måndag 14 november 2011

Teknik: Pärlbroderi med symaskin

Sewing machine f2958256


På hobbynivå utförs pärlbroderi oftast för hand med nål (eller tamburnål) och tråd, men det är även möjligt att sy med pärlor på symaskinen där hemma. Att brodera med maskin går fortare än att arbeta för hand -- när du väl behärskar tekniken, men det är ingen genväg eftersom du får arbeta försiktigt och det kan ta lite tid att lära sig behärska tekniken, speciellt för den som inte är van vid symaskiner.

Det finns ett par olika sätt att pärlbrodera med en symaskin:


Sy pärlband
Först och främst ska vi göra skillnad på att sy fast lösa pärlor och att dekorera med "pärlband". Pärlband är i detta sammanhang en tråd med fastsmälta (plast)pärlor -- samma typ av produkt som du kan hitta i vissa typer av billiga plasthalsband (t ex mardi gras beads). Tekniken att sy pärl- och paljettband på kläder och accessoarer med maskin har använts sedan förra sekelskiftet.

För att sy pärlorna på t ex festkläder används speciella pressarfötter till symaskinen. Några varianter av pärlfot, som den kan kallas på svenska, finns i olika bredder beroende på hur stora pärlor du ska arbeta med, men det finns även "universalfötter" (t ex Berninas multi-purpose foot). En beskrivning -- på svenska -- av hur du syr med dessa hittar du hos Pfaff.

En video som visar hur det går till att sy pärlband med en pärlfot och overlockmaskin finns här. Se även detta utdrag ur The Babylock Overlocking Accessory Workbook. En tydlig bild av hur du syr finns även i Serge With Confidence.

Fråga efter en passande pressarfot i din närmsta symaskinsbutik -- de kan förhoppningsvis också visa dig hur den används och rekommendera bra trådar.


Sy lösa pärlor
För att sy med vanliga pärlor så som seed beads kan du behöva en symaskin där du kan koppla ur tygmatningen. Det kallas på engelska för free motion embroidery eftersom det är du själv som för tyget åt det håll du vill och i den takt du vill, inte maskinen. Vanligtvis tas pressarfoten bort helt och du syr utan den pärlfot som nämndes ovan.

Det finns några böcker för dig som vill sy pärlor med maskin: All Beaded Up by Machine av Terry White, Beading by Machine av Yvonne Perez-Collins, Beading With the Sewing Machine & Serger av Susan Beck & Pat Jennings samt Machine Beadwork av Marilyn Allen. Inter nödvändigtvis en fullständig lista, men några tips att börja med.

Terry White har inte bara skrivit en bok utan har också en tillhörande video. Du kan läsa mer om dem på hennes hemsida och även se ett utdrag ur videon på YouTube. En kort men lärorik, gratis instruktionsvideo till att sy pärlor med maskin hittar du även hos Bernina/The Quilt Show.

Flera bra tips för att lyckas med ditt maskinpärlande hittar du hos MarveLes Art Studios blogg.
Brodera för hand på symaskinsöm
Det finns också ett annat alternativ för att pärla maskinbroderade motiv och sömmar. Du kan sy ditt motiv på maskin -- med en datoriserad brodermaskin (= symaskin speciellt gjord för att sy motiv/broderier) kan du enkelt få till avancerade mönster som "syr sig själv" -- och broderar sedan fast pärlorna för hand.

En användbar metod för detta är att sy ett motiv -- eller låta någon sy upp det -- och sedan sy pärlor med kastsöm över den maskinbroderade sömmen. Se denna video från TCBeads för en beskrivning. (Fler användningsområdan inom pärlarbete för kastsöm kan du läsa här.) Missa inte heller denna sida ur Ellen Anne Eddys bok Thread Magic.

Bead Different fokuserar också på en kombination av maskinbroderi och handpärlande: de säljer mönster till brodermaskiner med markeringar där du sedan syr fast pärlor eller styker fast hotfix strass.


Foto: By Rama [CC-BY-SA-2.0-fr], via Wikimedia Commons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails