Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
måndag 15 juni 2009
Teknik: Coila (och pärla) över färdiga stommar
Att coila är en teknik många gillar och om du inte fastnat för det än så kan du läsa mer om tekniken i inlägget Coiling.
Oftast gör du dina egna stommar, som du coilar över, men du kan faktiskt även använda dig av "färdiga stommar". Med detta avser jag kanske främst smyckeslänkarna, som varit populära att göra länkade smycken med en tid, men också andra saker som ringstommar, armringar, creoler, lås, hängen, chandeliers, ringar och liknande smyckesdelar. Ja, du kan till och med coila länkar i en kedja. Nedan ser du ett litet urval av främst runda former, men alla former fungerar. Ju enklare form desto enklare att coila om dock. Även tjockleken kan ha betydelse: det är mycket enklare att täcka en stomme helt om den är tunn. Däremot ska stommen inte vara för tunn eller mjuk.
Varför då coila om färdigköpta smyckesdelar? Handlar inte trådarbete om att göra allt från grunden? Det finns flera anledningar till att göra detta. För det första är det ett lätt sätt att piffa upp exemelvis ett tråkigt togglelås eller ringstomme. Inte minst om du också lägger till lite pärlor, som i creolerna ovan, eller använder dig av färgad tråd.
Det är också ett bra för nybörjaren. Att göra stommarna är det jobbigaste med coiling: att få dem i rätt storlek, form och dölja skarvarna. Om nybörjaren använder färdiga stommar så kan hon eller han fokusera på själva coilande istället och att få det slätt och jämnt. En jämn coiling är nämligen A och O för ett proffsigt resultat så det kan vara en fördel att enbart fokusera på den delen av smyckestillverkningen i början.
Ytterligare en anledning är att du vill antingen skapa en design som kräver en sluten form (som du inte själv kan löda) eller att du ska göra ett avancerat smycke där det finns andra delar som kräver mycket tid. Att använda en redan existerande stomme innebär i det senare fallet att frigöra tid till de andra teknikerna/stegen.
Slutligen: du kan göra det som ett återvinningsprojekt och använda smyckesdelar som blivit över och samlat damm eller som du köpt begagnade. Så var fallet med det armband du kan se nedan där jag använt mig av några gamla armringar av metall som stomme för mitt nettade armband. (Notera att detta är inte riktigt coiling, snarare någon "freeform wrapping" -- mer om netting kan du läsa här.)
Att coila en kedja och andra tips
På kedjan överst har jag coilat en länk med färgad koppartråd. Tanken är att länken ska fungera som en accent, kanske ta upp en färg från en annan del av smycket eller matcha ett klädesplagg. I coiling används vanligen en coilingtråd i samma färg som stommen, men genom att använda en annan färg kan du skapa fina kontraster och även skapa exempelvis ett lås som tar upp flera färger från resten av smycket så att det smälter in mer. Den konservative använder t ex koppartråd på ett silverlås medan den modigare går längre och experimenterar med olika färger och material.
Testa även att coila med tvinnad tråd, som kroklåset är ett (smådåligt) exempel på. Tänk på att tråden härdas när den tvinnas så använd tunn tråd eller mjukglödga den efter att den är färdigtvinnad.
Men tillbaks till kedja: vill du coila en länk i en kedja finns det några saker att tänka på. För det första ska du använda en kedja med stora luftiga länkar eftersom coilingen kommer att minska innerdiametern. Se också till att länkarna inte är tillplattade (tänk pansarlänk) utan kan röra sig fritt. Det tredje du bör tänka på är om länkarna är lödade: om inte, välj att coila en länk med så litet mellanrum som möjligt där den går samman. Annars är risken att tråden faller igenom skarven. Sist men inte minst bör du tänka på att använda en tråd som är solid eller har en mycket slitagetålig färg/plätering eftersom länkarna nöter mot varandra hela tiden.
För ett gratisprojekt, som inkluderar pärlor, se exempelvis FusionBeads armband Cherry Blossom.
Pärlade stommar
Om du gillade de pärlade varianterna så ta en titt hos FusionBeads där du kan lära dig Covering a component (två varianter) samt Filling in a component. Två olika sätt att linda in färdiga stommar i pärlor: det förra med pärlor längs kanten och det senare med pärlor mitt i stommen. Se även Kiwas örhängen med pärlor och mellandelar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.