måndag 8 oktober 2012

Projekt: Borra sjöstenslänkar

Det är inte ovanligt att borra i sten för att göra pärlor eller hängen av dem, men med lite grövre hålborrar kan du även skapa pärlramar eller länkar av dina strandfynd. En intressant variation för dig som vill göra något lite annorlunda. Instruktioner på hur du borrar hål i och "gröper ur" stenar finner du hos Live in Art.

Se även Borra och gravera i sten för grundläggande instruktioner och tips rörande stenborrning.


Foto: Live in Art

2 kommentarer:

 1. Detta har jag letat efter, alltså en stenborr som inte kostar flera tusen kronor. Hittar dock ingen liknande på svenska sidor. Har du något tips där? Tack för länken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stenborrande är något jag brukar överlåta på syrran så ingen expert själv direkt...

   Syrran använder ett multiverktyg (en sådan som brukar kallas Dremel, men från ett billigare märke typ Ferm eller liknande) med böjlig axel (flexishaft) och separat inköpta diamantborr till det. Troligtvis från Jula eller Clas Ohlson så ganska billigt. Tänk bara på att riktigt billiga multiverktyg har sämre kvalitet, vilket märks av vid tuff användning. Ju mer man använder ett verktyg, desto större är nyttan av att köpa kvalitetsmärken dock.

   Till Dremel och Proxxon finns det borrstativ att köpa, som är anpassat till multiverktyg, om man behöver det -- men det kostar också pengar. Ett dremelstativ kostar t ex 600 på CO. Personligen tycker jag att fördelen med böjlig axel är att motorn hamnar så långt som möjligt från vattnet och det är billigare utan stativ, men andra vill ha stativ för att det är enklare att borra helt rakt och man riskerar inte slinta.

   Vad en vanlig liten pelarborr/bordsborrmaskin eller borrmaskin + stativ kostar har jag dålig koll på. Vanliga borrmaskiner kan ta ganska små borr så har du redan en vanlig borrmaskin kanske stativ till den är ett alternativ. Finns säkert någon som säljer begagnat på Blocket etc också.

   Vad som är ett bra verktyg och ett prisvärt sådant beror också på vad man vill kunna göra mer med det: ett multiverktyg kan även användas med små kapskivor, polertrissor, fräs- och gravyrstift etc och kommer åt i olika vinklar och vrår -- användbart för smyckestillverkare -- medan en borrmaskin passar hemmafixaren som vill kunna sätta upp en tavla, borra plank osv. Ju fler funktioner man använder, desto prisvärdare blir verktyget.

   Utöver det har jag inte så många tips -- jag borrar ju mest i material där enkla handborrar funkar. En stenslipar/-trumlare eller kunnig och händig personal i butiker som Jula är bättre experter än jag är.

   Tanken är för övrigt att det ska komma en text enbart om att borra i sten med olika tips och tricks (men den tanken har funnits i ett par år och annat har hela tiden kommit emellan!) så vi får se vad jag lyckas gräva upp till det blogginlägget...

   Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails