onsdag 10 april 2013

Projekt: Enkla grytunderlägg med pärlor i ring


Dags igen för några enkla små projekt för hemmet. Det finns förstås många olika sätt att skapa pärlade grytunderlägg -- från klassikern pärlplattor till sydda underlägg -- men här ligger fokus på det enklast tänkbara: pärlor trädda på tråd.

Dessa trädda grytunderlägg är ett pyssel, som passar de flesta åldrar. Underläggen kan göras i flera olika material, men det är förstås viktigt att de dels tål värmen från kastrullerna och isolerar denna värme från bordet samt dels att de är tåliga och inte skadas av t ex en hård smäll från en kastrull som sätts ned lite för hårt eller skadas av tyngden från en gjutjärnsgryta.

Enkelt och billigt är det att använda sig av obehandlade träpärlor. Pärlorna kan antingen träs i en ring (gärna med upphängningsögla), som hos Brinja och Coco Lapine, eller i en längd som kan snurras ihop eller bres ut allt efter behov, som hos Slöjd-detaljer och Carnets Parisiens.

Man kan även göra tre ringar, som passar i varandra och kan användas för sig eller tillsammans, vilket Remodelista visar. Alternativt kan man göra ett underlägg, som består av flera ringar vilka inte kan separeras, som hos Instructables.

Trä är förstås inte det enda materialet man kan använda. Pysselbolaget (se bild) och Helena på Craft & Creativity gör färgsprakande grytunderläggsringar av ullpärlor. Panduro använder sig av trendiga korkpärlor. The Purl Bee har instruktioner till ullunderlägg med knutar mellan pärlorna, vilket används för lite kontrast gentemot de enfärgade pärlorna de använder. By Hook and Thread har inga instruktioner, men väl en bild på ett ullpärleunderlägg med små glaspärlor mellan de stora pärlorna.


Ett lite mer avancerat exempel på grytunderlägg med pärlor i ring finns i retrodoftande projektet hos Harmonic Mama.


Foto: © Pysselbolaget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails