torsdag 16 juni 2011

Teknik: Stärk pärlarbeten med kastsöm
Att förstärka kanterna på sydda eller vävda arbeten med kaststygn är ett användbart tips. Hur du gör detta beskrivs bl a hos Beading Daily (tillsammans med två andra tips på hur du skapar hållbara, slitstarka pärlarbeten). På bilden ovan demonstreras hur kastsöm sys över (eller snarare runt) efterstygn: principen är den samma när du syr kanterna på pärlarbeten.

För en grövre, dekorativ effekt längs kanterna på platta arbeten, t ex det armband i flat square stitch som visas i ovan nämnda artikel, kan du sy ännu ett varv med kastsöm på det första. Du kan också inkorporera enstaka pärlor för en pärlad kant. Använd inte för många eller stora pärlor på första varvet dock eftersom det försvagar förstärkningen.

Kastsöm utan pärlor har många användningsområde. I samband med pärlarbeten används den bl a för att fästa vävda och broderade stycken på underlag, t ex när en pärlvävd remsa sys fast på ett bälte, eller som en rent dekorativ söm, t ex en läderremskantning på ett läderarmband ("laskning").
Kastsöm med pärlor
Kastsöm med pärlor är också en användbar teknik vid pärlbroderi (inklusive pärlbroderade utsmyckningar på sydda och vävda pärlarbeten). Den används både för själva broderiet och för att göra dekorativa kantavslut. För exempel på hur du syr kastsöm med pärlor för olika tillfällen, se Nordic Needle, Fire Mountain Gems och Catia Crafts. Ett exempel på kastsöm i pärlbroderi finns hos Beading Arts.

Kastsöm kan även sys om en annan söm, t ex efterstygn som på illustrationen ovan, stjälkstygn eller kedjestygn, och kallas då också snoddsöm eller cordonnet på svenska. Då sys sömmen inte genom tyget utan enbart runt pärlorna. Denna teknik kan även användas för att pärlbrodera på hand- eller maskinsydda sömmar. Se Jane Davis (handsömnad) och TC Beads (maskin).

1 kommentar:

  1. Bra länkar med tips för hållbara arbeten. Anna

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails