Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 21 april 2011

Färger och finishar: Därför folieras smyckestenar


Många transparenta och opalina smyckestenar -- vare sig de är av glas eller plast -- folieras med en silvrig film på baksidan. Ska du limma fast transparent färgade cabochoner av glas eller sten på ett underlag (t ex vid pärlbroderi) så rekommenderas du ibland att först limma fast silverfolie på baksidan. Med stenar med platt baksida kan du också få en liknande effekt med en kistinfattning där silvret ligger direkt mot stenen.

Anledningen till detta syns tydligt i fotot ovan där du ser två ofärgade rivolis av kristall. Den till höger är folierad medan den till vänster inte är det. De är olika stora, men har samma slipning. Trots det glittrar den lilla smyckestenen mer -- på grund av folieringen. Notera hur folieringen inte bara reflekterar ljuset utan också gör fasetteringen tydligare. Hade stenarna varit färgade (ej opaka) så hade du kunnat se något av en skillnad i färg eftersom folieringen gjort färgen intensivare.

Folieringen gör också att stenens färg inte påverkas av bakgrunden. Hade t ex en flatbackkristall utan folierad baksida limmats på svart tyg skulle stenens färg påverkas av den starka bakgrunden. En ofärgad sten hade sett svart ut medan andra färger hade påverkats i varierande grad beroende på hur starka de är. Stenen hade dessutom inte verkat lika glittrande då underlaget absorberat mer av ljuset. Nedan ser du hur de två rivolisarna på fotot ovan ser ut fotade mot en ljuslila bakgrund.


Vad vill jag då ha sagt med detta? Silverfoliering påverkar hur färger och ljusglitter i en pärla eller smyckesten upplevs. Har du bara sett en viss nyans i en kristallpärla kan du uppleva den annorlunda i en rivoli eller annan folierad sten, inte bara för att den är tjockare än pärlan (vilket får transparenta färger att verka mörkare och intensivare än i små glasmängder) utan för att ljuset reflekteras annorlunda.

Du kan också använda detta själv om du vill ge t ex ett fusat glashänge, en glascabochon eller en rosenslipad transparent sten en extra glans eller framhäva en ljus färg, som annars lätt försvunnit mot en färgad bakgrund (t ex en tröja). Du får också en liknande effekt vid transfers på metallhängen där metallen lyser igenom ett transparent bildmotiv -- jämför hängena i inlägget Image transfers. Silverfärgade metaller ger en sval metallisk glans medan t ex guld- och kopparfärgade metaller också påverkar färgerna, vilket måste tas med i beräkningen.

2 kommentarer:

  1. hejsan, jag håller på att göra en säng gavel, och ska nämligen sätta sånna pälor eller kristall pälor som är på bilden till höger. håller på bli tokig kan inte hitta på internet har sökt som en tok. du kanske skulle vilja hjläpa mig eller att du vet vilken hemsida som har sånna pälor
    mvh julia

    mail julle_lk@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Smyckestenen på bilden är en s k rivoli från Swarovski (#1122). Sådana kan du hitta hos bl a Fruparla.se, Parltorget.se, Smyckestillbehor.se, Myllra.se, Beadplace.se med flera. Googla exempelvis smyckesdelar och rivoli så hittar du troligtvis ännu fler butiker.

    Tänk på att dessa har en spetsig baksida (s k pointedback)och saknar hål. Det finns även rivolihängen med ett genomgåenden hål på ena sidan, rivolisystenar med två hål (#3200) samt flatbacks med platt baksida (#2006). De senare är dock inte så vanliga, speciellt inte i svenska butiker. Kika dock hos svenska swarovskigrossisten swetrading.com

    Även Preciosa gör rivolis och flatback rivolis i kristall. Se t ex https://www.creanon.de/catalog/index.php?cPath=24_314_542&osCsid=31c71ff71d20f3547680ee2544471b4d På exempelvis eBay kan man också hitta utländska säljare som har billigare glas- eller akrylrivolis. Rivolihängen i akryl tror jag jag sett bland prismor i Panduros katalog.

    Exempel på glasrivoli med platt baksida: https://www.creanon.de/catalog/product_info.php?cPath=24_519_448&products_id=3683&osCsid=31c71ff71d20f3547680ee2544471b4d

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails