onsdag 28 november 2012

Projekt: Kulramar -- från mini till maxi


abacusEn kulram eller abakus består av pärlor (kulor) på stänger i en ram. Ursprungligen var det ett räkneredskap som -- i olika varianter -- användes i både Europa och Asien under lång tid. Idag kan den användas som leksak eller pedagogiskt verktyg för barn, men även som en inredningsdetalj. Ja, en (fungerande) kulram kan t o m integreras i smycken!


Väggfasta och golvstående kulramar

Instruktioner till stora kulramar, som är tänkta som inredningsdetaljer (eller väggfasta pedagogiska leksaker), finner du hos bland annat Anything Pretty, Ma Petite Maison Verte och By Stephanie Lynn.

Små kulramar

Mindre kulramar för barn finns det många olika hemmagjorda varianter av, varav vissa är anpassade för att barn själva ska kunna tillverka dem. Några finner du hos She wears flowers, Education.com, Classroom DIY, TSJ photography, Our Busy Homeschool och Instructables.

Minikulram

Den sötaste minikulramen med swarovskikristaller finner du instruktioner till på Daily Portal. De flesta abakusprojekt använder sig av träpärlor, men varför inte lyxa till det lite?

Smycken

Ett armband med fungerande kulram får du instruktioner till hos Haha Bird. (Det finns även andra smyckesprojekt som tagit inspiration från kulramar, men som inte har rörliga pärlor/kulor. Se t ex Abacus Pendant och Abacus Earrings Tutorial.)


Foto: Leo Reynolds [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails