Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 9 maj 2014

Inspiration: När pärlorna tar slut






Det är lätt att råka räkna fel på antalet pärlor som behövs till ett trätt projekt eller så vill man göra något, men pärlorna man har hemma räcker inte. Speciellt när man är ny är det lätt att över- eller underskatta hur mycket pärlor en design kräver. Men det behöver inte betyda att man måste skrota sitt projekt. Det finns olika lösningar, små fiffiga tips och tricks att utnyttja.

Ovan kan du se ett exempel där avvikande pärlor, som matchar låset används i ändarna på halsbandet. Eftersom man korrigerar felet på detta vis behöver man inte ens trä om halsbandet så det är både en snabb och snygg lösning. Om du trär ett halsband med stora pärlor kan det t o m vara en fördel att avsluta med mindre/plattare pärlor närmast låset då det gör att halsbandet ligger bekvämare runt nacken.

Om jag trär smycken på vajer föredrar jag att fästa låset i öglorna på vajern med hjälp av motringar. Det gör att man lätt kan byta ett lås om det skadas eller visar sig opraktiskt utan att behöva klippa upp klämpärlor och trä om smycket. Då är det också lätt att korrigera ett halsband som visar sig för kort när det är färdiggjort: bara öppna motringarna och fäst en motring eller connector/mellandel i den och fäst sedan den nya komponenten i låset. Varför inte använda en connector med egna loggan om du säljer dina alster? Du kan även använda en pärla som träs på metalltråd och förses med öglor i varje ände: låt den ena fästas vid halsbandet och den andra vid låset.

Handlar det bara om en liten förlängning kan även ett byte av lås göra skillnad. Om du använder ett klolås så kan du istället för bara en vanlig motring använda en oval motring eller annan komponent som låset hakas i.

Passar det designen kan du även fundera på att trä små mellanpärlor eller seed beads mellan pärlorna för att dryga ut dem. Att trä på tråd/snodd med knutar mellan varje pärla är ett annat alternativ. Det påverkar designen, men inte så mycket som om du lägger till ett par fokalpärlor eller drygar ut med stora pärlor, vilket också kan vara användbara förslag. Strategin kräver förstås att du antingen inser att där är för få pärlor från start eller att du är beredd att trä om smycket.

Eller så gör du halsbandet så långt som går, avslutar med öglor på vajern -- och trär ett band genom öglorna så det kan knytas som ett reglerbart lås. Ett slumpmässigt utvalt exempel på det finner du här.

Man kan också gå åt andra hållet, kanske till och med ta bort några av pärlor, och istället låta största delen av halsbandet bestå av en kedja eller en snodd. Som i exemplet nedan. Det passar även om man ångrar sig en bit in i ett armbandsprojekt och vill konvertera armbandet till halsband (jmf Armband blir halsband).




Om du har köpt eller fått ett halsband/armband som är för kort och där det inte går att göra om smycket finns det för övrigt också lösningar. Läs mer om dem under Fyra sätt att förlänga halsband respektive Förlängningskedjor.

Din tur: Vilka är dina bästa tips när ett trätt eller länkat halsband eller armband verkar bli för kort för att pärlorna tar slut? Tipsa gärna andra nedan!

1 kommentar:

  1. Att tvingas avsluta smycket med andra pärlor eller smyckesdetaljer än man tänkt sig kan leda ill en mer spännande design. Anna

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails