Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 10 maj 2012

Material: Hampa




Hampa är ett material som för vissa kanske främst associeras med hippies och 70-talsmakramé, men det är också ett material för 2012: både miljövänligt och på sätt och vis trendigt. I smyckessammanhang är det kanske främst snören som det på bilden ovan som används, men det finns även t ex tyg, papper, rep etc som skulle kunna användas i smycken och pärlarbeten.

Hampan är ett material som kan vara grovt som säckväv likväl som mjukt som siden. Det är smutsavvisande, starkt (hampatyg användes i de första oerhört slitstarka jeansen) och tål väta utan att mögla, egenskaper som gjort att hampa länge använts till rep, segel, säckar, nät och vattentåliga kläder.

Liksom lin -- och även nässlor -- har hampa odlats i Sverige sedan järnåldern och var länge en viktig kulturväxt, men på 1970-talet förbjöds odlingen då hampan innehöll narkotiska ämnen. Sedan 2003 får man åter odla vissa typer av hampa med mycket låga halter av drogämnena, s k industrihampa, men under speciella restriktioner. Ur miljösynpunkt är hampans renässans mycket välkommen.

Hampaodling kallas ibland "naturligt ekologisk" eftersom plantan inte behöver särskilt mycket bekämpningsmedel utan på egen hand kväver ogräs och relativt okänslig för angrepp av parasiter, virus och svamp. Den tillför dessutom näringsämnen till marken istället för att enbart tar upp näring ur marken och binder även jorden, vilket motverkar jorderosion -- ett stort problem i många delar av världen. Hampan kräver inte heller mycket vatten eller gödsel och ger 2,5 gånger mer fiber än bomull på samma areal.

Det miljöproblem som kan förknippas med hampa är precis som med lin förknippat med rötningen. Rötning är en process som används för att få bra fibrerna från stjälkarna. Miljövänligast är s k landrötning (även kallat fält- eller daggrötning) där skörden helt enkelt får ligga ute på fältet under några fuktiga veckor. För att snabba upp processen kan skörden blötläggas, men vattenrötning kräver mycket vatten och ger utsläpp av syreförbrukande ämnen i vattendrag. I vissa länder är därför metoden förbjuden och i andra tillåts endast vattenrötning i slutna system. Som med många textilier är dessutom färgningen av fibrerna ett stort miljöproblem, men det finns miljövänliga metoder som kan användas (se märkningar som Bra Miljöval och Öko Tex).



Källor/lästips:
Bertilsson, Cecilia: 'Textilguide" i Grön Design. Naturskyddsföreningens temabok 2008
Den virtuella floran: Hampa
Hampanätet. Nätverket för industrihampa i Sverige
Shenet: Hampa
Wikipedia: Hampa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails