Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 26 maj 2011

Övrigt: Smyckesvård


Att vårda och rengöra sina smycken är a och o för att de ska hålla sin både fina och hela under lång tid. Ett smycke som förvaras väl och sköts efter konstens alla regler kan bli en följeslagare för livet -- ja, t o m något att låta gå i arv -- medan slarvigt skötta smycken snabbt blir fula och kan skadas.

Tillverkar och säljer det smycken kan det vara bra att ha några enkla och informativa råd kring rengöring på din hemsida eller i en folder som medföljer kunden. Inte minst om du använder lite ovanligare eller infärgade material.
Denna text handlar enbart om smycken, för rengöring och vård av pärl- och paljettbroderier på tyg, se Att tvätta pärlbroderade textilier.

En del av tillverkningsprocessen
Smyckesrengöring är också en viktig del av tillverkningen av ett smycke: när du skapar ett smycke fingrar du på det vilket smutsar ned smycket redan innan det använts första gången. Orenheter som fingeravtryck kan dessutom accelererar oxideringsprocessen. Och vissa tekniker, inte minst ädelsmide, innebär att du använder kemikalier med mera som måste avlägsnas från smycket. Därför bör det rengöras när det färdigställts, även om det kanske inte vid en snabb titt ser smutsigt ut.

Det handlar inte bara om att smycket ska vara rent när kunden köper det -- ett väl rengjort smycke gnistrar och glänser dessutom mer när du visar upp och/eller fotograferar det. Och attraktiva foton är av stor vikt inte minst om du enbart säljer via nätet.


Rengöring
Det finns en uppsjö av olika kommersiella rengöringsprodukter (t ex putsdukar för olika material, silverdip, spray för sötvattenspärlor osv) liksom husmorsknep. Hur ett smycke ska rengöras beror på materialen. Vissa material är känsligare än andra så medan du kan behandla ett armband helt i silver eller koppar med ganska tuffa kemikalier och slipande rengöringsmedel kräver t ex pläterade metaller och sötvattenspärlor en betydligt varsammare behandling. Tänk på att anpassa valet av rengöringsmetod så det passar alla delar av smycket, det vill säga anpassa valet efter det känsligaste materialet i smycket.

Att tänka på är också att vissa smyckesdelar är s k antitarnish- eller nontarnishbehandlade. Det innebär att de lackats, vaxats eller på annat sätt överdragits med en skyddande hinna, som kanske inte alltid syns eller känns. Rengöring med metoder anpassade för metall kan få denna hinna att helt eller delvis försvinna. Lackad/vaxad metall bör enbart rengöras med en lätt fuktad trasa, eventuellt med milt såpvatten och definitivt inte med hett vatten. Metaller som patinerats bör också rengöras ytterst försiktigt eftersom vanliga rengöringsmedel kan ta bort oxideringen eller patinan. Samma gäller för vissa färgade/färglagda smycken beroende på vilken typ av färg och/eller metod som använts. Exempelvis lär epoxiharts klara en lätt skrubbning bättre än anodiserad metall eller en iridiserande patina på silver.

Använd för övrigt inte dip eller liknande om ett smycke delvis har en oxidering som ska bevaras. Alla som köper smycken är inte medvetna om att svärtan på silver är en oxidering som går bort om den putsas med silverrengöring. Oxideringen kan också nötas bort vid användning. Detta kan vara bra att upplysa kunden om -- liksom att smyckesmakaren enkelt kan oxidera om ett smycke som av misstag fått sin oxidering borttagen.

Idag är många stenar infärgade, men även exempelvis glas och plast får ibland sin färg i färgbad. Pärlor som färgats på detta vis kan vara känsliga för rengöringsprodukter. Som smyckestillverkare bör du också tänka på att skölja t ex färgade sötvattenspärlor innan du tillverkar ditt smycke eftersom överskottsfärgen annars kan gnida av sig när smycket bärs. Du kan också passa på att testa färgäktheten på stenpärlor genom att gnida dem med lite aceton (ett ämne som för övrigt förekommer naturligt i vår hud): bleknar färgen är risken stor att smycket kommer att förlora i glans eller fälla efter en tids användning.

Tips kring smyckesvård/-rengöring hittar du bl a i artiklar som Produktvård (Hallbergs Guld), Jewelry and Jewelry Component Care Dos and Don'ts, Gemstone Cleaning Chart, Can tarnish remover be used on silver- and gold-plate?, How to Polish Plated Metal, How to Clean and Polish Chain Jewelry, At-Home Tanish Busting Remedies, Natural Ways to Clean, Protect and Patina Various Metals. Rengöra silver är egentligen ett kemiexperiment för skolan, men förklarar också på ett pedagogiskt sätt hur olika metoder som tandkräm och ketchup fungerar som silverrengöring. Förklara även den populära metoden med aluminiumfolie.

Nventas FAQ-avdelning handlar om just deras produkt, men där finns också några tips och information som är av allmänt intresse. T ex varför silvret ibland blir svart ganska snart efter rengöring, att du inte bör blötlägga smycken med känsliga ädelstenar eller hur vissa rengöringsmedel kan slita på en plätering fortare än andra.

Kommersiella rengöringsprodukter sälj bl a i pärlbutiker och smyckes-/guldbutiker. De har oftare ett bredare utbud än de "allt-i-alloprodukter" man kan hitta i vanliga butiker. Förutom specialiserade produkter kan de även ha lite dyrare kvalitetsprodukter.


Vård och förvaring
Att vårda och sköta sina smycken handlar inte bara om rengöring utan även om hur smyckena -- och för den delen även smyckesdelar och pärlor! -- förvaras. Det viktigaste att tänka på är kanske hårdhetsgrader: vissa material är betydligt hårdare än andra och om smycken i både mjuka och hårda material läggs i samma ask eller skrin kan de hårda materialen -- vassa kristallpärlor, diamanter etc -- nöta och göra märken på de mjukare -- söt- och saltvattenspärlor, silver, tenn, plast osv.

Det kan också vara så att ett material som är relativt hårt ändå är känsligt för stötar och därför kan skadas om det förvaras tillsammans med andra hårda material eller på ett sätt som gör att de kan slå emot något hårt. Ja, vissa stenar kan t o m vara så känsliga att de inte bör användas i armband eller ringar eftersom något så enkelt som en stöt mot ett bord kan få dem att spricka...

Inte minst odlade pärlor ("saltvattenspärlor") och sötvattenspärlor ställer krav på förvaring på grund av sin känsliga natur. Exempelvis ska de inte förvaras i bomull eftersom det kan dra fukten ur pärlorna. En linneduk eller t o m plastpåse är ett bättre alternativ. Pärlor mår bäst av att bäras eftersom fukten och oljorna från huden "smörjer" dem, men de bör helst torkas av efter att de burits för att avlägsna orenheter -- det är för övrigt ett bra tips för alla smycken.

Även vissa stenar som turkoser är känsliga för uttorkning. Infärgade stenar -- och de är betydligt vanligare än vissa tror, inte bara på fuskturkos och -jade -- kan blekna om de förvaras i direkt solsken. (Även plast, inte minst s k Friendly Plastic, kan må dåligt av att ligga i starkt solsken och börja smälta eller förlora sin form.)

När det gäller metaller som lätt oxiderar är det bra att förvara dem lufttätt för att smyckena inte ska oxidera allt för snabbt. Ett smyckeskrin är inte lufttätt nog utan i sådana fall är förslutna plastpåsar att föredra. Det finns också speciella antitarnishremsor att köpa, som läggs i plastpåsarna. Vissa använder också små påsar av silica gel -- sådana som ofta finns i nyköpta skor och textilier -- för att de ska absorbera fukten. Att torka av smyckena efter användning bidrar också till att smycken inte oxiderar lika snabbt.

Billiga smycken bör inte förvaras hängande eftersom det kan töja ut tråden de är trädda med. Inga smycken bör förvaras i badrummet eftersom fukten inte är bra för många material och där kan också finnas kemikalier från kosmetika i luften ( t ex hårspray) som har en negativ effekt på smyckena.

Ja, det finns mycket att tänka på. Det viktigaste är att veta något om de material man har i sina smycken i de fall de kan kräva lite speciella omsorger. I övrigt är det främst sunt förnuft och omtanke som är ledorden.


Smycken, hudproblem och rengöring
Om du har problem med allergi och nässelutslag när du bär smycken kan detta bero på att du är överkänslig mot en viss metall (eller reagerar på elektrokemiska spänningar i pläteringar), men det kan också vara så enkelt att du reagerar på resterna av rengöringsmedel som använts på smycket. Byt i så fall rengöringsmedel och var extra noga med att alla rester av det avlägsnas från smycket. Läs mer under Allergi av smycken -- inte bara nickel.

Rengöringsprodukter du använder på din hud/hy kan i sin tur påverka dina smycken. Liksom övrig kosmetika och hårvårdsprodukter som hårspray kan dessa accelerera oxdiationsprocessen och nöta ned pläteringen på oäkta smyckesdelar och mjuka stenar. Detta har bl a beskrivits i Därför missfärgas huden av guld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails