fredag 14 juni 2013

Projekt: (brud)buketter av pärlor


Handmade wedding bouquet, made of shells and beads. By Betty Smith
Foto: Will-travel [via Flickr.com], cc by-nc 2.0


Igår handlade projekttipsen om Knapphålsblommor med pärlor, idag har turen kommit till hela buketter med pärlor. Precis som med en boutonniere kan buketten vara allt ifrån en minimalistisk modell med enstaka kristallpärlor på tvinnad tråd till överdådiga pärlade blommor.


Pärla på metalltråd

De enklaste buketterna görs som sagt av "blommor" som består av en pärla fasttvinnad på en lång metalltråd. Instruktioner till sådan buketter finner du hos bl a Cut Out + Keep, Offbeat Bride, Project Wedding, DIY Event Crafts, och Lynie Yusoff. Instruktioner till hur du gör en fin avslutning, som buketterna ska användas som brudbuketter, finner du hos Wedding Bee och HGTV.

Denna typ av blommor görs för övrigt också ofta med knappar -- se t ex Craft & Creativity.

Vill du ha en mindra abstrakt bukett? Används samma teknik med blomformade pärlor eller knappar -- eller kombinera vanliga pärlor med blompärlor som t ex i denna bukett.

Buketterna kan varieras genom att de enkla blommorna kombineras med andra typer av blommor/dekorationer eller genom att man låter blommorna förgrena sig. Offbeat Bride och Handmade Jewelry Club har båda projekt som inkluderar alla dessa variationer. För lite större blommor av flera pärlor, se t ex Rai's Craft.


Limmade blompärlor

Blompärlor kan också limmas fast på stjälkar av floristtråd, vilket du kan få instruktioner till i denna YouTubevideo. Här är en fortsättning där lövpärlor fästs på blommorna.


Bouquet of Beaded Flowers
Foto: Andrei Shevelov, cc by-nc-sa 2.0


Franska/viktorianska pärlblommor

Du kan också göra helt pärlade blommor av den typ som ofta kallas för french beaded flowers på engelska. Länkar till många grundtekniker och projekt i tidigare blogginlägget Pärlblommor. Jag tänker inte upprepa alla länkar här utan hänvisar till den texten. En länk värd att nämna igen kan dock vara denna brudslöje- och rosbukett.

Instruktioner till en bukett i dessa tekniker finner du på Offbeat Bride.

Se även denna spellista med YT-videor från Expert Village (vilken tyvärr verkar var lite i oordning och blandar french beaded flowers med ovan nämnda limmade blommor).

Obs! Ska du göra en brudbukett? Tänk på att denna typ av pärlblommor lätt blir tunga, speciellt om man frestas göra en stor bukett, och det kan vara jobbigt för bruden som måste hålla buketten under hela vigselceremonin. Håll brudbuketten liten, gör luftiga blommor (som dessa) och/eller blanda upp med andra blommor eller material. Här hittar du en annan lösning: en pärlad blomma i en bukett av riktiga blommor.


Handgjorda blommor med pärlor

Du kan även göra blommor av fjädrar med pärlor i mitten, se Wedding Bee för instruktioner. Eller varför inte tygblommor med knappar eller pärlor i mitten, som hos Running with Scissors? Instruktioner till en mängd olika pärl- eller knappsmyckade tyg- och fjäderblommor kan du köpa hos Jewel Box Ballerina.

En annan typ av pärlsmyckade blommor som passaar till buketter hittar du i Kusudama, som visar hur du kan piffa till pappersblommorna med pärlor.


Floristtekniker

Pärlor kan även användas för att smycka buketter med riktiga blommor. Det är värt sin egen text, men ett par exempel kan likväl passa att ta upp. Det är vanligt att florister använder tråd, som kommer färdig med fasttvinnade eller -limmade pärlor, vilken lätt kan viras runt buketter (se t ex bild här). Andra tekniker inkluderar att använda pärlor tvinnade på enkla eller förgrenade metalltrådar, som du kunnat läsa om ovan, och sticka ned dem i buketten.

Instruktioner till en ymnigt pärlbeströdd, kristallgnistrande bukett (med riktiga blommor eller tygdito) finner du hos Fire Mountain Gems.

För de klassiska rosbuketterna med en pärla i varje ros används dock sällan pärlor utan istället nålar med vaxpärlehuvud (tänk uppförstorade knappnålar). Se t ex denna bild, som visar både en bukett och nålarna.


Blommor av broscher och systenar

Missa inte tidigare blogginläggen En (brud)bukett av broscher, som tipsar om hur du gör lyxiga eller retrochica buketter (eller enstaka blommor) av gamla broscher och Indiska blommor av systenar, som visar hur du gör blommor av kundun.


Bridal Nouveau By Coby Neal AIFD, PFCI, of The Flower Studio in Austin, Texas
Foto: Flower Factor [via Flickr.com], cc by-nc 2.0

 

 Övriga pärlblommor


Vissa tekniker för att skapa pärlblommor är antingen inte gjorda för att passa till buketter (t ex för tunga eller beroende av stöd) eller så använder de sig av små pärlor så att blommorna är lite för små för något så stort som en bukett. Det finns dock tillfällen när de skulle kunna passa och de kan även fungera som inspiration -- gillar du t ex briolettblommor så kanske de blir perfekta bukettblommor om glas- eller stenbrioletter byts mot akryl och stjälkar fästs på dem enligt instruktioner ovan. En lista över blomrelaterade projekt samlade här på bloggen finner du i Vårblomning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails