Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
söndag 20 juli 2008
Teknik: Att knyta pärlhalsband
Jag vill inleda med en liten varning: att knyta pärlhalsband kan vara beroendeframkallande. Visserligen kräver ett knutet halsband mer arbete än ett trätt, men samtidigt blir resultatet elegantare och det är faktiskt kul att knyta när man fått in tekniken. Knytning behöver inte heller begränsas till till det klassiska pärlhalsband. Det passar bra även till många andra material och stilar.
Tekniker och verktyg
Det finns lite varianter på hur du knyter ett halsband. Först och främst finns det olika verktyg du kan använda: pincett, nål eller knytverktyg. Det finns även olika sätt att avsluta halsbandet: med träns, pärlgömmor eller dobbning.
Vad gäller tråd används vanligen pärlsilke, som finns i flera tjocklekar, antingen i behändig tvåmetersförpackning med nål (lagom för ett halsband) eller i större lindor. Det finns även syntetiska alternativ till silke, som är något mer hållbara. Tänk på att pärlhalsband bör träs om med några års mellanrum. En bra tumregel vid köp av pärlsilke är att välja den tjockaste tjocklek som går igenom pärlorna. Välj en färg som ligger närmast pärlorna färg -- eller välj den färg som ligger närmast din hudfärg: då ser det ut som att pärlorna svävar löst runt din hals.
Först ut är en video, som tar upp många nybörjarfrågor som exempelvis val av pärlsilke (del två av video finns här). Ljudet är lite dåligt, men det videon är nog den som bäst tar upp grunderna runt om själva knytningen. I denna video används en pincett (det finns speciella tunna pärlpincetter samt även specialtänger för pärlknytning). Om du föredrar bilder och text så finns instruktioner till att knyta med pincett hos FusionBeads. Se även denna video.
Själv föredrar jag att använda nål, men det är en fråga om personligt tycke och smak. Fördelen med nål är att det alltid finns en hemma. Celia Martins tutorial har förutom instruktioner i bild och text finns där tips om hur du fäster nålen i pärlbordet för en praktisk arbetsplats. Använd en så hård nål som möjligt -- jag använder ibland en makraménål. Vill du inte fästa nålen kan du göra så här istället.
Det finns även speciella verktyg för att underlätta knytande av pärlhalsband. Dessa kan du hitta hos en pärlbutik eller specialist på silversmide. Prismässigt finns det modeller i flera prisklasser. Bland de dyrare finns Tri-Cord Knotter (som kommer med instruktions-DVD), men både Beadalon och BeadSmith har budgetvarianter. Hur en knotter används kan du se hos Jewlery Artist eller, i videoform, hos Karla Kam.
Ett annat sätt att knyta är vad Tammy Powley kallar "knotting for cheaters". Fusket består i att du använder dubbel tråd och istället för att göra en vanlig knut så gör du en överhandsknop med ena tråden runt den andra. Knopen är mycket enklare att föra nära pärlan och passar därför nybörjare bra. Däremot måste de spännas mot nästa pärla för att inte bli för lös.
Avsluten
Som märks används oftast knutgömmor, men traditionellt avslutas halsbanden med träns (även känt som french wire eller bullion) eller s k dobbning.
Hos Wig Jig finns instruktioner till träns- och knutgömmeavslut. Där används dubbel tråd, men detta är inte alltid möjligt med småhåliga pärlor. Det klassiska sättet är då att först fila upp hålet på 3-4 pärlor med en pärlfil. Pärlorna träs på silkestråden följt av en bit träns. Sedan träs tråden genom pärlorna igen och knyts mellan varje pärla. Efter sista pärlan klipps den korta trådänden av (limma knuten för säkerhet) och pärlhalsbandet träs som ovan tills de sista 3-4 pärlorna återstår. Då upprepas proceduren.
Om du avslutar med knutgömmor så måste du för säkerhets skull limma knutarna. Var noggrann med att välja ett lim som inte skadar din tråd. Exempelvis snabblim kan göra fibrerna sköra så de bryts av. Gummi arabicum, schellack, textillim (gärna G-S Hypo Fabric Cement som har en precisionspip) med mera är exempel på lim som är "ofarliga".
Ett vanligt sätt att avsluta halsbanden, som används av guldsmeder och juvelerare, är s k dobbning där änden av tråden "limmas" fast i en liten rund avslutningshylsa med hjälp av smält schellack. Instruktioner medföljer schellackstången, åtminstone om du köper Griffins stänger. Fördelen med schellack är att den smälter varje gång den upphettas, vilket är användbart när du trär om ett halsband med dobbar i ädelmetall: använder du lim kan det vara svårt att få bort limrester och du kan behöva byta ut dobbarna mot nya. Det är både dyrt och resursslöseri. Schellack gör inte heller tråden skör.
Pärlsilketillverkaren Griffin har också gett ut ett häfte som heter How to Thread a Bead Necklace där du kan lära dig detta avslut -- och flera andra.
Oändliga halsband
På långa halsband behövs inte alltid ett lås. Hur du då avslutar och fogar samman ändarna på halsbandet beskrivs hos Fire Mountain Gems (kortfattat) och jewelrymaking.about.com (längre). De avslutande knutarna kan bli lite klumpigare än de övriga, men vanligen syns det inte när halsbandet används. Var dock noga så att du inte får för stora mellanrum eller för synliga knutar. Öva dig helst på tekniken innan du ger dig på ditt halsbandsprojekt.
