måndag 29 augusti 2011

Teknik: Överför mönster på metall utan en vals

Liksom för många andra står en vals (eng. rolling mill) på min önskelista. Med en sådan kan man överföra mönster på exempelvis silver- eller kopparplåt. Men en vals kostar pengar och tar plats. Det finns dock alternativ. Ett är att skapa reliefmönster med en Sissix eller Cuttlebug (embossingmaskiner för papper, används inom scrapbooking). Ett annat är att plocka fram hammaren.

Du kan göra oregelbundna mönster med antingen s k texture hammers -- läs mer om dem här -- eller genom att lägga något som är reliefmönstrat på metallen och hamra på det. Något som jag nämnt i Att stansa och hamra metall. Oftast så kan du inte räkna med att föra över motivet perfekt, men på Rings & Things blogg kan du få tips på hur du ska göra för att lyckas överföra ett motiv från mönstrade mässingsplattor till kopparplåt så väl som möjligt.

Metoden kan vara ett alternativ till såväl valsning som till den nu så populära tekniken att etsa fram mönster.


Fotnot: "mönsterplattorna" av mässing som används är reliefmönstrad mässingsplåt, som kan användas till att göra smycken av likväl som att skapa mönster i lera (t ex silverlera, polymer osv). Andra exempel på hur smyckesmaterial kan användas för att skapa mönster kan du läsa om i Prägla läder med filigran och andra smyckesdelar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails