Sten är ett sedan urminnes tider populärt smyckesmaterial. Då som nu kan allt från den enklaste lilla strandsten till den dyraste ädelsten bli ett vackert och älskat smycke.
Det finns väldigt många olika tekniker för att forma sten, men här ligger fokus på det mest efterfrågade, borrning, samt gravyr, som är ett kul sätt att göra stenar till små konstverk eller affirmationssmycken. Rubriken till trots kan du även hitta lite tips på andra tekniker i slutet av texten: etsning, trumling, målning, kapning, slipning osv.
PS! Vill du ha lite inspiration för dina stensmycken så finns det bl a ett intressant pinboard på temat här.
Borra i sten
Ett par saker att tänka på som nybörjare är att det är bäst att börja med mjuka stenar, t ex sandsten från stranden, eftersom det är betydligt enklare än att borra i hårda stenar. Självklart bör du också börja med att borra i stenar som du inte sörjer om de blir förstörda: det är lätt att borra snett, slinta osv de första gångerna.
En annan viktig sak att komma ihåg är att stenen ska kylas och det vanligaste här är att helt sänka ned stenen i vatten, vilket också binder stendamm, som annars kan skada lungorna. Mindre stenar bör aldrig hållas med fingrarna eftersom man kan slinta med borr eller tappa greppet och skada sig.
Det är vanligt att använda ett multiverktyg (t ex från Dremel -- ibland kallas verktyget också för detta, oavsett fabrikat, eftersom de är så stora) för att borra i sten, men kan också ha en vanlig elektrisk borrmaskin med stativ om den kan ta tillräckligt små borr. Ett lite dyrare alternativ är en liten pelarborr för arbetsbänken -- en sådan används bl a i Rio Grandevideon som tipsas om nedan. Oavsett val av maskin så behöver du också diamantborrstift.
Tutorials med steg-för-stegbilder kan du finna på flera håll på nätet. Några ställen att börja är hos Live in Art, Jenny Hoople, Etsy Metal och Mamas Minerals. Den förstnämnda, som jag tipsat om tidigare, visar även hur du borrar riktigt stora hål för att göra länkar/pärlramar av dina pärlor.
Rio Grande har många bra tips och råd i sina instruktioner här. De har också en video, How to Safely Drill Your Own Beads, som tipsar på ett bra sätt att hålla stenarna säkert på plats när de borras.
Hos Objects and Elements visas också hur du borrar i sten och framför allt visar de ett praktiskt knep: att borra med en hockeypuck som underlag. Pucken är ett bra underlag eftersom den är billig och hård, men inte skadar borret om detta borrar in i den. Pucken hindrar också att man borrar sönder vattenbehållaren.
För pärlor och många hängen borrar du rakt genom stenen, men du kan också borra enbart en bit för att fästa upphängningsöglor med stift. Det kan vara lite klurigare eftersom du måste använda ett smalt borr och ofta borrar i en tunnare kant än när du borrar ett hål rakt genom ett hänge, men det ger å andra sidan en fin upphängning. Instruktioner till detta finner du bl a här. I de instruktionerna används även en fiffig metod för att hålla stenen på plats.
Tidigare har jag recenserat danska boken Smykker af strandsten, som du kan läsa mer om här. Tyvärr är den lite svår att få tag på, vilket är synd då den tar upp många tekniker och idéer. Förutom att borra i sten visar den hur man kapar och sågar i sten samt hur man fäller in t ex metall eller smyckestenar.
För betydligt större hål i stenar, se Borra sjöstenslänkar.
Tips: Du kan också borrar små gropar i stenen och limma fast smyckestenar i dem.
Gravyr
Gravyr har tidigare tagits upp i Gravyr med hand- eller elverktyg, men där låg fokus främst på metall även om andra material som glas, sten och trä också nämndes.Instruktioner till hur du graverar i sten med hjälp av elverktyg finner du hos bl a Lil Blue Boo (multiverktyg) och Dremel (gravyrpenna). Tips: Om du använder ett multiverktyg (ofta kallat en Dremel) så se gärna till att köpa till en böjlig axel så du kan hänga själva motordelen på ett stativ. Dels skyddar du elektroniken från vattnet och dels är det enklare att hålla i handstycket på axeln än att hålla om det klumpiga verktyget.
Gravyren kan framhävas genom att skårorna målas med en för sten anpassad färg eller förgylls med bladguld eller annan slagmetall. Här kan du se ett exempel där stenarna vaxas för att framhäva motivet.
Övriga tips och tekniker
Om du har Dremelverktyg så har företaget en sida där du får hjälp med att välja insatsverktyg (= borr, frässtift, gravyrstift, kapskiva osv) beroende på vilket verktyg du har, vilken teknik du ska använda dig av och vilket material du ska arbeta med. Du hittar guiden här.Ska du kombinera glas och sten, t ex i ett strandfyndssmycke, så finner du instruktioner till att borra i glas här.
Hur du trumlar sten och andra material kan du läsa om under Stentrumla -- inte bara för sten.
Ett alternativ till att gravera glas är att etsa in motiv. Läs mer om ett sätt att göra detta i Etsa glas eller sten.
Tycker du det är omständigt att gravera så är en enkel och populär metod att skapa motiv på sten att helt enkelt måla eller rita på dem. Vanliga akrylfärger och permanenta märkpennor fungerar bra. Vissa lackar stenen efteråt för att motivet inte ska nötas bort för snabbt. Kan du inte måla så finns andra alternativ så som att använda sig av gnuggisar/rub-ons. Se t ex Craft & Creativity och Garden Mama.
Att kapa och slipa sten är andra vanliga, men lite mer komplicerade tekniker. Det finns mer information om detta på nätet samt i böcker som Smykker af strandsten (se ovan) och Slipa stenar (av David F. Olson, ICA bokförlag). Hur en stensåg används kan du se en video om hos Art Jewerly magazine -- en genomgång av sågen har de här. Ett exempel på arbetsgången från stenblock till färdig pärla eller hänge kan du läsa här.
Är du intresserad av att göra smycken med sten och/eller stenslipning så finns det två amerikanska tidskrifter som kan vara av intresse: Lapidary Journal/Jewelry Artist och Art Jewelry Magazine. De säljer också e-projekt. Den förra har också gratis "e-böcker" som Hunt, Cut and Set Gems och 5 Stone-Cutting Techniques and Projects.
Bra inlägg med intressanta länkar. Tack!
SvaraRaderaTack!
SvaraRaderaHej har du tips på verkstad/smed eller liknande där man kan lämna in stenar, antingen bara för borrning, eller även för silverinfattning vid hålet. Mvh David
SvaraRaderaTack för all info!
SvaraRadera