Andra typer av knutna smycken
Pärlknytning är inte enbart för äkta pärlor utan passar även andra material. Tänk på att välja ett tråd som håller för pärlorna och är tunn nog för att gå igenom hålet, men tjock nog att knuten inte gör det. Räcker inte en enkel knut kan du slå dem dubbla eller använda pärlhattar med mindre hål än pärlorna. Förutom traditionell tråd kan du även använda till exempel vaxad lintråd eller liknande. Inte lika lätt att knyta snyggt dock. Ett enkelt halsband kan även varieras genom att du knyter flera knuter på rad mellan pärlorna som Amber Treaden gör i sitt Birdsong Necklace eller knyter fast en andra rad pärlor som slingrar sig längs halsbandet som Alice Korachs Twining Vine Necklace.
Alternativ till knutar
För den som vill få känslan av ett pärlhalsband och även skydda pärlorna från slitage utan att knyta finns en produkt som heter Bead Bumpers. Dessa är pyttesmå töjbara gummipärlor som träs på tråden mellan varje pärla. Ursprungligen fanns de bara i en form och färg, men numer kan de köpas i formerna rund, oval och kub samt färgerna klar, vit, svart, satin silver och satin guld. De passar smyckesvajer upp till .024" samt även memory wire.
6 kommentarer:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hejsan! Inte skulle jag kunna få din mail? Jag har tonvis med frågor som jag så gärna skulle vilja ställa.
SvaraRaderaDet är så att jag ska göra mitt eget pärlhalsband till balen, och börjar ha lite panik efter vad jag gett mig in på. Så vore jättetacksam för detta!
Om inte annat så skriv till mig så kan vi börja en konversation på det sättet. För jag behöver verkligen hjälp.
MVH/ Emma
emmaottosson_@hotmail.com
Hej,
SvaraRaderaJag skickade ett mail till dig förra helgen så jag hoppas du har fått det.
Det går också bra att skicka ett mail genom att klicka på "maila mig" i kontaktrutan i vänsterspalten. Använder man sig av webmail så är det lite klurigare för då får man kopiera av mailadressen som dyker upp (klickar man så öppnas automatiskt datorns mailprogram). Min adress är manekinekogirl [at] gmail [punkt] com. Utan mellanrummen och "klamrarna" ersatta med de vanliga tecknen.
Hejsan!
SvaraRaderaDina sidor är toppenbra! Återkommer till dem år efter år.
Min fråga är om du har någon erfarenhet av att trä pärlor på brodergarn sk DMC-garn?
Du skriver oxå om ej så töjbar syntetisk tråd istället för pärlsilke. Kan du rekommendera någon och vet du var det finns att köpa?
mvh Millan
Hej och tack för komplimangen!
RaderaDet stora problemet med brodergarn är att det är ganska så mjukt och inte alltid så slitstarkt. Fungerar bra i t ex knutna vänskapsband och enkla smycken där lång livslängd inte är så viktigt, men när man trär på pärlor så nöts garnet på ett helt annat sätt. Inte minst gäller det pärlor med vassa kanter som stavpärlor och kristall och vissa stenpärlor. Ingen fara i t ex en pärlbroderad tavla, men det kan bli problem med smycken, som utsätts för mer slitage.
Jag har trätt om ett pärlhalsband med High Performance (HP) cord från Griffin, som annars är kända för sitt pärlsilke. Köpte den från CJbeaders.co.uk om jag minns rätt, men finns även hos några svenska butiker. Vid en snabb sökning får jag upp bl a Smyckerian och Sargenta. HP finns bara i vitt, men Griffin gör även en annan pärltråd i nylon som säljs i många olika färger. På engelska kallas den Beige Griffin Nylon Bead Cord eller NylonPower (säljs bl a hos Fusionbeads.com). Griffin har f ö en variant av HP gjort med silke, som säljs av bl a Pärltorget.
Mer information om just Griffins trådar hittar du på deras hemsida www.griffin.de -- det finns säkert andra bra märken också, men det är Griffin jag har erfarenhet av.
Hej var hittar man silkestråd som ser ut som huden? Vilken tråd använder du?
SvaraRaderaMvh
Caroline
Det finns flera butiker som säljer silkestråd i olika färger. Några exempel är Silvergrejs, Pärlförrådet och Geoart (butik i Stockholm men med hemsida) i Sverige och en av mina favvobutiker i Frankrike, perlesandco.co.uk (sök efter silk bead cord). Ljusrosa eller blekrosa matchar ljus hud och sedan finns det även andra nyanser av beige, ljusbrun, mörkbrun och svart, vilket som nu smälter bäst ihop med din hudton.
RaderaVad jag använder för tråd varierar. Griffins pärlsilke med 2 m tråd och integrerad nål är praktisk om du ska trä ett kort halsband. Jag har också använt Griffin HP, som också har nål, för ett pärlhalsband som inte ska behövas träs om (söt- och saltvattenspärlor bryter ned silket. Gudebrod och Griffin har också pärlsilke i större förpackningar. Billigare i längden eftersom man inte slösar bort tråd och passar till långa halsband där 2 m är för lite tråd. Men då utan nål så man får köpa till det.
Det är vad jag använt till sötvattenspärlor. För knutna smycken med glas- och stenpärlor har jag bl a använt vaxad lintråd, flätat silkessnodd etc. Det beror lite på vad man är ute efter för effekt och vad som kan träs genom pärlhålen. Även makramétråd och tunn lädersnodd kan fungera. Har du sötvattenspärlor med extra stora hål kan även de träs på vaxad lintråd, läder etc.