Att inte ha hål i öronen behöver inte betyda att man inte vill kunna bära örhängen då och då. Det finns flera olika smyckesdelar, som alternativ till örkrokar och -stift, att välja mellan. Nedan finner du en presentation av flera av dessa. Detta är en uppfräschad och utökad version av Clips, örskruvar och cuffs -- örhängen som inte kräver hål med fler och tydligare bilder.
Introduktion
Örhängen, som inte kräver håltagning, skulle kunna delas in i tre typer. Först finns det clips och örskruvar som används på samma sätt som och liknar "vanliga" örhängen. Sedan finns det cuffs, som fästs längre upp på örat. Slutligen finns det en typ av örsmycken som på engelska också kallas cuffs, men som ligger bakom och runt själva örat. De två senare kan även kombineras med örhängen som sitter i örsnibben.
Clips
En vanlig variant är clips (eng. clip-ons). Den som inte har hål i öronen tänker nog ofta på dessa ibland ganska smärtsamma smycken om tanken på att bära örhängen väcks. Clipsen sitter hårt för att de inte ska ramla av, men ibland sitter de för hårt. Det finns två olika sätt att minska trycket på örsnibben: antingen kan speciella små "gummikuddar" fästas på baksidan av örhängena och/eller så kan spänningen lossas något med hjälp av ett verktyg som kallas "Comfee Key" (säljs bl a hos B'Sue Boutiques.)
Det finns flera olika versioner av clips. Några är stora och klumpiga, andra mindre och elegantare. De kan ha en platta, som du kan limma fast cabochoner och andra komponenter på, ha fattningar för slipade stenar, silar att pärla på, öglor för hängen osv. En del varianter är speciellt gjorda för att lödas fast.
Vill du se fler exempel på olika typer av clips, se t ex Jan's Jewels and Perles & Co. Nedan ser du en något ovanligare variant av clips på ett gammalt bärnstensörhänge.
Clips tillverkas i både ädelmetall och pläterad oädel metall (samt ibland i "rå" mässing).
Justerbara clips
Dessa är mer eller mindre bara en variant av clipsen ovan. Denna typ av clips påminner mycket om vanliga brisyrer när de bärs. Jag har sett dem beskrivas som "pierced look" på grund av detta.
Eftersom de har en böjd "tunga" på baksidan så kan bäraren själv enkelt justera spänningen genom att böja fliken försiktigt fram eller tillbaka. Jag rekommenderar inte att man böjer dessa upprepade gånger då det kan försvaga metallen.
Clipsen kan ha en ögla (som på bilden), platta, skål eller stift. Du kan se olika exempel hos Fire Mountain Gems och Rings & Things.
Örskruvar/skruvclips
Skruvclips eller örskruvar är en gammal favorit, som användes mycket i vintagesmycken. Fördelen med skruvarna är att det är enkelt att justera spänningen bara genom att snurra på skruvarna -- och det försvagar inte metallen som det kan göra med tidigare nämnda clips.
De finns i två version: med eller utan gångjärn nedtill. Gångjärnen är speciellt användbara för bärare som har tjocka örsnibbar eftersom de är enklare att få på. Fördelen med örskruvar utan gångjärn är att de inte har en mekanism som kan kärva eller gå sönder. Utöver dessa två grundläggande skillnader så kan örskruvarna variera precis som andra örhängesdelar: vanligtvis har de öglor (som på bilden), men de kan även ha plattor, skålar, stift eller fattningar för slipade stenar. En del har också utsirade framsidor, likt violörhängena på bilden ovan. För exempel på olika modeller som finns, se Jan's Jewels.
Den stora nackdelen med skruvclipsen är priset: den intrikata modellen med flera delar som ska sammanfogas gör dem dyrare än vissa andra clips. Örskruvarna tillverkas i så väl ädelmetall som pläteringar.
Creolringar med fjädring
Denna typ av clips imiterar utseendet av creoler väl -- det syns inte att det är clips när de bärs. Ringarna är inte minst vanliga i japanska örhängesprojekt. Ringarna finns i flera olika storlekar och pläteringar (inklusive rosa!). Några av dem har en ögla nedtill. Använd dem som de är, häng pärlhängen i dem eller använd som bas för trådarbete eller pärlsömnad. Tänk dock på att de inte sitter fast lika hårt som andra clips och därför bör användas enbart för lätta örhängen.
Jag har många gånger fått frågan var man kan köpa dessa. I Sverige säljs de av Smyckestillbehor.se (Panduro hade dem förr, men inte längre -- med lite tur kan dock någon återförsäljare fortfarande ha något par kvar). I USA säljs de av bl. a. Fire Mountain Gems.
Öppna creolringar
Detta skulle kunna kallas en förenklad version av creolerna ovan. Eftersom de inte har någon speciell fjädrande mekanism är de billigare att köpa -- och troligtvis inte så svåra att tillverka själv. De finns i flera olika storlekar i silver- eller guldplätering. Liksom de andra creolringarna passar de bäst till lättviktiga örhängen. Du kan egentligen inte justera spänningen/öppningen så det är inte säkert att örhängena sitter lika bra på alla beroende på hur tjocka eller tunna örsnibbar de har.
Egentillverkade clips
Eftersom clips har gångjärn och fjädrar är de inte lika lätta att tillverka själv som exempelvis örkrokar är. Det finns dock de som lanserat clips som kan tillverkas hemma -- se Wrapture and WigJig.
Magnetörhängen
Jag har själv aldrig använt dessa. Principen är enkel: varje örhängen består av två magneter, som placeras på varsin sida av örsnibben. På magneten på framsidan kan en liten cabochon, flatback, bild eller annan komponent limmas fast. Örhängena säljs ibland med argument som "perfekt för barnen", men tänk på att små barn aldrig bör leka med magneter då de kan skadas om de sväljer dem.
Alla magneter passar inte till örhängen: de måste vara starka nog att hålla för belastningen, men inte för starka så de klämmer åt örsnibben. Tips på hur du får magnetörhängen att fästa bättre hittar du på eHow.
Cuffs
Cuffs är en gammal klassiker, som kan användas för sig eller i kombination med "vanliga" örhängen (många gånger sammanlänkade med en tunn kedja som i denna tutorial). Cuffs fästs på sidan av örat istället för i örsnibben. De används av personer som har hål i öronen likväl som de som inte har då de inte är substitut för örkrokar och -stift utan en annan typ av örsmycken.
Rikt utsmyckade cuffs kallas ibland ear vines på engelska, men detta är dock ett begrepp som även används om örstift med dekor som täcker delar av örat.
Du kan köpa cuffs i pärlbutiker eller går egna från metalltråd eller -remsor. Det finns många instruktioner och projekt, från de allra enklaste till rikt utsmyckade cuffs. Några exempel på var du kan vända dig för att hitta projekt är Jewelrylessons.com, The Beading Gem's Journal och BellaOnline.
Cuffs/ear wraps
Denna typ av cuffs var trendig förra året -- och det lär faktiskt vara en typ av örhängen som användes redan under Antiken. Liksom de små örsmyckena ovan kallas de cuffs eller wraps -- trots att ear wrap även kan vara en synonum till ear vines, som är örhängen (vilka täcker delar av örat) för personer med hål i öronen. Ibland kallas dessa cuffs/wraps även bohemian wraps på engelska.
Dessa örsmycken placeras bakom örat och kan ibland -- beroende på designen -- påminna om vanliga örhängen. En del varianter är designade så att de passar antingen höger eller vänster öra.
Du kan köpa dem eller tillverka själv. Instruktioner finns hos bl a WigJig, Semi och JewelryLessons.com. Om du arbeta med ädelsmide kan du skapa mycket spännande örhängen i denna modell -- som inspiration kan jag nämna dessa drakar.
Uppdatering: örhängeskonverterare
Det finns även en variant på clips, som kan användas för att konvertera stiftörhängen till clips. De har en speciell hållare, som påminner om en snurrebuss (den lilla mojäng bakom örat som håller örstift på plats) längst ned, alternativt en vertikal hållare längs med clipset. Läs mer om dem här.Avslutande ord
Så detta är alltså några av de alternativ som står till buds för den som vill bära örsmycken med inte vill, får eller kan gå och ta hål i öronen. Vilken modell man väljer beror på flera faktorer: tyngd på färdiga örhängen, prisnivå, stil och personlig smak. Det viktigaste jag vill säga med detta är att det finns alternativ till örkrossande klumpiga clips av det slag som alla som var med på 80-talet nog har upplevt.
Har du något tips var man kan hitta örskruvar i Sverige? Är det dyrt att köpa från sidan du länkat till (frakt etc.)?
SvaraRaderaRoligt att du skrivit om dem. Har ett par från min mormor men har aldrig sett det någon annan stans :)
Vilket material är du uter efter: sterling eller pläterat?
RaderaSterling har bl. a. Sargenta.se och Smyckerian: http://www.smyckerian.se/sv/artiklar/smyckesdelar/akta-silver/sterling-silver-orhanges-mekanismer/sterling-silver-oronkrokar/clips.html
Pläterat har bl a Smyckas: http://www.smyckas.com/Shop/Index.php?sArtModelId=1998 (och säkerligen några till som jag glömt bort just nu)
Slöjd-Detaljer har både sterling och pläterat: http://www.slojd-detaljer.se/ArticleSearch.aspx?orgKeywords=*%C3%B6ronskruv*&keywords=*%C3%B6ronskruv*
Guld- och silverplätering är vanligast, men exempelvis franska Perles & Co har dem även i "antikkoppar" och "antikguld"/"brons": http://www.perlesandco.com/Earrings_Ear_clips-c-30_909_912.html
Från de amerikanska butiker jag nämnt här får du räkna med en fraktkostnad på minst 13-14 USD. Plus då moms och speditörens administrativa avgifter eftersom du handlar från ett land utanför EU. Tänk på att amerikanska butiker inte lyder under samma nickeldirektiv som vi gör så det är inte säkert alla smyckesdelar där är nickelsäkra.
Tack för tipset på Perles&co,mycket bra urval.
SvaraRadera