Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 9 december 2008

Teknik: Att stansa och hamra metall

Med stämpel eller stans och hammare är det lätt att skapa egna hängen, berlock och mellandelar för smycken. Inte minst kan du göra din egen variant av namnsmycken, som är så populära, eller inspirationsberlocker. Att stansa metall är också kul för (inte allt för små) barn och ungdomar: jag minns att jag tyckte det var roligt att stansa mina egna kopparhängen i träslöjden på mellanstadiet.

Du kan antingen stansa eller hamra hängen, men du kan också göra både och. Avsnitten nedan kommer därför att flyta samman något då flera länkar tar upp bådadera. Se också Oxidera metall för tips på hur du gör text och mönster synligare.


Stansar
Det finns flera olika typer av stansar för metall. De vanligaste är bokstavs- och siffersatserna som du kan köpa hos specialister på silversmide och vissa pärlbutiker, likväl som hos Clas Ohlson, Biltema och liknande butiker. De finns i olika kvalitet och storlekar -- hos de som specialiserat sig på smyckestillverkning finns ibland även busigare och sirligare typsnitt i några fall. Utöver det finns det också stansar med enkla motiv, vilket inkluderar s k ciselörpunsar. Dessa kan antingen användas som enskilda motiv eller kombineras för att skapa ett mönster (ett enkelt exempel är en linje som kan läggas vertikalt och horisontellt för att tillsammans bilda ett kors). Det finns också andra roliga motivstansar färdiga att köpa eller så kan du köpa en som görs efter dina egna bilder.

Ytterligare ett alternativ är att skapa sin egen stans i verktygsstål. Det kräver tid, noggrannhet och flera steg, men kan vara något för den händig som vill skapa något unikt. Stålet köps i fyrkantiga eller runda stavar som kapas till lagom längd. Sedan mjukglödgas det och motivet skapas med hjälp av fil och såg. Sedan härdas stålet, mönstret testas och stansen sandas och poleras. Till slut ska stålet tempereras. Mer om hur du skapar en stans hittar du i Jinks McGraths bok The Jeweller's Directory of Decorative Finishes (2005, K P Books). Jag vet att instruktioner på svenska förekommit i ett gammalt nummer av Gör Så Här, numer under namnet Gör Det Själv. Tyvärr har jag ingen aning om vilket nummer -- mer än att det troligen var någon gång under 90-talet -- men om du tar kontakt med tidningen kanske de kan hjälpa dig.

I gratisprojektet Stamped Earrings tipsar Tim McCreight, ett välkänt namn i USA, om hur du kan använda bits (används till skruvdragare) som stansar efter lite modifiering. Eller varför inte ett spik? Han ger även tips på hur du stansar. Mer exempel på hur du kan använda spikar, skruvar, muttrar med mera som stansar hittar du i Doxallos Scenic Pendant Tutorial samt Victoria Lansfords The Perfect Stamp is the One You Make Yourself.

Tänk på att dessa stansar är gjorda för mjukare metaller som silver och koppar. Använd dem inte på hårdmetall och se till att den metall du använder dem på är mjukglödgad.


Hur du stansar
De vanligaste metallerna att stansa på är koppar och silver. Du kan antingen köpa färdiga hängen, berlocker, tags eller mellandelar (på engelska: blanks) eller såga ut egna former från silver- eller kopparplåt. Det går också bra att stansa på gold-filled medan pläterade berlocker är mer tveksamma. Det finns pärlbutiker som säljer silverpläterade tags som ska gå att stansa på. Risken är att om pläteringen är för tunn kan den skadas och sedan skavas bort. Oavsett material finns det en gyllene regel: testa först! Både för att få in tekniken och för att se om materialet håller.

Enkla steg-för-steginstruktioner med tydliga bilder hittar du hos FusionBeads. Mer ingående instruktioner finns i Beaducations gratisvideo där du får lära dig allt från hur hårt du ska slå på stansen till hur du gör ett hänge med flera olika motiv. Lisa Niven Kelly delar också med sig av fler idéer för smycken samt tips kring hur du formar och oxiderar dina blanks i en annan video. Se även deras sida Design Ideas. Där finns bl a ett bra tips på hur du kan göra en mindre felstansning mindre tydlig. Rings & Things har instruktioner kring hur du stansar, hamrar och oxiderar metall samt verktygs- och tillbehörstips här.


Hur du hamrar
Förutom stansar kan du skapa spännande ytor med en enkel hammare. Du använder samma teknik och tillbehör för att hamra som för att stansa. Metallen härdar när du slår på den upprepade gånger så om du vill göra mycket mönster kan du behöva mjukglödga metallen emellanåt.

Vanligast är att använda en kulhammare (eller snarare en drivhammare med kulformat huvud) och slå mot metallen, vilket ger små runda gropar. Ju hårdare du slår desto större och djupare blir groparna, se Lisas andra video som nämndes ovan. Se även instruktioner hos FusionBeads och ovan nämnda R&T. Med den vassa änden på en penhammare kan du också skapa streck i metallen. För att få olika effekter kan strecken placeras jämnt, grupperat eller oregelbundet över ytan.

Numer kan du även finna s k texture hammers, som har mönster på hammarhuvudet och fungerar lite som motivstansar, men främst passar abstrakta bakgrundsmönster. Exempel på detta finner du i FusionBeads instruktioner.

Det finns också andra sätt att använda vanliga hammare, vilket inkluderar gamla och vanvårdade exemplar. Jinks McGrath, i samma bok jag tidigare nämnt, har t ex använt en gammal rostig hammare då ojämnheterna i ytan på hammaren ger spännande mönster. Detta är också anledningen till att du ska använda en slät och oskadad hammare när du hamrar metall som du enbart till platta till utan att mönstra! I en pärltidning har jag även sett hur en wireworker offrade en vanlig gammal hammare och graverade in ett mönster på "slagytan" med en dremel. Sedan använde hon hammaren för att platta till metalltråd till ett par örhängen. Tråden blev platt, hård och mönstrad på samma gång.

Jinks ger också fler tips i sin bok, bl a att lägga sandpapper, spets eller något annat material med struktur mellan metallen och hammaren. Mönstret kommer då i olika grad att föras över på metallytan, men räkna inte med att du kan "kopiera" t ex en bit spets rakt av (då är en vals ett bättre alternativ).

*Credits: Foto från Beaducation, som säljer material, verktyg och kurser till stansade smycken*

11 kommentarer:

  1. Hej! Undrar var man kan köpa bokstavs- och siffersatserna till metall.. Jag har letat men inte hittat på biltema, claes ohlson o på andra platser på internet. Hm. Vore verkligen tacksam för svar! / Helena

    SvaraRadera
  2. Ja, Biltema o Clas Ohlson brukar vara bra ställen att hitta billiga satser. Också Jula (jula.se)och Conrad (conrad.se) har billiga set. Varav Conrad har olika storlekar. Har du ett CO-, Biltema- eller Julavaruhus nära dig? Ibland kan det vara så att även om det är slut i nätbutiken så kan det finnas i lager i någon av de fysiska butikerna.

    Andra ställen du kan söka på är Slöjd-detaljer (slojd-detaljer.se) och specialister på silversmide så som Sargenta (sargenta.se) och Konrad Wahlstöm (konradw.se). De senare är oftast dyrare, men då kan man ha tur och hitta stansar i olika storlek, ner till 1 mm. Kvaliteten brukar också följa priset, även om det inte betyder att ett billigt set inte kan funka.

    Vill du ha lite annorlunda och sirlig bokstäver har amerikanska Beaducation (beaducation.com) ett set som heter Kismet. Dock är det setet av det dyrare slaget och stansar är tunga = inte jättebilligt i frakt. Men ett alternativ för den som vill skilja ut sig. De har sett med så väl versaler som gemener.

    Ja, det är ett urval förslag och till det lär komma några pärlbutiker jag missat. Som du är inne på är det dock en hel del som har slutsålt just nu.

    Hoppas det kan vara till någon hjälp för dig och lycka till med din smyckestillverkning.

    SvaraRadera
  3. Kan också nämna att de billiga setet normalt sett inte innehåller Å, Ä och Ö. Det gör däremot några av de dyrare.

    Här är ännu ett ställe som säljer stansar: http://www.lindsstamplar.nu/shop/category.asp?catid=48&menutree=1

    SvaraRadera
  4. Hej! Jag undrar vart man kan få tag på berlockerna (rektangulära) som är ganska vanliga att använda till namnhalsband.Jag bor i Göteborg. MVH Annelie

    SvaraRadera
  5. Hej,

    Det beror lite på vilket material du är ute efter. Använder du t ex koppar eller sterling silver/finsilver så finns också alternativet att köpa det i "plåtform" från en specialist på silversmide som Sargenta, Konrad W eller Slöjd-detaljer och såga/klippa ut formen själv. Fördelen är att då kan du välja exakt den storlek du behöver, men det tar ju lite extra tid.

    Men det finns idag också flera svenska pärlbutiker, som tagit in mindre berlocker i silverpläterat, vilka är lämpliga att stansa på. Annars brukar pläteringen vara för tunn och skadas vid ytmanipulation, men dessa är tåligare. Exempelvis Fru Pärla, Pealized, Lilla Pärlan och Pagoni har några fyrkantiga sådana.

    Alla nämnda ställen har hemsidor (.se allihop t o m) så du finner dem lätt med en googling. Jag är inte så duktig på att "baka in" URL:er i mina kommenterar så det blir lätt för rörigt om jag tar med adresserna också är jag rädd...

    SvaraRadera
  6. Jag undrar om du vet var man kan få tag i rektangulära berlocker man kan stansa men som har hål i båda ändarna?

    SvaraRadera
  7. Mitt svar verkar har försvunnit ut i cyberrymden... (Skyller på Norton som segar ned min dator något fruktansvärt emellanåt.)

    Fyrkantiga länkar har jag tyvärr inte sett (däremot ovala, runda o kvadratiska ihåliga varianter). Nu skriver du inte vilket material du söker efter, men hade det varit exempelvis sterling eller koppar så är det inte särskilt svårt att borra eller stansa eller extra hål i en berlock själv. Däremot är det inget som passar med pläterade berlocker då det skadar pläteringen ännu mer än vad stansningen gör.

    Det närmaste jag själv kommit är nog en oval kopparblank från FusionBeads: http://www.fusionbeads.com/shop/product/38742/

    Beaducation har liknande i sterling och gold-filled: http://www.beaducation.com/shop

    SvaraRadera
  8. Wow vad många tips på stämplar, tack! Jag undrar även om du vet var man hittar prisvärda blanks i sterling silver förutom i USA?

    SvaraRadera
  9. Hej,

    Eftersom silver inte är en metall jag arbetar i så ofta så får jag nog säg att jag har lite dålig koll på vad som ligger inom ramen för prisvärt.

    Några av de svenska pärlbutikerna har ett par blanks i sitt utbud, t ex Silvergrejs, Smyckerian och Sirlig. Men tyvärr inte så mycket olika varianter att välja mellan. Det är lättare att finns små tags än lite större blanks.

    Det billigaste alternativet är ofta att såga till egna från silverplåt, men det är ju enklast om du bara är ute efter fyrkanter, som går lätt att såga. Det finns speciella huggpipor för metall för att stansa ut cirklar. Fast ett sådant verktyg kostar förstås.

    Tyvärr kan jag nog inte hjälpa bättre än så -- jag skulle föreslå att du går in på något av pärlforumen och frågar om du behöver mer hjälp. Där finns flera som arbetar i silver till skillnad från mig och som nog har lite bättre koll än vad jag har.

    SvaraRadera
  10. Hej!

    Detta känns som en dum fråga.. Men jag är ny på att stansa och undra om man kan stansa även i den metall som webbutikerna inte lagt under "tags" eller "stämpelbara".

    Ibland hittar man ju så fina hängen osv som man skulle vilja stansa i.. Men det står ju inte om man kan det eller inte :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen dum fråga alls. Det korta svaret är att det beror helt och hållet på materialet.

      På pläterade tags började beskrivningen "stämpelbara" användas för tags som hade lite tjockare plätering och därmed inte flagade eller sprack vid stansning. Det är nämligen det stora problemet med att stansa på pläterat -- det kan även vara ett problem i långa loppet också med stämpelbara pläterade tags. Gold-filled och silver-filled påminner om plätering men är mycket hållbarare och därför användbara för stansning.

      Ett annat problem är om metallen är för hård. Det ska gärna vara mjukglödgad för att vara lätt att stansa på eller åtminstone inte allt för härdad. Vissa stansar klarar inte av hårda metaller som stål och titan utan är gjorda för de mjukare smyckesmetallerna (främst koppar, silver och guld).

      Utöver det kan form och tjocklek påverka om ett hänge går bra att stansa på eller ej. Platta baksidor är att föredra så att hänget kan ligga platt mot flackjärnet/underlaget och förhindra att metallen blir bubblig eller ojämn av hamrandet. Vissa typer av gjutna hängen kan vara svårare att stansa i än hängen gjorda från plåt (plåt som i utvalsad metall, t ex koppar- eller silverplåt, inte plåt som i stål, som vi ofta använder ordet i vardagligt tal) eftersom metallen inte alltid är lika "seg".

      Om du hittar något speciellt hänge kan du alltid fråga butiken för det är möjligt att butiksägaren har testat att stansa på det vid inköp. Om inte så är det bara att chansa och antingen avstå från köp eller köpa och testa själv på vinst och förlust.

      Utöver stansning finns det flera andra sätt att "skriva" på metall -- t ex gravyr, image transfers, (gummi)stämplar osv -- som kan passa på hängen där stansning inte är en bra idé. Kika i den tematiska innehållsförteckningen, som du hittar bland kategorierna i vänsterkolumnen, för länkar till inläggen jag skrivit om dessa teknik.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails