Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 13 januari 2011

Material: Zink -- ett alternativ på uppgång

Zinc-sample

Zink har redan sedan Romarrikets dagar använts för att tillverka mässing, en legering av framförallt koppar och zink. Men trots detta och det faktum att zink utvanns i stor skala i Indien på 1200-talet så var metallen i sin rena form okänd i Europa fram till slutet av 1500-talet. Namnet har den troligtvis fått av en tysk alkemist -- alkemisterna brände zink för att framställa "filosofens ull" eller zinkoxid som vi kallar det idag. Upptäckaren av rent, metalliskt zink 1746 var en annan tysk alkemist.


Zink i smyckesammanhang
Zink används i en mängd olika områden. Ren zink används t ex i legeringar för att skapa mässing, vissa typer av guld, tibetsilver och nysilver, samt för galvanisering och varmförzinkning av stål. Galvning och förzinkning används för att göra en metall motståndskraftig mot korrosion (rost). Zinkoxid används i allt från vit färg och mat till solskyddskrämer, zinkpasta och deodoranter. För smyckestillverkare har den dock på senare tid fått en ytterligare betydelse utöver den som en ingrediens i mässing och guld.

I takt med att nickel- och blyinnehåll regleras allt hårdare i smycken samt priserna på silver går uppåt så har behovet av alternativ ökat. Zinc alloy (zinklegering) har blivit ett vanligare alternativ för smyckesdelar. Eftersom metallen är silvergrå så passar den bra till smycken som alternativ till silver och tenn och eftersom färgen redan från början är attraktiv så behöver delarna inte pläteras -- en fördel eftersom pläteringar skavs och blir fula med tiden. Zink har ungefär samma hårdhet som silver, vilket är ytterligare en fördel liksom det faktum att metallen är mycket bra att gjuta med. Det finns blyfri gjutmetall att köpa till tenngjutning där en del av tennet bytts ut mot zink.

Liksom många legeringar är ibland det exakta innehållet i smyckesdelar av zinklegering något av en affärshemlighet. En kanadensisk butik, som köpt in zinkdelar från Kina, fick dock en labbrapport som visade att just deras zinklegering bestod av i huvudsak zink med en liten tillsats av aluminium, en annan metall med silverliknande färg och bra egenskaper för smyckesdelar. Zinkaluminiumlegeringar är kända för att vara mycket bra att gjuta med, speciellt små detaljerade former, och kan vid rätt proportioner vara mycket starka samtidigt som de ändå är lätta att bearbeta. En idag vanlig zinklegering i smyckesdelar är zamak, som består av zink koppar och aluminium.

Det finns även en nyare legering för smyckesdelar som heter Glinter (egentligen Glinter - Silver Substitute), vilken består av zink, koppar och en nypa silver.

I mässing, som kan innehålla allt från 4 till 45 procent zink, påverkar mängden zink de egenskaper legeringen får. Vanligen är mässing ljust gul (gulmetall), men med en lägre zinkhalt får man en mer kopparfärgad metall känd som rödmetall eller pinsback (eng. red brass). Mässing med låg zinkhalt, under 10 procent, kan även användas vid emaljering. Mässing 210, som på engelska kallas gilding metal, är en legering med 95 % och 5 % zink. Den är populär bland vissa silversmeder eftersom legeringen uppför sig ungefär som silver.


Säkerhet
Även om zink är livsviktigt för våra kroppar så ska du undvika att hetta upp t ex galvad ståltråd och ren zink eftersom ångorna kan vara mycket hälsovådliga. Bl a kan de ge upphov till s k galvfrossa eller zinkfrossa, som inte minst svetsare kan råka ut för. Det lär vara en mycket otrevlig upplevelse, som kan mildras något genom intag av kalk (tabletter, mjölk).

Att äta för mycket zink kan vara farligt eftersom det bl a hämmar upptaget av järn och koppar -- två andra livsviktiga ämnen. Däremot behöver du inta en ganska stor mängd för att bli zinkförgiftad, vilket gör riskerna betydligt mindre än med två andra, betydligt mer otrevliga, komponenter i smyckesmetall: bly och kadmium. Ja, rent generellt är det inte att rekommendera att äta någon metall i övermått.


Källor:
Hayday, Andria: Everything You Wanted to Know About Metals But Were Afraid to Ask. Art Jewelry, September 2005.
McGrath, Jinks: The Jeweller's Directory of Decorative Finishes. From Enameling and Engraving to Inlay and Granulation. (2005, A &C Black)
Wikipedia: Zinc
Wikipedia: Zink

Foto: Ben Mills (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails