Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 29 maj 2015

Tävling: Förlängd deadline för Afternoon Tea Party






Enligt B&B-bloggen så har Preciosa förlängt tävlingstiden för deras tävling Afternoon Tea Party till 1 juli 2015 (notera att den gamla deadlinen står kvar i tävlingsreglerna).  Tävlingen går ut på att skapa ett smycke baserat på en av de fyra färgpaletter som de skapat från Pantones färgtrender för våren och sommaren 2016. Vissa deltagare har blivit specialinbjudna, men tävlingen är även öppen för andra. Tänk på att bidraget måste skickas in till Preciosa i Tjeckien och det finns inget direkt pris presenterat utöver att vinnaren kommer att publiceras i Preciosas pr-material och ställas ut på tre prestigefyllda branschmässor: AFJAF i Hong Kong, PremiereVision i Paris och Lineapelle i Milano.

Fullständig tävlingsinformation finner du här.

torsdag 28 maj 2015

Projekt: Flikiga läderörhängen





Här är ett projekt för dig som gillar läder och tredimensionella former. Det är dessutom ett projekt som inte kräver särskilt många verktyg, främst bara en vass skalpell för att skära ut de smala remsorna som ger smycket dess unika form.

Instruktionerna, av Brooklyntonia, finner du på Instructables. (Det kan för övrigt nämnas att det är inspirerat av dessa örhängen från Oropopo.)


Foto: Brooklyntonia


onsdag 27 maj 2015

Tävling: FMG:s Creative Clays




Fire Mountain Gems har ett rullande schema med internationella pärl-/smyckestävlingar som pågår varje år. Just nu är det tävlingen Creative Clays som är aktuell. Tävlingen omfattar polymerlera och Vitrium air-dried resin (men inte Apoxie och metalleror) och din design måste till minst 50 % bestå av någon av dessa leror. Som vanligt måste också minst hälften av materialet finnas i FMG:s digra utbud. Du kan delta med upp till tre bidrag. Notera att detta är en tävling där finalisterna måste skicka in sina tävlingsalster för slutgiltig bedömning.

Fullständiga regler finner du på tävlingshemsidan. Sista tävlingsdag är 30 juli 2015.

Projekt: Mer mönster för tvåhålspärlor





En påminnelse: Gillar du att arbeta med tvåhålspärlor så missa inte mitt pinterestboard 2-hole bead designs. Där lägger jag upp länkar till så väl projekt som rena inspirationsbilder, vilka inte dyker upp här på bloggen.

Rent allmänt fyller jag gärna mina pinterestboards men inspiration, tips och projekt för pärlare och smyckestillverkare så missa inte min sida om du tycker pärlbloggen inte är tillräcklig. Nu när jag har mindre tid att ägna åt bloggen är Pinterest den kanal genom vilken jag snabbt och lätt kan tipsa om saker som ibland senare dyker upp här på bloggen, men som annars bara hamnar där. Notera för övrigt att om du gillar pärlbroderi så är Embroidery and fibre inspiration ett pinboard som inte bör hoppas över.


tisdag 26 maj 2015

Utmaning: Family Roots Fiber Boot Camp






Love My Art Jewelry har en ny jewelry boot camp på gång, denna omgång på temat fiber och framför allt med en personlig koppling där du utgår från din egen familjs traditioner och användning av textilier. Bloggen har själv inspirerande exempel av en smyckestillverkare som kombinerar metall med ett speciellt persiskt tyg (termeh).

Du kan läsa mer om utmaningen här.


måndag 25 maj 2015

Nyhet: Crisscross cube -- en annorlunda tvåhålspärla





Om du trodde att du hade sett allt vad pärlproducenterna har att ge när det kommer till tvåhåliga pärlor så har du inte sett All Beads czs nya Crisscross Cube som är skapad efter en idé av Patty McCourt. Det är en tvåhålspärla, en trend som inte verkar mattas av, men med en tvist: hålen går inte parallellt, som i de flesta dubbelhåliga glaspärlor, utan kubpärlans övre hål går i "öst-västlig" riktning medan dess nedre hål går i "nord-sydlig" (se illustration på bilden ovan). Kuben är 4 mm stor och finns just nu i fem trendriktiga pastellfärger med fler färger på gång.

Läs mer om den nya pärlan här.


Foto: All Beads cz


fredag 22 maj 2015

Inspiration: Smycken av kaffesump





Rosalie McMillan skapar smycken i ett annorlunda material: Çurface, ett kompositmaterial som tillverkas av kaffesump och återvunnen plast av ideella företaget Re-worked. Sumpen blandas med oljor och pressas sedan ihop till en hårt material, som kan användas till allt från möbler till smycken.  "Çurface has a beautiful surface quality and texture and has surprising strength and durability, with similar properties to a hardwood", berättar McMillan på sin hemsida.

Även i övigt är hennes smyckestillverkning miljömedveten: metallerna hon använder är valda utifrån hållbarhetsaspekten med återvunnet silver och ett påbörjat arbete att byta till fairtrade-guld. Förpackningar och andra pappermaterial är i möjligaste mån återvunna och elförsörjningen är grön.

Via.


Foto: Rosalie McMillan


torsdag 21 maj 2015

Övrigt: Improviserad ringhållare






Har du limmat fast något på en ring, fyllt en ring med epoxi etc, vilket kräver att ringen torkar/härdar stående, bara för att inse att du saknar en bra ringhållare? Beadaholique delar med sig av ett enkelt litet tips som inte kräver något annat än det du (troligtvis) redan har på pärlbordet: trä ringarna på en tång.

Självklart är det praktiskt att ha specifika ringhållare för dessa tillfällen -- om inte annat för att du behöver tången medan ringarna torkar -- men skulle du sakna en hållare och vara i behov av en nödlösning så kanske tipset ovan är användbart.

onsdag 20 maj 2015

Projekt: Termokromatiska örhängen






Termokromatisk är en tekniskt sätt att säga "något som ändrar färg beroende på temperatur". I smyckssammanhang förknippas det främst med de gamla humörringarna (det finns även moderna pärlor med samma effekt, kallade mood beads eller mirage beads).  Men med lite egentillverkad termokromatisk färg kan du även göra dina egna färgskiftande smycken, vilket signaturen TheProcrastibaker visar på Instructables. Där finns även en länk till instruktionerna för hur du gör färgen (direklänk här) då det inte finns så många färger och fabrikat att välja mellan i butik.


Foto: TheProcrastibaker

tisdag 19 maj 2015

Historia: När ett kors inte är ett kors






Ord har en förmåga att förändras över tid. Ibland är det ordet i sig som förändras och ibland är det ordets innebörd som glider. Ett exempel på det kan man finna i dräktsilver (dvs de smycken och detaljer av silver som användes för att smycka folkdräkter, speciellt i Skåne*) och mer specifikt i de hängsmycken som användes till kvinnornas högtidsdräkter. De vanligaste hängena kallas kors, men namnet till trots är det bara en del av dem som faktiskt är korsformade. Flera är istället runda och de behöver inte ens ha ett ingraverat eller präglat korsmotiv som skulle kunna förklara namnet.

Hur kan detta då komma sig? Är inte ett kors ett kors? Ja, det enklaste svaret är att de tidigaste och allra vanligaste hängena var i form av kors och krucifix (= kors med den korsfäste Jesus på) så med tiden kom ordet kors att bli synonymt med ett hängsmycke, även sedan det kom nya former av hängen.

Ovan syns exempel på två gamla skånska striglakors med den karaktäristiska T-formen. En form få skulle tveka för att kalla korsformad. Men så finns det alltså även andra typer av "kors".




En vanligt benämning på runda hängen var trillekors eller trinnkors. Trilla betydde förr också att rulla och trinn hör i hop med trind, alltså något med en rund form. Dessa namn användes för att skilja hängena från striglakors som har armar som striglar, dvs strålar utåt. Trillekors kunde ha olika utseende, som synes ovan (klicka för förstoring), men det gemensamma var alltså att de var runda hängen till skillnad från de korsformade.

Om trille- eller trinnkors var en allmän benämning på runda hängen så fanns det även mer specifika ord för speciella typer av dessa. Till exempel kallades vissa hängen Jesu namn-kors då de hade bokstäverna IHS, gammal förkortning av namnet Jesus, präglade eller ingraverade. Exempel på dessa kors ser du i mittenkolumnen av kollaget ovan.




En typ av hängen, som har senmedeltida ursprung, är sållakorset eller resselkorset (ressel eller rissel är ett sorts större, grövre såll). Det har fått sitt namn av att det består av ett sammanflätat IHS-monogram med mellanrummen utsågade, vilket i mångas ögon såg ut som ett såll.




Även om hängena ovan inte varit korsformade, namnet till trots, så har de i alla fall ofta haft religiösa motiv, men så behöver inte nödvändigtvis vara fallet. En anna populär typ av "kors" var nämligen penningkorset, ett hänge som bestod av ett inramat mynt eller minnespenning med tillhörande löv (löv är namnet på de små hängen som dinglar i "korset"; utöver rombformade löv var runda skålar och mariamonogram vanliga "dingel"). I gamla smycken har mynt från så sent som Gustav II Adolfs tid bevarats och i de gamla danska landskapen användes länge danska mynt i dessa smycken -- och på andra håll i landet finns exempel på smycken med ryska mynt. Gamla eller utländska mynt som kunde användas som betalningsmedel passade ju perfekt i smycken, eller så sparades de som minnen. I Småland kallades kedjan som hänget dinglade från för dalkedja med syftning på rikdalern som ofta användes i hänget.




Slutligen kan även ellakors nämnas. Dessa hängen, som även kallades älvkors eller alfkors, är magiska amuletter som ansågs skydda mot sjukdomar orsakade av ellen, ett vattenväsen som likt älvorna kunde sätta sjukdomar på folk så som utslag, hudsjukdomar och värk. Ellakors tillverkades av silver bäraren tiggt ihop efter folktrons alla regler och ritualer, s.k. tiggesilver (och korsen kallades ibland därför tiggekors). De graverades med kristna ord och symboler, ofta men inte alltid med ett stort kors. Denna typ av kors skulle bäras mot huden, under kläderna, och var alltså mer en amulett än ett smycke. Med tiden kunde ellakors gå i arv och hamna i händerna på mindre skrockfulla personer, som lät förgylla hänget och använda det som ett rent dekorativt smycke.

Så kan det alltså vara, ett kors behöver inte nödvändigtvis vara ett kors. Inte i bemärkelsen ett korsformat, oftast kristet, hänge i alla fall. Ett kors kan faktiskt vara runt som ett mynt ibland och inte alls ha något med kristendom att göra. När ord skiftar betydelse kan det mesta hända.


~*~

* = Dräktsilver inkluderar halssmycken, fingerringar, bälten, s.k. huvudsilver, halslås, broscher, spännen, maljor, hakar, söljor, knappar och sjalnålar. Med andra ord både rena smycken och dekorativa men praktiska detaljer som höll ihop kläderna (och skorna).

Källor:
Kringla
Sigfrid Svensson: Folkligt dräktsilver ur Kulturens samlingar
Svenska Akademiens Ordbok (nätupplagan)

Foton: Alla foton kommer från Nordiska Museet, med undantag för det vänstra sållakorset (Helsingborgs museer) samt högra penningkorset och ellakorsen (Malmö museer), och är använda under licens CC BY-NC-ND 3.0. Via Kringla

måndag 18 maj 2015

Grupprojekt: Tema för Bead-It-Forward 2016 presenterat






Det internationella pärlprojeket till förmån för bröstcancerforskning, Bead-It-Forward, har i dagarna presenterat temat för 2016 års pärllapptäcke: rymden. Eller som det heter i original: Space -- out there somewhere, there's a cure. Temat omfattar allt från astronomi och planeter till stjärnbilder och månar.

Precis som tidigare år ska pärlarbetena vara 3,8 x 3,8 cm (1,5 inches) stora -- det är viktigt att storleken och formen hålls eftersom de ska sammanfogas till minilapptäcken och andra mindre arbeten, vilket blir svårt om ett arbete har fel dimensioner eller former. Missa inte heller instruktionerna för hur arbetet ska monteras och märkas eftersom de annars riskerar att refuseras. Som vanligt är teknikvalet helt fritt, pärlor är enda kravet. Även färgvalet är fritt bara motivet håller sig till temat. Tycker du det är svårt att skapa egna mönster så finns det gratismönster du kan använda dig av på hemsidan. Fullständiga riktlinjer finner du här.

Alla lappar måste vara Bead-It-Forward tillhanda senast 1:a mars 2016. Pengarna som samlas in från utauktioneringen av lapptäckena kommer att gå till två organisationer, The Rays of Hope Center for Breast Cancer Research och The Virginia Thurston Healing Garden.


PS! Bead-It-Forward är förstås inte det enda välgörenhetsprojektet i kampen mot cancer där pärlare kan bidra med sina specialkunskaper. Tidigare har bl a Ung Cancers pärldagar och FMG:s Circle of Hope nämts här på bloggen. Missa inte heller Beads of Courage, speciellt om du är lampworker (den svenska motsvarigheten, SuperSnöret, tar inte emot pärldonationer men är ändå värt att nämna) .

Historia: Världens äldsta stenarmband






Tidigare denna månad rapporterade The Siberian Times att forskare upptäckt världens hittills äldsta armband av sten. Det 40 000 år gamla armbandet av polerad grön klorit hittades i Altaj redan 2008, men det är först nu som de ryska forskarna efter detaljerade undersökningar är säkra på dateringen.

Armbandet menar man vara tillverkat av denisovamänniskan, namnet på en grupp ur släktet Homo som anses ha levt i Sibirien vid tidpunkten för armbandets tillkomst. Mineralet som armbandet gjordes av har inte funnits i närheten av fyndplatsen, en uppskattning är att kloriten kommit från minst 20 mil bort. Smycket har bearbetats både med en borr och genom polering, metoder som annars förknippas med den yngre stenåldern och inte med en så tidig kultur som denisovanernas.

Armbandet återfanns tyvärr inte i sin helhet, men nedan kan du se ett förslag på hur armbandet kan ha sett ut innan det gick sönder.




Foto: via The Siberian Times

fredag 15 maj 2015

Tävling: Färgkombotävling







Smyckestillbehor.se har en ny tävling, denna gång på temat vackra färgkombinationer. Du ska skapa ett smycke med fokus på två färger (fler får användas men två ska ha huvudrollen). För att få delta i tävlingen måste du först lägga en order under perioden 13-20 maj. Däremot är det fritt fram att använda vilket material du vill, det måste inte vara inköpt från butiken. En vinnare kommer att utses som vinner ett presentkort i butiken motsvarande värdet av den lagda ordern.

Fullständig information finner du på tävlingssidan. Sista tävlingsdag är 20 maj.


torsdag 14 maj 2015

Teknik: Hubble stitch




Hubble stitch är en ny sydd teknik skapad av Melanie de Miguel. Tekniken lär hon ut dels genom kurser och dels genom en alldeles ny bok med titeln Let's Hubble! Den beskrivs som en mycket mångsidig teknik, som kan varieras på flera sätt: 2-Drop, 3-Drop, Horizontal Spaced Out Hubble (HorSO), Vertical Spaced Out Hubble (VerSO), Hubble-in-the-Round och Inverted Hubble nämns.

Mer om Hubble stitch kan du läsa på hennes blogg och på den FB-sida hon skapat för sin nya teknik.


PS! Hubble stitch är inte den enda nya pärlsömnadstekniken att komma från Storbritannien på senare år. För en annan sydd teknik från brittiska öarna, se Albion stitch.

onsdag 13 maj 2015

Projekt: Återvinn kombinationslås som länkar/pärlor





Det mesta kan (åter)användas i smyckestillverkning, det får vi ofta exempel på -- och egna idéer kring. På Instructables kan du finna instruktioner till detta halsband gjort av kulkedja och ringarna från ett kombinationslås från medlemmen bwilsonvi. Enkelt, unikt och i en stil som passar både killar och tjejer.


Foto: bwilsonvi


tisdag 12 maj 2015

Projekt: Pärlburar av bar chain






Bar chain är en typ av kedja som består av hoplänkade "stavar". Dessa stavar är också perfekta att ta i sär och montera på olika vis för geometriska former -- inklusive pärlburar.

Beadaholique har instruktioner till en enkel pyramidformad pärlbur här. Du kan sedan utgå från det projektet för att skapa andra former som passar den pärla eller sten/kristall du vill infatta. Använd gärna illustrationer av platonska kroppar, t ex på Wikipedia, som inspiration. Andra exempel -- dock ej projekt/tutorials -- på likande hängen finner du lätt på nätet så som de här: ex 1, ex 2, ex 3 och ex 4.


Tips: För liknande geometriska former med stavpärlor, se Himmeliinspirerade smycken.

måndag 11 maj 2015

Tävlingar och utmaningar: Majutmaningar






Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.

OBS! Många månadsutmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera stort -- många utmaningar har nu deadline i början eller mitten av månaden och andra spänner över mer än en månad -- så läs regler och information noga för att inte missa din deadline.

~*~


Adventures in Making
Ny utmaning från en relativt ny blogg för kreativa. Varje månad publiceras ett tema, som du ska skapa något utifrån (öppet för alla material och medier). 10 favoriter kommer att väljas ut från de inskickade bidragen för att visas upp på bloggen och bland dem kommer priser att delas ut. Läs mer om månadens utmaning här.  


Art Jewelry Elements
AJE kommer från och med årsskiftet en ny typ av utmaningar som spänner över en hel årstid med ett för kvartalet passande tema. Du kan delta med ett färdigt smycke (med smyckeskomponenter som är handgjorda av dig eller någon annan) eller skapa din egen pärla eller smyckeskomponent (t. ex. hänge). Utlottningarna hittar du här.


Art Bead Scene Blog
Tema för månadens art bead-utmaning är ovanstående målning. Tänk på att det som vanligt är krav på att använda minst en art bead, köpt eller egentillverkad (se bloggen för definition). Vinsten var månad utgörs vanligtvis också av art beads. Numer kan bidrag också utgöras av dina egentillverkade art beads. Bilderna ska numer läggas upp på Pinterest istället för Flickr. Läs mer om utmaningen här.


Art Jewelry Magazine
Amerikanska Art Jewelry har utmaningar på sin facebooksida. Mer information finner du här.


Bead Journal Project
Årslånga pärlutmaningen Bead Journal Project har numer en något annorlunda och mer individuell form där deltagarna själva sätter upp sina mål med avseende inte bara på pärlarbetenas/ "dagbokssidornas" storlek och form utan också antalet arbeten som de vill göra (mot tidigare gemensamma målet på en "sida" per månad) och när du vill börja. Information om BJP samt hur du blir medlem i den nya gruppen hittar du här.


Beadaholique
Beadaholiques utmaningar är ungefär 1,5 månader långa med tid för omröstning emellan. Som vanligt kommer butiken att välja ut finalister och sedan kommer två vinnare av presentkort -- en amerikansk och en internationell -- att väljas genom en öppen omröstning. Läs mer om utmaningen här.


B'Sue Boutiques
B'Sues utmaningar har flyttat till butikens facebookgrupp. Se mer information här (kräver inlogg).


The Curiosity Club
The Curious Bead Shop (alias Rebecca Anderson) har börjat med inspirationskit, vilket i sin tur lett till att butiken nu startat The Curiosity Club, en prenumeration på inspirationskit. Varje månad kan du skapa något med ditt kit och lägga upp en bild på butikens facebooksida för en chans att vinna lite goodies. Läs mer om klubben/prenumerationen (som är på 3 eller 6 månader åt gången) och utmaningen här. Prenumerationerna köper du här.


