Plastöverdragen smyckesvajer (eller wire, eng. flexible beading wire) används främst till trädda smycken, men speciellt de tunnaste varianterna kan även användas till pärlvävning, påtning, virkning och andra tekniker. Vajern finns i flera olika kvaliteter, märken, tjocklekar, trådantal och färger. Jag tänkte här gå igenom lite av de olika punkter som du bör tänka på när du ska köpa vajer.
Märken: Vajer finns i alla prisklasser. De märken som brukar räknas som högkvalitativa är Soft Flex och Accuflex. Utöver dem finns budgetmärken som Econoflex (från Soft Flex Company, ännu ej på marknaden) och Flex-Rite, samt billig omärkt vajer. Även Beadalon säljer vajer i olika kvaliteter. Som med det mesta är dyrare produkter generellt bättre än billiga, men vilket märke som passar just dig är en fråga om personliga preferenser och budget.
Tjocklek: Smyckesvajer finns i flera tjocklekar som tål olika belastning. Belastningen mäts i pounds (lbs). I svenska pärlbutiker skrivs oftast tjockleken i millimeter, men på rullarna står det i amerikanska inches. Tunnaste vajern är .010 (eller med svenskt skrivsätt 0,010 inches) och tjockaste, som passar för armband och tunga pärlor är .024. Där emellan finns .014 och .018 eller .019 som är de vanligaste tjocklekarna. Soft Flex rekommendationer för vilka pärlor som passar olika dimensioner hittar du här.
Tänk också på att olika tjocklek kräver olika storlek på klämpärlor för att passa rätt. Beadalon skriver på sina rullar vilka storlekar som passar, men tänk på att de använder nummer, inte mått. T ex skriver de klämpärletub #2, vilket motsvarar 2 x 2 mm. Storleken på klämpärla påverkar i sin tur valet av klämpärletång (se tabell här). Soft Flex har en tabell här.
Trådantal: Vajer består av tunna sammantvinnade trådar av rostfritt stål. Ju fler trådar dessto flexiblare och följsammare är vajern, men också dyrare. Följsam vajer gör att smycket hänger vackrare. Billig s k Tigertail har endast 3 eller 7 trådar och är relativt rigid. "Mellanvarianten" har 19 eller 21 trådar. Högst följsamhet -- och pris -- har vajer med 49 trådar. Går du från vajer med sju trådar till samma tjocklek i 49 eller för den delen 19 trådar så kommer du garanterat att märka skillnad direkt när du får den i handen.
Färg: Smyckesvajer har vanligen en naturligt stålgrå färg, men finns också i andra varianter. Dels finns det vajer med färgat plastöverdrag i regnbågens alla färger, dels vajer som matchar smyckesdelarna. De dyraste är gjorda med sterling silver eller pläterade med sterling eller guld och används speciellt när vajern är synlig i det färdiga smycket (t ex svävande halsband). Varianterna som är gjorda i solitt silver tål dock betydligt lägre maxvikt än motsvarande diameter i stål. Det finns också billigaste varianter som bara är metallfärgade, t ex Soft Flex Metallics wire i antikkoppar- och antikguldfärg.
Övrigt: Soft Touch är Soft Flex variant av vajer, som har ett mjukare, matt plastöverdrag och som är tänkt för smycken där vajern är synlig. Beadalons Satin har ett liknande överdrag. Vajer säljs på rulle i varierande längder, från 30 ft (ca 10 m) och uppåt.
Tips:
- Sträck inte vajern för hårt så att pärlorna inte får rum att röra sig -- smycket blir stelt och vajern kan skadas.
- Använd inte för tunn vajer bara för att tjockare vajer kan vara svårare att hitta. Kolla vad din vajer egentligen tål. Använder du för tunn vajer kan du råkat ut för att den "töjer sig" efter ett tag. Egentligen gör den inte det utan det är ståltrådarna som vrids ihop för hårt av tyngden och skapar oönskat mellanrum när smycket använts några gånger. Även om du stäcker vajern för hårt kan det hända.
- Tänk på att en lätt pärla med vassa kanter kring hålet med fördel används till lite tjockare vajer för att minska risken med nötning.
- Ett tips jag har fått lära mig är att om du gör smycken där vajern syns mycket och den grå standardfärgen inte passar in så kan du använda vajer i färgen pearl (Accu-Flex) istället för de dyrare sterlingpläterade varianterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.