Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
torsdag 10 maj 2012
Material: Filt
Filt är ett vanligt material i pysselbutikerna och ett material som också är relativt populärt i smyckestillverkning. Det används inte minst till broderade och/eller applikerade broscher samt för tillverkning av tygblommor. Förstärkt filt kan även användas som underlag för pärlbroderi.
Filt är ett s k icke-vävt material (non-woven), som görs genom att lösa fibrer filtas samman. Det skiljer sig från kläde och vadmal, som görs av valkat vävt ylletyg. Eftersom filt inte är vävt så fransar det sig inte när det klipps, vilket gör att man inte behöver fålla, sicksacka eller på annat sätt behandla kanterna.
Traditionellt görs filt av ull, men idag är även syntetisk filt av polyester samt ylle-polyesterfilt vanligt. På senare år har även andra typer av filt dykt upp så som akryl (alias kunin), rayon/viskos, ylle-viskos, bambuviskos och återvunnen pet-plast/ecofi samt syntetisk filt med inslag av glitter eller paljetter. Ordet hobbyfilt används om många olika typer av filt, som är syntetisk eller innehåller en mix av syntetiska fiber och ull -- var därför uppmärksam om du behöver en specifik typ av fibrer. I vissa länder kan vissa typer av filt vara flamskyddsbehandlad.
Val av material beror på många faktorer så som budget, användningsområde, miljöänsyn, kvalitet och, som alltid, tycke och smak. Vissa föredrar att arbeta med ylle medan andra använder polyester då det är billigt och passar till tekniker där ylle inte fungerar, t ex att värma filten med en värmluftspistol tills hålmönster uppstår: polyester smälter av värmen medan ylle blir bränt. Mer om skillnaderna mellan olika material kan du läsa här.
Filt finns i flera tjocklekar. Tjock polyesterfilt är ofta styv, vilket kan vara till fördel ibland, medan tjock yllefilt kan vara mjuk och följsam. Det finns även speciell formfilt eller modelleringsfilt, som kan blötas och formas. När filten torkar håller den sedan formen.
Filt som säljs i butikerna -- i art eller som metervara -- är oftast enfärgad, men det finns även filt med tryckta mönster samt personer och butiker som säljer handfärgad filt i blandade nyanser.
En del smyckesmakare tovar sig egen filt och formar den direkt till de motiv de vill ha. Filt kan tovas från flera av de ovan nämnda materialen eller så filtar/tovar man gamla ylleplaggen för en återvunnen filt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.