sidor

torsdag 17 oktober 2013

Material: Markasiter



Marcasite jewellery


Namnet till trots så är de slipade stenarna i markasitsmycken inte markasit utan pyrit (alias kattguld eller svavelkis), en sten som i pärlform även används i smycken under sitt riktiga namn.

Varför kallas stenarna då för markasiter? En förklaring är att man i historisk tid inte gjorde skillnad mellan de två mineralerna: både markasit och pyrit kallades för markasit. Det var först i mitten på 1800-talet som man genom moderna metoder för undersökning av mineral började se dem som två olika mineraler. Markasit och pyrit är nämligen mycket lika varandra. De har samma kemiska sammansättning (FeS2, järndisulfid) och liknande färg och glans, men har olika struktur (jämför diamant och grafit som båda är kol). Markasit är lättare och sprödare än pyrit och spricker lättare, egenskaper som gör mineralet mindre lämpat till smycken. Pyrit däremot är tåligare och passar därför mycket bättre i smycken.

Markasit har använts i smycken sedan Antiken, men var framför allt populärt under 1800-talet och början av 1900-talet. Förutom äkta silversmycken med infattade markasiter så tillverkades och tillverkas även billigare bijouterier där stenarna bara limmats fast. Speciellt smycken som limmats tappar lätt sina stenar med åren.

Begreppet markasitsmycken används också om smycken där markasiterna imiterades av facettslipat stål (jmf steel cuts), som hade en metallglans som påminde om mineralet. Ibland används numer även strass/kristallstenar som billigare alternativ till markasiter.


Foto: Belovedfreak [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.