torsdag 21 juni 2012

Teknik: Trapped beads

Trapped beads, "fångade pärlor", är en broderiteknik, men inte nödvändigtvis en pärlbroderiteknik. Pärlorna används nämligen inte främst för att synas -- de fästs under tyget -- utan för att skapa spännande reliefer och strukturer på tyget som ska broderas. De kan jämföras med de sidenbands- och brodergarnstäckta pärlor för broderi, som du hittar instruktioner till här. Båda teknikerna är perfekta för fula pärlor efterom de täcks över.

Tekniken används i olika typer av tredimensionella broderier och skulle så klart även kunna användas i pärlbroderier för att skapa nivåskillnader. Du kan även använda andra föremål än enbart pärlor: ringar, brickor (washers), knappar och stenar är bara några alternativ.

En introduktion finner du i gratisprojektet Encrusting Calico av Jennifer Rochester. På bloggen Threads and Patches har Marjolein instruktioner till två olika varianter på denna teknik som du hittar i inläggen Desert Pebble (se även detta inlägg) respektive Detached chain stitch. Tekniken beskrivs även i boken Bead Embroidery av Valerie Campbell-Harding och Pamela Watts.

Uppdatering: På Threads and Patches finns nu även en tutorial med trapped beads, som innehåller pärlbroderi, Flowering Desert Cactur Tutorial.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails