sidor
▼
fredag 25 oktober 2013
Blogguppehåll pga dödsfall i familjen
Det kommer åter igen att bli ett uppehåll i bloggandet på ombestämd tid. Denna gång är orsaken att min pappa hastigt och oväntat avlidit. Just nu orkar jag inte blogga, även om det troligtvis är något som jag snart återgår till då jag finner det inte bara roligt utan även terapeutiskt, vilket jag kan behöva nu. Två blogginlägg finns kvar bland de redan skrivna och schemalagda. De publiceras enligt plan imorgon (av tekniska skäl kommer de att hamna under denna text på bloggen), men efter det blir det tyst åtminstone några dagar medan jag försöker ta in vad som hänt.
Om du vill veta mer hänvisar jag till min andra blogg, Wild roses and blackberries.
torsdag 24 oktober 2013
Projekt: Hängande hylla med pärldekor
Enkla träpärlor som de i asken ovan kan användas till mycket utöver smycken. Tidigare har du t ex kunnat läsa om dörr- och lådknoppar, "möbeltassar", lådhandtag, väskhandtag, ljusslingor, kulramar och grytunderlägg för att nämna några användingsområden.
Ytterligare ett hittar du hos Tête d'Ange, som använder dem sparsamt som dekor på en hängande hylla "i skandinavisk stil".
Projekt: Pärlade lådhandtag
Mer heminredning! Enstaka pärlor som knoppar på lådor och kanske t o m en skåpslucka som här har du tidigare kunnat läsa om i Pärlor som lådknoppar, men man kan också göra lådhantag och även handtag för skåpsluckor med flera pärlor trädda på tråd.
Det är enklare att hitta bilder på hemmagjorda pärlade handtag än instruktioner. Som ren inspiration kommer därför först några bilder från Dosfamily (foto från en malmöfamilj vad jag förstår), Pynt, Dotty love och Tingelings.
Denna typ av pärlhandtag har även figurerat i Äntligen Hemma 2012. Instruktioner finner du i detta videoklipp. En annan variant där tråden är mer synlig och mindre metallpärlor används hittar du hos Happy Tree Life.
Ett alternativ till att trä pärlorna på ett starkt snöre som i de två exemplen ovan är att trä pärlorna på grov metalltråd. Detta hittar du instruktioner till hos bl a Sarah M. Dorsey Designs (hon använder även pärlhattar för fina avslut), Mariefriddle och Design Share. Notera att de två senare tvinnar ihop tråden på insidan av lådan, vilket kräver att de sedan fodras med t ex filt så att den ganska fula metalltråden döljs -- och ingen eller inget skadas av de hårda ändarna.
Handtagen kan även göras i miniformat för små pappbyråer och liknande (används inom altered art, decoupage, scrapping etc) som hos Pickled Paper Designs.
onsdag 23 oktober 2013
Kultur: Smycken som gatukonst
Liesbet Bussche skapar smycken i jätteformat som snarare smyckar städer än människor. Hennes verk inkluderar bl a gigantiska örstift med stenkulor, ett självlysande jättepärlhalsband integrerat med en lyktstolpe och överdimensionerade berlocker på (redan befintliga) kedjor. Hon är inte ensam om att skapa överdimensionerade smycken eller om att skapa smycken för offentliga miljöer, men hon är kanske en av dem som är bäst på att skapa verk som smälter in med miljöerna och som verkligen kan se äkta ut.
Ett urval av hennes verk kan du se hos The Jealous Curator. För mer om konstnären och hennes verk, se Liesbet Bussches hemsida.
tisdag 22 oktober 2013
Noterat: Aluminiumtråd med en twist
Gillar du färgad aluminiumtråd och dessutom ränder så kanske denna diamantslipade metalltråd är något för dig. Perles & Co har trådarna i sju färger (silver, guld, fuchsia, brun, svart, röd och turkos) i tjockleken 2 mm. Du hittar dem alla här eller genom att klicka på bilderna ovan.
Foto: Perles & Co.
Noterat: Under en glaskupa
Smycken med en glasglob kunde du läsa om i Snöglobssmycken och Pärlfyllda smycken, men utbudet av glaskomponenter är bredare än så. Förutom ihåliga pärlor och miniflaskor finns det olika typer av glasglober och glaskupor tänkta att användas med fattningar eller bakstycken och fyllda med allt från glitter och pärlor till torkade blommor och miniatyrer. Eftersom kuporna -- de som har en fattning nedtill -- till skillnad från glober och miniflaskor har en bred bas passar de bra till att bygga upp söta miniatyrscener med t ex fuskmossa, miniflugsvamp och minidjur.
Glaskuporna kommer i flera olika utförande -- glober, höga kupor, halvklot -- och storlekar med tillhörande fattning i form av hängen, fingerringar, . De säljs framför allt av Hong Kongbaserade säljare på DaWanda (personligen har jag goda erfarenheter av findingsupplies) och Etsy: jag känner inte till om något i Sverige säljer dem -- om du har ett tips på någon som gör det, tipsa gärna i kommentarerna.
måndag 21 oktober 2013
Teknik: Två metoder för att pärla foton
Foton är perfekta utgångspunkter för detaljerade pärltavlor med realistiska färgvariationer i sydda tekniker, broderi, vävning eller pärlplattor. Men hur skapar man då dessa intrikata pärlarbeten? Nedan kan du läsa om två helt olika metoder för att pärla ett foto.
Låt datorn skapa mönstret
Det allra vanligaste sättet att pärla ett foto är att använda sig av ett speciellt mönsterprogram på datorn, som automatiskt gör om fotot till en graf med tillhörande färgkarta. Du kan läsa mer om sådana program här. Det finns program dels för pärlsömnad/-vävning (som också kan fungera för broderi) och dels för pärlplattor. Du kan också använda dig av vissa typer av bildredigeringsprogram och korsstygnsprogram, men observera att du då inte automatiskt får upp vilka pärlfärger du ska använda.Fördelen med att använda ett datorprogram som är gjort specifikt för att generera pärlmönster är att det går snabbt, du får en lista på de nyanser du behöver och du har sedan ett mönster att följa när du arbetar. Men för pärlbroderi finns det faktiskt även en annan metod, som inte kräver speciella program.
Med fotot som mönster
För pärlbroderier har Amy Clarke Moore visat en intressant, men mer krävande, metod för fotorealistiska pärlarbetten i bl a Beadwork magazine February/March 2006. Hon skriver helt sonika ut sitt foto och broderar sedan på det. Varje pärla väljs för hand efter den nyans som just dess plats på fotot kräver i en process, som du kan läsa i ovanstående tidskrift (s. 66-68). Det viktiga är att behålla fotots färgskiftning och jobba med många nyanser så att det fortfarande känns som ett foto och inte en serieteckning. Metoden beskrivs enligt henne även i Amy Clarke Moores och Robin Atkins bok Beaded Embellishment: Techniques & Designs for Embroidering on Cloth. Där finns även exempel på målade motiv som pärlas på samma vis.Denna metod är betydligt mer arbetskrävande än att använda ett datorprogram eftersom du själv hela tiden måste bedöma vilken nyans på pärlan du ska använda. Den stora fördelen med tekniken är dock att du är betydligt friare i din design eftersom du själv bestämmer hur pärlorna ska placeras. Mönsterprogram följer ett bestämt mönster, ofta i räta rader, men här kan du själv välja att t ex sy i cirklar som Amy och skapa böljande linjer, som skapar spännande effekter och förhöjer fotona på ett helt annat sätt. Se hennes arbeten för exempel på detta: till exempel väljer hon att lägga sina pärlcirklar så att de drar ögonen till en speciell detalj i motivet. Motivet avgör också om fotot ska ha en eller flera sådana "brännpunkter".
fredag 18 oktober 2013
Månadens färgmix: Oktober
Månadens pärlpalett går i neutrala färger med en mix av vad som närmaste kan kallas matte metallics, pärlemoglans och antikfinishar. Lite tråkiga färger för vissa, men eleganta och lyxiga nyanser för andra -- vilket förstås också beror på hur man väljer att använda dem.
De stora pärlorna är Miyukis nya baroque pearls och även de vridna stavpärlorna med lite ovanligare finish kommer från dem. För ovanlighetens skull har pärlorna denna gång mixats med paljetter, från början mitt bidrag till årets upplaga av Sequintastic September. Du kan därför se många fler foton av denna pärlmix på min andra blogg.
torsdag 17 oktober 2013
Material: Markasiter
Namnet till trots så är de slipade stenarna i markasitsmycken inte markasit utan pyrit (alias kattguld eller svavelkis), en sten som i pärlform även används i smycken under sitt riktiga namn.
Varför kallas stenarna då för markasiter? En förklaring är att man i historisk tid inte gjorde skillnad mellan de två mineralerna: både markasit och pyrit kallades för markasit. Det var först i mitten på 1800-talet som man genom moderna metoder för undersökning av mineral började se dem som två olika mineraler. Markasit och pyrit är nämligen mycket lika varandra. De har samma kemiska sammansättning (FeS2, järndisulfid) och liknande färg och glans, men har olika struktur (jämför diamant och grafit som båda är kol). Markasit är lättare och sprödare än pyrit och spricker lättare, egenskaper som gör mineralet mindre lämpat till smycken. Pyrit däremot är tåligare och passar därför mycket bättre i smycken.
Markasit har använts i smycken sedan Antiken, men var framför allt populärt under 1800-talet och början av 1900-talet. Förutom äkta silversmycken med infattade markasiter så tillverkades och tillverkas även billigare bijouterier där stenarna bara limmats fast. Speciellt smycken som limmats tappar lätt sina stenar med åren.
Begreppet markasitsmycken används också om smycken där markasiterna imiterades av facettslipat stål (jmf steel cuts), som hade en metallglans som påminde om mineralet. Ibland används numer även strass/kristallstenar som billigare alternativ till markasiter.
Foto: Belovedfreak [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
onsdag 16 oktober 2013
Tävling: Vintajs höstutmaning
Vintajs senaste giveaway, denna gång i samarbete med Rings & Things, är i form av en designtävling där du ska skapa ett smycke (halsband, armband, örhängen eller ring) på temat Mineral Autumn, ett smycke som skriker höst. Bidraget, som ska vara inmejlat senast 4 november, måste innehålla minst en komponent från Vintaj.
En vinnare kommer att väljas ut av redaktörerna på Vintajs blogg. Vinnaren får en mix av stenpärlor och vintajkomponenter, som du kan se på bloggen. Fullständig tävlingsinformation hittar du här.
Inspiration: Pantones färgtrender våren/sommaren 2014
För ett tag sedan släppte Pantone sin senaste färgtrendrapport, denna gång för vår- och sommarsäsongen 2014. Inte oväntat går vår-/sommarfärgerna mer i pastell än höstens och vinterns unisexpalett, som du kan läsa om här. En del färger verkar dock hänga med även till nästa år liksom några nyanser från förra våren, om än kanske i något modifierade nyanser.
Paletten beskrivs som "designers take a modern twist on the traditional" genom att kombinera mjuka pasteller med starka, klara färger för att nå en "färgstark jämvikt". Pantone presenterar paletten med orden:
Inspired by a mixture of blooming flowers, travels abroad and strong, confident women, designers use color to refresh, revive and defy conventional wisdom.
"This season, consumers are looking for a state of thoughtful, emotional and artistic equilibrium," said Leatrice Eiseman, executive director of the Pantone Color Institute®. "While this need for stability is reflected in the composition of the palette, the inherent versatility of the individual colors allows for experimentation with new looks and color combinations."
Männens palett skiljer sig som vanligt något från kvinnorna, som du såg ovan, men liksom denna säsong ses många färger som unisex, inklusive rosatonade Cayenne och klargula Freezia. Om kvinnornas palett beskrivs som en färgstark jämvikt så beskrivs männens palett med orden "a confident and versatile palette".
Läs hela rapporten här.
tisdag 15 oktober 2013
Tävling: Bead Dreams 2014
Amerikanska Bead Dreams är en av de riktigt stora och prestigefyllda tävlingarna i pärlvärlden. Detta är en stor jurybedömd internationell utställning för de mest exceptionella pärlarna runt om i världen, professionella så väl som begåvande amatörer. De utvalda verken, finalisterna, ställs ut på den stora årliga Bead & Button show i Milwaukee i början av juni och såväl vinnarstatyetter som prisrosetter delas ut. Förutom äran tilldelas vinnarna priser i form av värdecheckar hos sponsrande butiker.
Tävlingen omfattar kategorierna: Handmade buttons and beads; Wirework; Finished jewelry; Crystal jewelry; Lampwork; Metal clay; Seed bead jewelry; Objects and accessories samt Polymer clay. Du får delta med max två bidrag i originaldesign per kategori. Regler och anmälningsblanketter hittar du här. Anmälningsblanketterna kommer att göras tillgängliga runt 1 december. Observera att för att delta måste du betala en deltagaravgift.
Deadline för årets tävling och utställning är i nuläget ej fastställd, men räkna med någon gång i mars nästa år. Bidragen ska ha tillverkats någon gång mellan mars 2013 och februari 2014, med andra ord får du inte delta med gamla alster.
Projekt: Pärlade loom bands-armband
Tidigare har du kunnat läsa om loom bands och de bland amerikanska barn och unga så populära påtade gummibandsarmbanden. Texten innehöll länkar till diverse mönster, men för vissa kanske något saknades: pärlor! Här kommer några exempel på hur man kan inkludera pärlor i gummibandspåtandet.
De enklaste mönstren kan också enkelt göras med en virknål för den som saknar en band loom (eller passadande påtdocka). Ett exempel på det finner du i Craft Lifes video Basic Beaded Bracelet.
Ett lite mer avancerat armband där de vävda gummibanden kantar pärlorna på båda sidorna finner du i videon Beaded Rainbow Loom Bracelet samt How to add beads to fishtail rainbow loom bracelet (endast bilder). I det senare exemplet används bokstavspärlor. Du kan också göra ett bredare armband med två rader pärlor, som i Candy Corn Beaded Bracelet.
Gillar du söta ponnypärlsblommor så har Made by Mommy två tutorials: Beaded Flower Bracelet och Beaded Flower Charm.
Ett elegant sätt att inkludera pärlor -- dock utan instruktioner -- finner du i Bead & Button-bloggen Bead Buzz.
måndag 14 oktober 2013
Noterat: Kul pärlform from Preciosa
Det kommer då och då nya pärlformer på marknaden. En ny pärla som Preciosa Ornela presenterat för en tid sedan är Pellet. Pressglaspärlan kan bäst beskrivas som en kort, knubbig cylinder (4x6 mm) som nypts ihop på mitten så att pärlorna griper tag i varandra när de träs. Storleken matchar också bl a de större storleken av farfallepärlor.
För inspiration kring hur pärlan kan användas, se projekten A brooch with Preciosa Pellets och A brecelet of thorns på Preciosas hemsida (där du även kan läsa mer om pärlan) samt deras flickr-album Preciosa Pellet och Preciosa Pellet and Thorn. Nedan kan du se några kreationer från albumen. Designers är Kerrie Slade (de tre översta) och Alexandra Lysenko (nedersta).
Foto: Preciosa Ornela [via Flickr.com], Creative Commons BY-2.0
fredag 11 oktober 2013
Projekt: Cosmic Rocks
För dig som gillar rå stenar/kristaller infattade med electroforming (en typ av plätering), men saknar utrustningen eller kunnandet för att göra det själv, har Fanciful Devices ett alternativ för dig. I sin tutorial Cosmic Rocks - Setting Rough Stones with Epoxy Putty and Gold Leaf visar hon hur du kan skapa en liknande look utan att behöva ta till silversmide och potentiellt farliga kemikalier.
Som du kan se bättre i fotot nedan så använder hon sig ibland av flerfärgad bladmetall, vilket ger ett lite annorlunda utseende jämfört med plätering:
PS! Nyfiken på electroforming istället? Läs mer om den tekniken här. Ett ringprojekt med en rå kristall fångad i metall fanns bl a i Belle Armoire autumn 2012.
Foton: Fancifuldevices, här använda med vänligt tillstånd.
Tävling: Skapa med spindelvävsband
Tidigare i veckan har du kunnat läsa om armband med spindelvävsband (cinta cepitante). Nu presenterar Beads Perles Boutique en tävling för dig som vill skapa ett smycke, en accessoar eller vad du nu vill med banden.
Tävling är öppen både för butikens kunder och alla andra, världen över. Alla som deltar får produkter från butiken till ett värde av 5 €. Första pris är produkter till ett värde av 50 € och andra pris produkter för 25 €.
Butiken vill ha ett foto på ditt tävlingsbidrag senast 10 november. Fullständiga tävlingsregler -- på spanska, italienska, engelska och franska -- finner du på Beads Perles blogg.
torsdag 10 oktober 2013
Grupprojekt: Bead-It-Forward 2014
Bead & Button arrangerar även i år the Bead-If-Forward project, ett pärllapptäcke med bidrag från pärlare världen övet vilket utauktioneras till förmån för bröstcancerforskning. Temat för vårens lapptäcke är Turn the tide on breast cancer och lapparna ska därför denna gång ha havs-/strandtema.
Precis som tidigare år ska pärlarbetena vara 3,8 x 3,8 cm (1,5 inches) stora -- det är viktigt att storleken och formen hålls eftersom de ska sammanfogas till minilapptäcken och andra mindre arbeten, vilket blir svårt om ett arbete har fel dimensioner eller former. Missa inte heller instruktionerna för hur arbetet ska monteras och märkas eftersom de annars riskerar att refuseras. Som vanligt är teknikvalet helt fritt, pärlor är enda kravet. Även färgvalet är fritt bara motivet håller sig till temat. Tycker du det är svårt att skapa ett eget mönster så kommer tidningen att publicera gratismönster, som du kan använda dig av, på hemsidan.
Alla lappar måste vara redaktionen tillhanda senast 3:e mars 2014.
Mer information om projektet finner du på denna sida. Ytterligare uppdateringar med mera får du i tidskriften Bead & Button samt på deras fb-sida.
onsdag 9 oktober 2013
Noterat: Bead Designers Alliance
Du har kanske sett någon av ovanstående loggor på pärlrelaterade hemsidor på sistone. Loggorna ovan är de svenska varianterna, men de finns även på flera andra språk.
Bakgrunden till denna kampanj, som startades av smyckestillverkaren och mönstermakaren Sabine Lippert, är den tyvärr alltför vanliga konflikten med personer som tar sig friheter med mönster och tutorials som de köpt eller hittat gratis på nätet. I princip alla mönster säljs eller publiceras med fotnoten att de är till för privat använding (ev. med rättighet att tillverka enstaka produkter för försäljning med tillstånd från designern), men trots det kan pärlare idag finna att deras mönster säljs vidare av andra, används i kurser eller på andra vis kommersiellt utnyttjas av personer som saknar upphovsmannens tillstånd. Det handlar inte enbart om att följa lagen, utan också om att följa de etiska koder som utvecklats i pärlvärlden för att skydda designers rätt till sina kreativa idéer och möjlighet att få en inkomst från dem.
För många designers är det en vanlig negativ erfarenhet att behöva komma i konflikt med personer som inte respekterar dessa rättigheter och etiska koder, men när Sabine Lippert åter igen stötte på personer som använde hennes instruktioner utan tillstånd så valde hon att istället vända på det hela och istället för att lägga energi på de som stal och utnyttjade (och som sällan kan förmås att sluta) så valde hon han skapa en kampanj som fokuserar på de som faktiskt följer de etiska koderna och stödjer designers rättigheter. Detta har hittills resulterat i ovanstående loggor, som börjat dyka up både på hemsidor och i fysiska butiker, och hemsidan Bead Designers Alliance.
Bead Designer Alliance har skapats för att dels öka kunskapen om designers moraliska rättigheter och dels rosa de butiker, lärare/cirkelledare och andra som visar respekt för upphovsmännens rätt till sina instruktioner (i enlighet med texten i loggorna ovan). Bl a premierar man butiker som deltar i kampanjen med gratisprojekt, som de får lov att använda i sin kursverksamhet, så det rör sig inte enbart om att tacka med ord utan också konkret visa att respekten och stödet är går åt båda hållen. Det hela handlar om att hela kedjan från designers till de som lär ut tekniker och projekt ska agera gemensamt, hand i hand med ömsesidig respekt. Ja, det hela kan ses som pärlvärldens motsvarighet till fair play.
För mer information, se hemsidan (samt även fb-gruppen We Support Designers).
tisdag 8 oktober 2013
Projekt: Armband med spindelvävsband
Instruktionerna är på spanska, men med illustrationer. Notera att du måste skapa ett kundkonto för att kunna ladda ned projekten.
måndag 7 oktober 2013
Tävling: Oktobertävling från Smyckestillbehor.se
Smyckestillbehor.se har en ny tävling på gång där du kan vinna boken Polymer Clay Extravaganza av Lisa Pavelka. För att delta ska du skicka in ett foto på en kreation på temat Rosa Bandet eller temat Halloween senast 31/10. Som vanligt ska minst hälfen av materialet komma från butiken.
Mer om tävlingen kan du läsa här.
Foto (som illustrerar en kombination av båda temana för att jag är för lat för att hitta två bilder): North Charleston [via Flickr.com], CC BY-SA 2.0
Tävlingar och utmaningar: Oktoberutmaningar
Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.
OBS! De flesta utmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera -- några utmaningar har deadline i början eller mitten av månaden -- så läs regler och information noga för att inte missa din deadline. Ju fler utmaningar som läggs till listan, desto fler blir undantagen från regeln. Faktum är att de numer är så många att jag kommer att gå tillbaks och justera de utmaningar som har tidiga deadlines efterhand så återkom gärna och läs i mitten av månaden.
Se alla utmaningar efter sidbrytningen.
fredag 4 oktober 2013
Nyhet: Bead Me Magazine
Har du en smartphone eller surfplatta så finns det en ny pärltidning för dig, Bead Me Magazine från förlaget bakom brittiska Bead magazine. Så här beskriver de själva sin nya tidskrift:
"Bead Me is the latest and coolest jewelry making magazine on the market! Designed exclusively for tablets and phones, you'll love gliding through it's interactive pages. Bead Me is packed full of galleries that flip and pages that swipe, alongside other funky features and videos. Stunning projects cover everything from wirework to lampwork, beadweaving and beyond. You'll find plenty of great ideas and on-trend inspiration in this digital delight."
För att läsa tidningen så laddar du ned deras app from iTunes App Store. I samband med lanseringen så erbjuds du ett gratis "sample issue".
Noterat: Pärlshopping på PUSS imorgon
Tidigare i höst kunde du läsa om att pärlträffen PUSS i Täby även i år erbjuderen "minpärlmässa" som är öppen för allmänheten. Pärlshopping live, som de kallar det. För dig som bor eller befinner dig i Stockholmsområdet imorgon så kommer här en liten påminnelse om detta.
Imogon, lördagen den 5 oktober, finns sex butiker -- 2 Stenar, Anjalu, Beaded Jewelry, Smyckerian, Suzahlsa Design och Pearlized -- på plats på Täby Park Hotel kl. 10-18. Butikerna håller till i konferensdelen på sjunde våningen. De flesta butiker har möjlighet till kortbetalning och vill man ta ut kontanter en uttagsautomat vid Statoil ca 500m från hotellet. nträdet är gratis.
Mer information finner du på PUSS hemsida.
torsdag 3 oktober 2013
Projekt: Armband med snowflake spacers
Snowflake spacers, snöflingeformade mellanpärlor, kan om de görs i rätt proportioner gripa in i varandra precis som barndomens propellerpärlor. Eftersom pärlorna har små kulor på varje "pinne" kan effekten när de träs på tråd bli ett smycke som ser ut att vara gjort i en sydd teknik eller kumihimo -- men som görs på en bråkdel av tiden sådana tekniker tar.
Speciellt bra blir det om man använder färgade snowflake spacers så som Beads Direct gör i projekten Purple Champagne Bubble Bracelet (se fotot ovan), Fuchsia Champagne Bubble Bracelet, Quartz Champagne Bubbles, Flower Champagne Bubbles och Gunmetal Pearl Champagne Bubble Bracelet. Än fler variationer finner du länkar till under respektive projekt.
Närbild på snöflingepärlorna |
Snöflingepärlor säljs vanligtvis i olika pläteringar, men som du kunde se ovan så har bl a Beads Direct dem i regnbågens alla färger -- eller åtminstone några av dem med fyra metallfärger (silver, guld, gunmetal, roséguld) och fem mer färgstarka varianter (blå, lila, grön, vit, rosa).
För dig som föredrar att använda "snöflingor" som enstaka mellanpärlor snarare än som huvudkomponent kan de färgade pärlorna vara en kul accent, som gör smyckena lite annorlunda jämfört med modeller som använder sig av vanliga metallfärgade mellanpärlor.
Foton © Beads Direct Ltd , här använda med vänligt tillstånd
onsdag 2 oktober 2013
Nyhet: Uppdaterad lista över pärlträffar
Listan Pärlträffar, pärljuntor och ett smyckesläger har uppdaterats med ett par nya lokala pärlträffar/pärlcaféer. Detta är ett inlägg som förhoppningsvis alltid ska uppdateras efterhand så passa på och bokmärk sidan om du är intresserad av pärlträffar.
Som alltid är det svårt att hålla en sådan lista helt aktuell och inkludera alla träffar som finns runt om i landet, men jag försöker göra mitt bästa. Om du upptäcker en träff på listan som inte är aktuell längre, känner till en junta/träff/café som inte är listad etc så blir jag glad om du kunde tipsa mig om detta (antingen via kommentarerna eller privat via e-post). Om du känner till någon som funderar på att starta träffar så kan du också tipsa personen ifråga om bloggen så att hon/han kan kontakta mig för att bli listad. Tillsammans kan vi göra detta till en användbar och aktuell resurs.
Projekt: Påtade gummibandsarmband
Rainbow Loom -- en produkt skapad av en pappa som ville göra gummibandsarmband med sina döttrar -- har gjort påtade gummibandssmycken, så kallade loom bands, populära bland kidsen i USA. Och smyckena, vanligtvis armband, är snyggare än det kanske först låter! Många mönster skulle passa vuxna lika bra som barn.
Mer om Rainbow Loom kan du läsa på produkthemsidan. Verktyget som används är i princip en typ av påtdocka eller quick knit i moduler med piggar som de små färgglada gummibanden vävs runt. Det finns en mängd olika mönster man kan påta med denna rainbow loom, från en enkel foxtailkedja (som inte egentligen kräver en loom om du inte har stora händer som gör det svårt att trä kedjan för hand) till betydligt mer avancerade mönster.
Du finner en mängd instruktioner på YouTube. Ett bra ställe att börja är tillverkarens egen kanal, som du hittar här. Se även Justin's Toys kanal för ännu fler tutorials (se en av dem nedan). Utöver dem finns det även många fler mönster upplagda av enskilda personer.
Som Julia Gerlach skriver på Bead Buzz så kan du göra åtminstone en del av "vävarna" på en vanlig påtdocka. Kika på blogginlägget inte bara för tipset utan också för ett exempel på hur gummibandsarmbanden kan kombineras med en pärlad pärla för en lite mer "vuxen" stil. Tutorial för att använda påtdocka för denna typ av armband hittar du här.
Uppdatering: I princip alla mönster/tekniker här är utan pärlor. För mönster med dem, se Pärlade loom bands-armband.
Uppdatering 2: Verktyget och passande gummiband finns numer också att köpa i Sverige (och vissa europeiska pärlbutiker).
Tips: Om du gillar gummibandssmyckena så kanske du också gillar dessa o-ringssmycken (som görs utan speciella verktyg).
tisdag 1 oktober 2013
Teknik: Shibori med pärlor
Michelle Griffiths [via Flickr.com], cc by-nc-nd 2.0 |
Tidigare har du kunnat läsa om trapped beads, en teknik för att skapa spännande tredimensionella ytor för broderi. Denna gång handlar det också om en textil teknik med pärlor, som inte syns. Ja, i detta fall tas pärlorna ofta bort istället för att sys fast permanent. Det går förstås även att använda andra små ting som glasstenar, knappar, småsten, plastkorkar osv om man inte vill använda pärlor, men eftersom detta är en pärlblogg och jag vill skriva om tekniken så kommer det genomgående att talas om just pärlor.
Det finns två olika sätt att använda pärlor i shibori. Dels kan de användas för att skapa ett "bubbligt" tyg (jämför trapped beads som nämndes inledningsvis) och dels kan de användas för att skapa batikmönster vid färgning av tyg. Det senare skulle många kanske kalla just batik snarare än shibori, men båda tekniker tas upp under denna rubrik eftersom de publicerats som just shiboritekniker.
Claudia Zandstra-Burkhardt, cc by-nc-sa 2.0 |
Låt oss först kika på "bubbeltyg". För denna teknik behöver du ett tyg som krymper i värme så som exempelvis organza eller ylle. Grundtekniken är enkel: du lägger en pärla (eller motsvarande, se ovan) i önskad form och storlek där du vill ha en "bubbla" på ditt tyg och surrar fast den med tråd. När du har det antal bubblor du vill ha så låter du tyget eller stickningen sjuda (syntettyg) eller tovas (ull). Resultatet blir en kul och spännande tredimensionell textil som kan vara allt från mjukt och rustikt om det görs i ylle till skirt och eteriskt och det görs av tunn organza.
Instruktioner för ylle/tovning finner du hos exempelvis Vilten by PattyBee, Frugal Kiwi, Mrs Polly Rogers, Whip Up, Just Jussi och Noelle Noodles. Notera att de använder sig av tre olika textila material: de två första använder sig av kardad ull, den tredje av ylletyg och de sista av stickning. Se även A Felt Desire för kortfattade instruktioner och närbilder på ett filtat verk, inklusive foton av baksidan där pärlorna tagits bort. Även baksidan kan vara väldigt dekorativ (se även bilderna här).
Michelle Griffiths [via Flickr.com], cc by-nc-nd 2.0 |
Med syntettyg, t ex polyesterorganza, är arbetsgången lite annorlunda eftersom man istället för att (maskin)tova det sjuder tyget så det likt all plast börjar krympa (men inte helt smälta) av värmen. Instruktioner finns bl a hos And Then We Set It On Fire i blogginläggen 3D Shibori on Polyester och My Try at 3D Shibori.
Se även Michelle Griffiths Flower Power Wrap för exempel på hur man kan skapa lite mer avancerade former med hjälp av t ex blomformade pärlor. Missa inte resten av hennes flickrgalleri, vilket innehåller många vackra exempel på 3d-shibori.
Traditionellt använder man dock gärna bomulls- eller sidentyg, vilket jag tyvärr inte har specifika instruktioner till. Däremot hänvisar jag till Cold Feet Quilter för en kort beskrivning av arbetsgången, men framför allt vackra bilder på några vackra exempel på denna shiboriteknik med handmålat tyg. Här kombineras pärl-/stentekniken med klassisk shiboriveckning. Mycket vackert -- och faktiskt de bilder som inspirerade denna text till att börja med! Se även detta inlägg på samma blogg där hon visar hur du kan fylla tygbubblorna med vadd så de håller sig puffiga.
Lisa Sorensen [via Flickr.com], cc by-nc 2.0 |
Du kan också följa samma instruktioner för att surra fast pärlor i tyg för att skapa mönstrat tyg. Istället för att värma upp tyget så det formar sig efter pärlorna så doppar du det då i ett färgbad och lossar sedan pärlor. Tyget kommer inte att forma sig som ovan utan förbli slätt, men med runda eller diamantformade ringar. Faktum är att denna teknik är en gammal teknik som inte är exklusiv för japansk shibori, den har bl a använts av den svenska allmogen, men då oftast med torkade ärtor eller liknande istället för pärlor. Instruktioner finner du hos bl a The Chilly Dog, Kaizen Journey och Honestly WTF.