Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 18 februari 2011

Projekt och mönster: Smycken med valmöjligheter

Variationsmöjligheter i ett smycke kan vara ett sätt att skapa ett smycke som inte fastnar i slit-och-slängmentaliteten då det kan användas på så många sätt att det kan kännas nytt längre. Det kan också varieras efter olika typer av kläder och tillfällen, vilket gör det mer användbart.

Förutom att det är användbart tycker vissa även att själva idén med variationsmöjligheter är kul, vilket gör dem intresserade av smyckena. De känner att de kan göra dem intressantare och mer personliga, inte minst med ormlänksarmband och "skruvringar" där de själva kan köpa sina smycken i mer eller mindre byggsats, alternativ se det som en sorts samlande -- hur många samlar inte pandorapärlor eller Thomas Saboberlocker?


Projekt
Det finns olika sätt att skapa dessa variationsmöjligheter: örkrokar kan göras så det är lätt för bäraren att byta ut hängena på dem; långa halsband och lariater ger frihet att bära dem på olika sätt; broscher kan användas även som halsbandshängen och hårsmycken; lösa hängen som kan användas på olika kedjor (här är ett lite annorlunda exempel); halsband med möjlighet att byta ut fokaldelen; Togglelås kan skapa annorlunda utbytbara hängen; smycken med "skruvar" som gör det möjligt att byta fokalpärlor; smyckesdelar, inte minst för lampworkpärlor, som designats för att vara interchangeable; öppningsbara pärlburar; armbandsur med löstagbart armband/rem; pärlramar med utbytbara hängen; armband blir halsband. Och så vidare.

Hur du gör flerradiga halsband där du kan ta bort eller lägga till rader kan du läsa om i Flerradiga halsband med valmöjligheter.

En typ av smycken, som också skulle kunna inkluderas i denna kategori, är de vändbara. T ex armband som ha olika färger på de olika sidorna så som Reversible Fabric Cuff, Reversible Bracelet, Reversible Knitted Bracelets, Reversible bracelets (square), Expert Strategies for Making a Reversible Bracelet, Reversible Crystal & Pearl Bracelet, Flat Caterpillar, Stringing reversible stretch bracelets. Även hängen och hela halsband kan vara vändbara med två olika sidor, som Autumn Necklace Trio, Vintajs metall- och polymerlerhjärta, Reversible Squiggly Link Necklace, Put it in reverse, Framed, Two-Sided Photo Pendant, Double-Sided Ceramic Pendant, Reversible Cross Pendant, Grandma's Gift, m fl.


Det finns många tuts, idéer och projekt på nätet utöver de som nämnts här. Vill du leta efter projekt på nätet själv? På engelska används många gånger just ordet interchangeable om denna typ av smycken där delar kan bytas ut, tas bort eller läggas till. Smycken som är tvåsidiga kallas ofta reversible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails