Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

lördag 2 maj 2009

Teknik: En mångsidig kedja


Ovan ser du en klocklänk i metall, gjord i en klassisk teknik som på engelska ofta kallas foxtail eller loop in loop chain. Andra namn är spanish-style chain och money chain. Det senare då kedjan -- gjord i ädelmetall -- användes vid betalning, länk för länk. I exemplet ovan har länkarna dessutom plattats till för ytterligare effekt. Nedan ser du samma teknik användas i ett barnhalsband med gummilänkar. Två bilder, som tydligt visar hur mycket en och samma teknik kan varieras beroende på ringarnas material, storlek och behandling.


För att skapa kedjan behöver du slutna ringar. Detta kan vara o-ringar i gummi/neopren likväl som lödade eller fusade metallringar. I bilden ovan har relativt stora och tunna reliefmönstrade gummiringar använts. Du skulle också kunna använda små "ringar" av uppträdda seeds/rocaillepärlor à la Sheryl Yanagis Byzantine Translation. Ditt val av storlek och tjocklek på ringarna kan variera utseendet mycket, från en tät till en luftig kedja och från en nätt till en grov. För en grövre kedja syr Shirley Lim sina ringar i herringbone, se Link to Creativity Necklace.

För gratisinstruktioner till kedjan, se exempelvis Art Jewelry, som använder fusade finsilverringar, Jewelrymaking.about.com eller Dekaron, som använder gummiringar (se även här för hans tutorial med lödade metallringar). Notera även hur den senare också skapar förgrenade kedjor.

Det finns även en annan version, som kallas double loop in loop chain och påminner i utseende om vikingastickning. Denna skulle kunna sägas vara en dubblerad form av foxtail. Instrukstioner, som använder sig av lödade ringar, finns hos Silverweaver och M.A.I.L. För denna och andra varianter av foxtail, se även Dekaron.

*

Notera att namnet foxtail chain även kan avse s k full persian, en chain maille weave, och att det även finns alternativa namn på den kedja som presenterats här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails