Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
torsdag 21 april 2011
Tillbehör: Pärlvävar
För att väva behöver du någon form av vävram eller vävstol. Så även för pärlvävningen. Det finns en mängd olika typer av pärlvävar och vilken som passar just dig beror på flera faktorer så som budget, vilken typ av projekt du vill arbeta med och hur ofta du kommer att använda den. I artikeln Before you buy a bead loom finns flera tips på saker du bör tänka på innan du köper något.
En pärlväv kan i sin allra enklaste utformning vara en kartongbit -- såsom visas på 365 saker du kan slöjda -- eller ett skokartongslock som du slår varpen om. Det senare kan du se ett exempel på här samt på Pysselbolaget och det beskrivs även hos Horace Goodhue som menar att det inte är nödvändigt att skära skåror för varptrådarna. Men en pärlväv kan också vara mycket stor med flera olika typer av detaljer. Stora vävramar används i smyckessammanhang kanske inte inte minst för att väva s k slip loom necklaces samt även pärlade väggbonader. Däremellan finns medelstora vävar, som den på fotot ovan, som framför allt används till armband. Det finns också specialutformade vävar liksom traditionella vävar, t ex från indiansk tradition. Vissa vävar har justerbar längd.
Exempel på företag som gör många olika typer av vävar för pärlare är Mirrix. På deras hemsida kan du se exempel på moderna pärlvävar i olika storlekar. Andra exempel på olika vävar hittar du ho t ex Bearcat, Sharon Bateman (tube loom), Crazy Crow (adjustable loom) och Don Pierce (Larry the loom). För ännu fler varianter testa att bildgoogla eller kika hos en pärlbutik, som har tillbehör för pärlvävningar. Då och då kommer det dessutom nya, fiffiga pärlvävar.
Gör din egen pärlväv
Som synes ovan behöver det inte vara svårt att göra sin egen vävram eller -stol. Ovan fick du länkar till kartong- och lådvävar, men också att göra en ram i trä kan vara ett relativt enkelt projekt. Som bonus kan du dessutom anpassa väven efter dina egna behov, t ex i fråga om längd och bredd.
Det är inte svårt att hitta instruktioner på nätet. Sajten eHow har flera olika tutorials listade här (notera att vissa är instruktioner för själva vävningen, inte för att bygga vävramen). För dig som är intresserad av indiansk vävning kan de tre olika vävarna på sajten Canku Ota kanske vara av intresse. Där finner du bl a instruktioner till en gammeldags bågväv. En lite stadigare version av skokartongsväven, som görs med en trälåda istället, hittar du hos Beekman.
Du kan också göra en vävstol med vävsked, vilket gör att du kan väva med pärlor på samma sätt som man väver med tråd, det vill säga lägger inslagstråden med pärlorna mellan varptrådarna som separeras. Tips på hur du göra sådana pärlvävstolar hittar du hos Abigailscraftshowto.com. Hon beskriver även hur du väver med en "heddle loom".
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.