tisdag 5 mars 2013

Projekt: Pärlhandtag för väskor2011 Altered Books / TSCPL display


För den som tillverkar väskor eller behöver reparera en trasig väska så finns det väskhandtag med pärlor färdiga att köpa, men man kan även skapa sina egna, personliga väskhandtag. Två saker är viktiga när du ska göra pärlade handtag: att pärlorna är sköna att hålla i och att metalltråden/varjern/snöret du trär pärlorna på klarar av belastningen.

Ett av de enklaste sättet att skapa ett starkt pärlat handtag är att köpa ett färdigt handtag anpassat för att trä pärlor på, som t ex det här.

Ett annat vanligt alternativ är att själv göra en stomme av metalltråd eller grov smyckesvajer. Instruktioner till det förra finner du hos Craftster.

Tips, idéer och instruktioner till olika typer av pärlade handtag, bl a ett där pärlorna kombineras med en satinsnodd, finner du hos Keepsake Crafts. Mixar fiber och pärlor, men i en helt annan stil och med seed beads, gör Linda Matthews.

 Carla Barrett gör ett handtag i friform till sin lilla finväska. Pärlade handtag i sydda tekniker används oftast i pärlade väskor (som inte omfattas här), men kan som synes även användas i väskor av andra material.

Tycker du inte om att hålla direkt i pärlorna eller vill du använda pärlor du är rädd ska slitas eller missfärgas så skulle du kunna använda dig av en transparent plastslang och fylla den med pärlor (lösa eller på tråd/vajer beroende på storlek och stil). Instruktioner till enkla runda handtag av plastslang hos bl a Jezze Prints. Ett annat alternativ är att bara använda sig av någon enstaka pärla, t ex en pärla vid varje fäste där handtag möter väska.

Andra idéer inkluderar att inspireras av olika tekniker för armband och halsband och utveckla dem för smycken. Varför inte göra ett makramé- eller kumihimohandtag med inslag av pärlor? Eller göra ett handtag i pärlvirkning?

Ett alternativ till pärlor, men ändå få intrycket av dem, är att använda sig av en smyckeskedja med kulor och länkar, som görs i Artbeads projekt Golightly Purse.


purse with antique bead handlesMan kan för övrigt också göra väskhandtag av smycken. Hos The Mother Huddle får du instruktioner till en liten handväska med handtag gjorda av två stela armringar och Sweater Surgery visar ännu fler exempel att inspireras av. Detta handtag är färdigköpt, men det skulle gå lika lätt att återvinna ett kedjearmband.


Foton: (överst, väska av Michelle Fox) Topeka Library [via Flickr.com], CC BY-NC-SA 2.0 (ovan) Freeform by Prudence [via. Flickr.com], CC BY-NC-ND 2.0

2 kommentarer:

  1. Ett ytterligare tips är att använda wire mesh som handtag. Den kan lätt fyllas eller dekoreras med pärlor, finns i olika utföranden som tätstickad, grov, gles m.m. Jag har testat och är mycket nöjd. Den är rätt hållbar och behaglig för handen. Man kan dekorera väskan med ytterligare wire mesh och annat. Finns bl a på Spellbound beads i England. De har också en bok med samma namn, där inspirationen kommer från gudinnor, starka kvinnor och naturen. (Och kanske delvis från wire mesh och glasblommor?) Milka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra tips! Kan tänka mig att det kan bli riktigt snyggt.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails