ännu mer smycken och ädelstenar (som består av smyckesvärld, smyckesverkstad med visning, mineralvärld och smyckesbutik).


Fler museer och utställningar
För fler intressanta smyckes- och pärlmuseer/-utställningar, se även Smycken på Nordiska museet (öppen tillsvidare), Pärlmuseer i världen, Svenska smyckesgallerier samt smyckeskonstsajten Klimt02:s internationella förteckning över museer (de har även en lista över gallerier här). Förutom konst-, design- och hantverksmuseer finns det även andra museer med välrenommerade smyckessamlingar, så som världskända Victoria and Albert Museum i London.

onsdag 3 oktober 2012

Utmaning: Stareyes bead souputmaning





Pärlbutiken Stareyes ska börja med bead souputmaningar, pärlswappar med ett tävlings-/utmaningsmoment och tema. Utmaningen går ut på att varje deltagare får en pärlare att skicka pärlor och smyckesdelar på ett visst tema till. Mottagaren tar en bild på sin "pärlsoppa", skapar ett eller flera smycken med den (det är ok att lägga till egna material) och mailar en bild på resultatet till butiken. Bland inkomna bidrag kommer sedan en vinnare att röstas fram, som får ett presentkort i pärlbutiken.

Temat för Stareyes första bead soup är Skördetid. Vill du delta i swapputmaningen, som denna första månad är begränsad till max tio personer, så ska du maila din intresseanmälan till Mari, butiksägaren, senast 7 oktober. Pärlposten ska vara framme senast 15 oktober och sista dag att maila in bild på sitt/sina alster för en chans att vinna är 31 oktober.

Fullständig information hittar du på Stareyes hemsida.

Inspiration: Pärlbroderi på mönstrat underlag


Herringbone Fan


Pärlbroderi görs ofta på ett enfärgat underlag, vare sig det är ett speciellt pärlbroderiunderlag eller ett tyg/aida. Men det går även att brodera på mönstrade underlag på olika vis.

Utsmyckade mönster och mönster att följa

Det finns flera olika syften med att välja mönstrat tyg att brodera pärlor på. En vanlig anledning till att brodera på mönstrat tyg är att man vill smycka eller "piffa upp" mönstret med pärlor. En annan är att använda det som just ett mönster, en skiss att följa.

Exempel på projekt där mönstrat tyg används på dessa vis är  Blue Swirls and Stripes Pillow, Batik Leaves Lingerie Bag och Brown Gathered Bag i Jane Davis bok Bead Embroidery: The Complete Guide. Om du inte har boken kan du se projekten via Google Books. I förstnämnda fallet används pärlorna just för att smycka ett enkelt motiv. I det andra projektet sys pärlor längs lövens -- motivens -- kanter och i det tredje fylls ett mönster i med pärlor. Se även Quilting Daily för exempel på pärlbroderade konturer och mönster.

En färgsprakande beskrivning av broderi enligt rosettmetoden över mönstrat tyg hittar du hos Mixed Media Artist. Samma arbetsgång kan för övrigt användas för broderi över fototransfers -- se Beadwork magazine nr.

Ett annat sätt att följa mönster i pärlbroderi finner du hos Lisa Binkley, som skrivit om denna typ av pärlbroderi på sin blogg i inläggen Little bead embroidery projects: Working with prints och Little bead embroidery projects: Prints as design challenges.

En variant syns även i t ex Helen Gibbs armbandskit.

Broderi som följer, fyller i och/eller utvecklar mönstren på ett tryckt tyg blev nyligen väldigt populärt i vanligt broderi utan pärlor, vilket du kan se inspirerande exempel på här. Notera speciellt tyget med prickar där brodösen delvis använt sig av pärlbroderi. 

Pärlbroderi på silk prints

Ytterligare varianter kan ses i t ex A-Z of Bead Embroidery där pärlbroderi används för att smycka en image transfer i ett av projekten. Oftast används sidenbandsbroderi på s k silk prints, men även pärlor kan helt eller delvis användas.

Bakgrunder

I många av broderierna ovan täcks tyget helt eller nästan helt. Ett mönstrat tyg eller handgjord filt kan även fungera som en synlig, kompletterande men självständig, bakgrund till det pärlade motivet. Bl a Jo Wood och Thom Atkins skapar pärlbroderier på detta vis. I båda fallen är det textilkonstnärer, som själva skapar bakgrunden också, men samma typ av pärlande kan användas på färdigköpta textilier.

Mönster att inte följa

I sin bok One Bead at a Time, som du kan ladda ned gratis här, använder sig Robin Atkins av mönstrade tyger på ett helt annat vis. På sidan 18 kan du läsa om hur och varför hon använder sig av mönstrade tyger i improviserat/intuitivt pärlbroderi -- och på nästföljande sida visar hon exempel på två broderier placerade på de mönstrade tyger hon använde som underlag. Robin Atkins följer inte mönstren, utan broderar fritt över dem. Hon låter dem influera snarare än styra. Mönstret hjälper henne att få in mer färg och liv i arbetet. Skalan på mönstret påverkar broderiets skala, färgerna påverkar hennes val av pärlfärger och stilen/känslan påverkar känslan i broderiet (t ex ett lugnt vågmönster ger ett lugnt broderi med mjuka linjer). Medvetet eller omedvetet.

Exempel där mönstret på underlaget är synliga bakgrunder helt fristående från pärlbroderiet ses även i armbandskiten från Brewed Adornments samt i jaquardarmbanden hos Windy River.. 

Avslutning: att slippa en tom sida

Oavsett hur du vill brodera på mönstrat tyg så kan användning av det ha samma syfte: att undvika den av många fruktade tom sidan. En tom sida -- vare sig det är en målarduk för konstnären, pappersark för författaren, datorskärm för designerna, vitt tyg för brodösen eller broderiunderlag för pärlaren -- kan vara en svår startpunkt för många kreativa människor. Genom att på ett eller annat vis undvika att starta med en helt tom duk kan man undvika det där jobbiga första hindret för att börja skapa och arbeta. Ett mönstrat tyg kan ge idéer eller helt enkelt göra att underlaget känns mindre oförstört och tomt. Det ger något att bygga på.


Foto: NoPunyNerd [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

tisdag 2 oktober 2012

Lästips: La broderie de perles (recension)




Titel: La broderie de perles
Författare: Yukiko Ogura
Förlag och år: Les éditions de saxe, 2012
Sidantal: 64
  
Sammanfattning: Pärlbroderibok med blomstermotiv samt instruktioner till de grundläggande pärlteknikerna.
Plus: Tydliga steg-för-stegbilder av teknikerna, snygga foton, vackra och varierade motiv, praktiskt överföringsark för mönstren.
Minus: Att pärlstorlekar saknas, vilket kräver tillgång till Miyukis pärlnummer.
Rekommenderas till: Den som vill pärlbrodera blommotiv för tavlor etc och/eller tycker om japanskt pärlbroderi. 



Yukiko Ogura är en japansk brodös, som under åren skrivit böcker bl a om pärlbroderi och sidenbandsbroderi. Hennes arbeten beskrivs i La broderie de perles som ett kreativt universum där respekt för japansk broderitradition förenas med innovativ frihet. Som en röd tråd genom hennes böcker har blommorna gått och denna bok är inget undantag.

Titeln till trots är La broderie de perles inte den franska versionen av hennes till engelska översatta bok vid namn Bead Embroidery (en pärlbroderibok, som rekommenderas av många). Där Bead Embroidery är en liten bok som fokuserar på olika tekniker så är La broderie de perles en bok som fokuserar på mönster. Mer precist broderade tavlor med blomstermotiv, många gånger med en japansk känsla.

Boken passar både dig som är ny inom pärlbroderi då teknikdelen är mycket tydlig -- även för den som inte kan franska -- och för dig som kan brodera med pärlor och letar efter mönster eller inspiration för dina broderier.

Eftersom jag inte kan läsa franska så kommer denna recension inte att ta upp texten i det inledande kapitlet. Rent allmänt tar den kortfattat upp material (tyg, nålar, tråd), tillbhör och verktyg samt olika tekniker för att överföra och centrera mönster på tyg och något kort om hur broderierna monteras. Tyvärr visas det senare inte i bild, vilket hade hjälpt en nybörjare. Ett tips är att låna en bra "broderibibel" (t ex Broderiskolan eller Bonniers stora bok om broderi) på biblioteket och läsa mer om montering där om du känner att det behövs. Däremot nämns i princip inte alls de pärlor som används.

Dessa sidor om förberedelser leder sedan upp till teknikkapitlet, som omfattar stjälkstygn, plattsöm, blad, y-stygn (alias öppna kedjestygn), efterstygn, öglestygn, raka stygn, speckling samt instruktioner till rosor med raka stygn och paljettblommor. Steg-för-stegbilderna är stora och tydliga, vilket gör instruktionerna lätta att följa även för den som inte kan språket.




Resten av boken ägnas åt de totalt tjugo projekten, som med några få undantag alla monteras som tavlor (men även skulle kunna anpassas till exempelvis väskor). I boken ingår ett överföringsark med alla mönster så du enkelt kan överföra mönstren på ett ljust tyg med hjälp  av ett strykjärn.

Motiven omfattar små med enstaka blommor och större buketter. Blomsorterna som avbildas är inte bara rosor (små bulliga samt stiliserade stora) och fantasiblommor utan även olika sorter som solros, tulpaner, kosmos, cyklamen, nejlika, prästkrage, iris osv. Ett mönster som skiljer ut sig är Symphonie de couleurs, som sys med klara, ofärgade pärlor där de olika melerade brodergarnen syns genom pärlorna -- en effekt som annars kanske främst används i pärlvirkning.

Varje mönster presenteras mycket snyggt med flera bilder -- ofta både en närbild och ett redovisande foto rakt framifrån. Du får också en färgbild av mönstret, som tydligt visar vilken pärla och färg som ska användas var. Instruktionerna beskriver arbetsgången samt typ och färg på tyg, färgnummer på de DMC brodergarn som används och nummer på de pärlor från Miyuki som ingår.

Just hur pärlorna redovisas kan vara lite knepigt. Sällan står där några måttangivelser (t ex för stavpärlor och triangles) utan enbart ett nummer från Miyuki. Praktiskt eftersom du kan få exakt rätt nyans bland de hundratals delicas och triangles Miyuki gör, men det kräver att du letar upp en nummertabell -- som inte ingår i boken! -- för att ta reda på exakt vilket storlek på stavpärlor, triangles etc som används. Du måste med andra ord klicka in här för att få veta att stavpärlor (perles bâtonnet) n°81 är 6 mm och för övriga nummer är det Miyukis e-samplecard som gäller. För några runda pärlor skrivs dock storleken ut.

Med undantag för pärlnumren så är det dock en mycket njutbar bok med många varierade blomstermotiv, tydliga tekniksidor och mönster samt ett praktiskt upplägg med mönsterarket.

Om tidigare recenserade A-Z of Bead Embroidery var en bok som speciellt passade den romantiske blomsterälskaren så är dett i än högre grad en bok för dig som älskar vackra blomstermotiv. Om du redan kan grunderna i broderi så är språket inget hinder för att njuta av bokens vackra mönster och foton.

~*~

Tidigare recenserade böcker om pärlbroderi:

måndag 1 oktober 2012

Projekt: Sugar bracelets



För dig som gillar annorlunda trädda pärlarmband med lädersnoddar så kanske sugar bracelets är av intresse. Instruktionerna till dessa finner du hos Beads Direct. Sugar bracelets kan likna chan luu-inspirerade armband i stil, men görs på ett helt annat vis. Armbanden är trädda på lädersnören i en variant på ladder stitch, vilket skapar de snoddar kanterna.

Föredrar du att trä pärlarmband på enkel ladder stitch så finns det för övrigt en lite annorlunda variant på detta hos Creativ Company.


Jämför även med Sicksacklindande armband och "chan-luu style"-armband.

Månadens pärlmix: Oktober





Månadens mix går i höstfärger. På sätt och vis är det höstvarianten av maj månads mix -- men med inslag av grönt. Oväntat många månadsmixar har hittills haft någon rosa eller röd nyans så detta är troligen den sista mixen med rosa på ett tag.

Rosa är kanske inte den vanligaste färgen man tänker på när man hör ordet höstfärger, men faktum är att rosa nyanser kan passa bra till de mer klassiska gröna, bruna och orange höstfärgerna. Rosa som höstfärg har jag tagit upp mer på min andra blogg här (med olika färgkombinationer) och här (höstfoton). 

Blandningen av glas och bärnsten var rent pragmatisk. För en lyxigare mix kan du byta ut glaspärlorna mot passande (halv)ädelstenar. Om du inte har rubin och olivin så kan t ex turmalin vara ett alterntiv. Eller, för en mer ekonomisk variant, byt ut bärnstenen mot fire-polished i topas- och bärnstenstoner. Om du föredrar vinrött så kan du även göra en mix enbart med bärnsten, som utöver den klassiskt gul-orange-bruna färgen finns i just vinröda/brunröda och olivgröna nyanser.


Related Posts with Thumbnails