Earrings Everyday
Månadsutmaingar för dig som gillar att göra örhängen. Utmaningen går ut på att, inspirerad av månadens utvalda inspiration (t ex ett foto, en målning, en konstinstallation, en film, en dikt, en person, en plats etc), plocka fram vad du har i gömmorna och skapa ett par örhängen. Blogga sedan om det för en blog hop den tredje fredagen i månaden. Mer information om månadens utmaning, som presenteras första fredagen i månaden, här.


FusionBeads
Butiken har i år ersatt sina tidigare veckoutmaningar med månadsutmaningar på färgtema där man inspireras av Pantones trendpaletter. Läs mer om utmaningarna här.


Mirrix Loom WeaveWith
Mirrix kompletterar sina WeaveAlongs (där alla gör samma projekt) med friare WeaveWiths där alla som anmäler sig skapar sitt eget projekt på ett givet tema och delar med sig av bilder och kommentarer under arbetets gång. Läs mer om den nya utmaningen/grupprojektet (nr. 17) här.


Operation Tackle That Bead Stash
OTTBS tänker framöver blanda temautmaningar med de vanliga färgutmaningarna.

Som vanligt får du här lov att delta med kreationer baserade på andras mönster så länge du anger designerns namn (gärna med länk). Bloggens fokus ligger på att använda pärlor man redan har hemma: inget krav för utmaningen, men det uppskattas. Pärlmakare kan delta med sina pärlor, inte bara färdiga alster. Alla alster måste vara gjorda specifikt för utmaningen. Bland de som deltar i utmaningen kommer en vinnare, som får ett pris från månadens sponsor, att lottas fram. Läs mer om utmaningen här.


Year of Jewelry 2015
Year of Jewelry (YOJ), en årslång utmaning där du ska tillverka ett smycke på ett tema varje vecka, är i gång även i år. Information finns på denna Facebooksida (hoppas jag: man måste logga in så jag, som saknar FB-konto, kan inte se något).

Känner du till fler återkommande månadsutmaningar för pärlare och smyckestillverkare? Tipsa gärna! 
Fler tävlingar och utmaningar hittar du under en egen kategori här i bloggen, men glöm inte att du även finner ytterligare utlottningar, tävlingar med mera på mitt pinterestboard.

fredag 8 maj 2015

Projekt: Snabba och udda örhängen av pompombollar





Småpompombollar limmas på örstift -- smyckesprojekt kan knappast bli enklare än så. Eller lekfullare, det här är definitivt ett projekt för den, stor eller liten, som har barnasinne. Instruktioner finner du hos Confetti Pop (se fotot ovan) och The 36th Avenue, som använder sig av glittriga bollar.


Foto: Todd Hafermann/Confetti Pop

torsdag 7 maj 2015

Nyhet: Swarovski Pre-Season Fall/Winter 2016/17






Swarovski har gjort en "pre-launch" inför höst- och vintersäsongen 2016/2017 (som i sin helhet presenteras i början av hösten). Kollektionen är inspirerad av företagets 120-årsjubileum i år och fokuserar på två former: edelweissblomman och evighetssymbolen.

Edelweissen är Alpernas blomma framför alla andra och den var även Swarovskis logotyp under en lång tid. Här symboliserar den företagets rika kulturarv, men även renhet och elegans. I kollektionen återfinns den i form av fancy stone (se foto ovan; finns även en tillhörande fattning), flatback, kristallhänge (som smyckestenen men med hål), pavéberlock och pavéhänge.

Evighetssymbolen hyllar företagets dåtid, nutid och framtid i en klassisk symbol.. I kollektionen återfinns formen i ett kristallhänge (se foto ovan) och en pavélänk.

På många av pr-bilderna från Swarovski dominerar klar kristall -- som framhäver både kristallens inneboende skönhet och för tankarna till de isiga alplandskap som den kommer ifrån -- men alla produkterna finns i flera färgställningar. Edelweissen kan dessutom fås i en delvis frostad finish. Mer information kan du finna på exempelvis swarovskisajterna Crystals from Swarovski och Create Your Style.


Foto: Swarovski

onsdag 6 maj 2015

Referens: Så får du rätt storlek på stela armband




Stela armband skiljer sig från armband med lås i det att de måste passa inte bara om handleden utan också över handen när de träs på. Har man redan ett armband som passar är det inga problem, det är bara att mäta den inre diametern och utgå från det måttet, men har man inget armband att utgå ifrån kan det kännas lite knepigare. Men det finns flera olika metoder för att fastställa storleken:


1. Använd ett speciellt armbandsmått, vilket du kan se på bilden ovan. Hur den används beskrivs i denna Beaducationvideo (börjar vid ca 3:30).

2. Håll ihop handen och mät omkretsen där handen är som tjockast, något som beskrivs i denna video från Beadaholique (ca 3:08). Saknas måttband kan man istället använda ett snöre eller en pappersremsa och markera vara ändarna överlappar varandra. Mät sedan med en linjal. Se instruktioner exempelvis här. Behöver du diametern istället för omkretsen är det förstås bara att sedan dela resultatet med pi.

3. Det finns också en tredje metod som är enklare än den ovanstående om man ska mäta på sig själv. Då mäter du istället avståndet från utsidan av pekfingrets knoge till mellan lillfingrets och långfingrets knogar. Eller så ska man mäta från mitten av pekfingerknogen till mitten av lillfingerknogen. Måttet motsvara armbandets diameter. För en illustration och beskrivning av metoden, se exempelvis JubileJewels.


Foto: Beaducation

tisdag 5 maj 2015

Inspiration: Seed beads i scrapbooking






Seed beads (rocaillepärlor) kan användas på många vis -- från att fylla miniflaskor till att sy komplexa pärlarbeten med. Och inte bara pärlare använder dem, allt från brodöser till scrappare till keramiker inkorporerar gärna dem i sina verk. Fokus idag ligger just på scrapbooking och mixed media, närmare bestämt i form av Finnabairs Art Ingredients Glass Beads.

Inspirerande bilder finner du på Primas (företaget bakom Finnabairs kollektion) blogg i inläggen Take this and make it yours samt Art Ingredients. Här syns två exempel, båda skapade av Louise Nelson. Se Primas blogg för närbilder där pärlornas form, inklusive hålen, verkligen framträder.




Fotnot: I scrapbooking och andra pyssel används ofta s. k. micro beads. De är dock inte pärlor i en pärlares ögon då de är massiva miniglaskulor utan hål. De kan däremot vara användbara i smycken, t. ex. kan de gjutas in i epoxi, fästas i lera/kitt eller användas till "pärldoppning".


Foto: Prima/Louise Nelson

måndag 4 maj 2015

Projekt: Wirework med pärlgarn







Armbandet ovan är gjort i en teknik som man annars vanligtvis ser i enbart metalltråd, men här har metalltråden kombinerats med pärlgarn för en lite annorlunda variant. Instruktioner hittar du hos How did you make this.

Projektet kan förstås anpassas för andra material om du föredrar. Varför inte byta den svarta koppartråden mot smyckesvajer eller lädersnodd? Eller byta pärlgarn mot silkestråd eller tunn vaxad lintråd?


Foto: How did you make this

fredag 1 maj 2015

Tävling: Skapa med de nya opaque silk matt kheopspärlorna






Tvåhålspärlan Kheops par Puca finns nu i en ny finish, opaque silk mat, och den har huvudrollen i en ny tävling anordnad av Puca, la Société François Parent och återförsäljarna. Tävlingen går ut på att skapa ett armband med pärlorna i fråga, antingen i originaldesign eller i din egen variant av deras mönster. Det finns två kategorier: nybörjare och bekräftade. I respektive kategori kommer tre vinnare att utses, som vinner pärlpaket (upp till 1 kg).

För att delta måste du vara 18 eller äldre och bo i ett EU-land eller Schweiz. Du ska först maila in en anmälan om deltagande och sedan har du fram till den 15:e juni på dig att maila in ditt bidrag. Fullständig tävlingsinformation finner du på Les perles par Puca och Les perles de Puca.


Related Posts with Thumbnails