Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 15 april 2013

Pärlsort: Steel cuts




Steel cuts, som räknas till s k micro beads, kan ses som föregångaren till dagens metal seed beads, men med den skillnaden att steel cuts är facetterade. Även om de ser väldigt stora ut på fotot ovan så är de som vanliga små seed beads i storlek. Storlekarna kan variera från minimala 22/0 till 12/0 omräknat i de vanliga seed beadmåtten -- notera dock att steel cuts även säljs i p-storlekar. Trots storleken har pärlorna relativt stora hål eftersom de är gjorda av tunn metallplåt.

Steel cuts -- och andra minimetallpärlor, tillverkades framför allt i Frankrike under 1800-talet och första halvan av 1900-talet. De användes precis som seed beads i handväskor, väggbonader, broderier med mera. De var som mest populära runt förra sekelskiftet.

Franska steel cuts tillverkas inte längre, de slutade tillverkas runt andra världskriget. Det enda sättet att få tag på dem är genom säljare av vintage och antika pärlor. De säljs både på mini-hank så som de en gång lämnade fabrikerna och i småförpackningar.

2 kommentarer:

  1. Intressant. Men vad menas med p-storlekar? Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett kort svar är att pärlorna mäts i måttet P, t ex P3, P4, P5, P6 osv. Däremot har jag ingen tabell som översätter måtten i t ex millimeter eller rocaillestorlekar (n/0 eller aughts). Enligt en butik som säljer steel cuts motsvarar P6 ungefär 13/0 och P5 ungefär 16/0.

      Ska ej blandas ihop med s k pp-storlekar, som används på små strasstenar.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails