Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 21 maj 2014

Pärlsort: Pärlor i fattigmanssilver





Fattigmanssilver är namnet till trots inte ett material av metall utan en typ av invändigt silverfolierat glas. Metoden att "försilvra" munblåst glas invändigt med silvernitrat uppfanns på 1840-talet. Gammalt fattigmanssilver kallas ofta för kvicksilverglas eller mercury glass, men beroende på vem du frågar så användes eller användes inte kvicksilver för att försilvra glas innan silvernitratmetoden uppfanns. (Klart är dock att kvicksilver förr användes för något liknande, nämligen att skapa den reflekterande filmen på spegelglasets baksida.) Fattigmanssilver användes i en mängd olika föremål från rent praktiska ändamål som värmereflekterande innerflaskor i termosar till dekorativa föremål som fat, vaser och ljusstakar för de som inte hade råd med äkta silver. Andra vanliga användningsområden var julgranskulor -- och pärlor.

Pärlor i fattigmanssilver kunde tillverkas på två olika sätt. Vissa pärlor, speciellt de som skulle användas som knappar eller droppar, blåstes styckvis och försilvrades en och en efteråt, men vanligare var att man massproducerade pärlorna genom att ta ett upphettat glasrör, blåsa upp det inut i en gjutform, som skapar ett pärlband med upphöjningar, och låta det svalna. Röret försilvras sedan och kapas mellan upphöjningarna -- på samma vis som man gör med rocaille- och stavpärlor) -- så att pärlorna bildas. Formerna på dessa pärlor kunde variera från vanliga runda eller risformade till droppar, rör och barockpärlor. De känns igen på den karaktäristiska formen kring hålet, vilket du kan se på fotot ovan. Metoden för att massproducera pärlor på detta vis uppfanns i Böhmen på 1870-talet och vid denna tid utvecklade man även en metod för att injicera silverlösningen med hjälp av en maskin istället för att suga med munnen. Mindre tillverkare fortsatte dock att försilvra på det gamla viset.

Även om silvriga pärlor är vanligast så tillverkades också pärlor i andra färger genom att använda färgad glasmassa. Till exempel använde man bärnstensfärgat glas för att skapa guldliknande pärlor.

Pärlorna på fotot kommer från Japan, det land jämte Tjeckien där de flesta fattigmanssilverpärlorna kommer ifrån. Mig veterligen tillverkas inte längre pärlor av denna typ utan du kan endast köpa dem som tjeckiska eller japanska vintagepärlor.

Eftersom denna pärlsort är invändigt belagda med silver så kan de precis som silverlined pärlor oxidera med tiden, speciellt om de blir fuktiga. Föremål som vaser och ljusstakar, vilka försilvrades på detta vis, var dubbelväggiga så att silverlösningen lade sig "inuti" glaset, vilket sedan förseglades och därför skyddades bättre från påverkan från syre, fukt, parfym etc än pärlorna.

Det är inte bara oxideringen som kan vara ett problem med fattigmanssilverpärlor. Eftersom de består av tunt, munblåst glas så är de relativt sköra och går lätt sönder. De måste användas med ett viss mått av försiktighet och omtanke.


Källor/vidare läsning:
Anikvärlden: Fattigmanssilver
Bumbershoot Designs and Supplies: How Vintage Mercury Glass Beads Were Made
Wikipedia: Mercury glass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails