sidor

fredag 31 januari 2014

Swap/blog hop: Bead Soup Blog Party 2014




Lori Anderson har presenterat datumen för årets upplaga av den internationella swappen och blog hoppen Bead Soup Blog Party. I år är anmälningstiden reducerat till enbart en dag så om du vill vara med gäller det att inte glömma bort datumet 9:e februari, eller med andra ord nästa söndag.

Om du anmäler dig kommer du sedan att få meddelande om vem din swappartner blir 28/2 och dina pärlor ska skickas senast 14/3. Bloggpartyt hålls sedan under den 3:e maj -- även här alltså bara ett partydatum i år (även om det i realiteten är så att de flesta blogghoppar under flera dagar eller t o m veckor).

Mer information om årets Bead Soup Blog Party hittar du här.

Inspiration: Hästens år


El Caballo: The Horse in Mexican Folk Art, bead horse, 2003, Wood, beeswax, and glass beads
Huicholarbete. Csudhgallery, Flickr, cc by-nc-sa 2.0


Det är dags för ännu ett nyår nu, det vi ofta kallar kinesiskt nyår även om det firas i flera andra ostasiatiska länder också. Enligt den kinesiska kalendern går vi nu från Ormens år till Hästens år.  31 januari 2014 till 18 februari 2015 är Trähästens år: den kinesiska kalendern delar inte bara in åren efter zodiakdjuren utan kombinerar dem även med ett av de fem elementen, vilket påverkar dess symbolik. Mer om zodiakdjuren och kinesisk astrologi kan du läsa i I oxens år -- lyckodjuren och den kinesiska zodiaken. Du kan också läsa Fire Mountain Gems artikel.


horse cameo pendant in blue and silver (3)
Cameo pendant. Kirsten Skiles, Flickr, cc by-nd 2.0
 
Varför inte göra det kinesiska nyåret till en kreativ utmaning på temat häst? Det finns många olika hästpärlor på marknaden från barnpärlor i plast och peruanska dalahästpärlor i keramik till snidade sten- och benpärlor till handgjorda lampworkpärlor. Förutom de vanliga berlockerna och hängena kan du även finna bl a kaméer med hästmotiv -- några av de lyxigaste finner du hos Rio Grande som har äkta agatkaméer.


Aros largos flor magenta_1
Örhängen med färgat tagel. Francisca Núñez Reveco, Flickr, cc by-nc 2.0


Hästinspiration behöver inte bara betyda hästmotiv. Andra hästrelaterade material som passar till smycken inkluderar tagel -- vilket du kan läsa mer om här -- samt söm (spik som används för att fästa hästskor). Många bilder på smycken av hästskosömmar kan du finna här.

Istanbul Charm - 2
Armband med hästskosöm. Dauvit Alexander, Flickr, cc by-nc-sa 2.0

Nedan följer ett litet, men varierat, urval att smycken och pärlarbeten med hästmotiv för din inspiration:

Beach Pottery with Horse Charm
Beach pottery pendant. Val Paley, Flickr, cc by-nc-nd 2.0

Pegasus Ring - Single Ring Shot
Pegasusring i polymerlera. Tamara, Flickr, cc by-nc-nd 2.0

Running Horses - WIP
Pågående pärlvävning. Callatya, Flickr, cc by-nc 2.0
 
3-D Perler Bead Carousel
3D pärlplattekarusell. Janet, Flickr, cc by-nd 2.0


Till sist ett tips: Letar du efter pärlmönster med hästmotiv? Ett bra ställe att börja är sajten Bead-Patterns.com.

Our Horses - Hama Bead Pattern
Pärlplattemönster. David Allen, Flickr, cc by-nc-sa 2.0


PS! Är du hästägare eller känner någon som har häst kan utmaningen ha temat för häst. Pärlor används bl a i dekorativa pannband till hästar. Exempel på detta kan du se här. För pärlade grimmor mm, se denna säljare.

torsdag 30 januari 2014

Material: Mokume-gane


mokume-gane detail
Timothy Actwell, cc by-nc-nd 2.0

Mokume-gane (木目金) är en typ av dekorativ, flerfärgad laminerad metall, som utvecklades i Japan på 1600-talet. Namnet betyder ungefär "(trä)ådringsmetall" efter mönstret ofta påminner påminner om ådring och knaggar i brädor. Mokume-gane användes först för tsuba, parerskyddet på de japanska katanasvärden, men kom senare att börja användas även för andra dekorativa föremål. Mer om dess moderna historia -- samt bilder på olika mokume-ganemönster -- kan du hitta här.


Mokume-gane fork - 2/18
Mauro Cateb, cc by 2.0


Mokume-gane görs genom att man genom fusing eller lödning sammanfogar lager av metall -- traditionellt mjuka metaller som guld, koppar, silver, shakudo, shibuichi och/eller kuromido -- manipulerar den laminerade metallen och valsar den så en mönstrad, slät plåt uppstår. Ibland avslutar man med en patina för att framhäva mönstret. Processen består av flera steg och anses mycket tidskrävande (i detta blogginlägg om mokume uppskattas det ta 20 arbetstimmar). Du kan se bilder av hela processen hos exempelvis Ganoksin, Mauro Cateb, Birgit Doesborg och Fred Dunn. Är du sugen på att själv testa finns även ett gratisprojekt på Jewelry Making Daily.

Att tillverka mokume-gane själv kräver en del av ädelsmeden, men det finns färdiga plåtar att köpa för den som saknar tid eller kunskap att skapa sin egen mokume-gane. Plåtarna säljs i olika kombinationer av metall och ett antal olika mönster -- se t ex detta bildgalleri. Det finns även ett "mellanalternativ" där man kan köpa metall som redan laminerats, men där man själv arbetar fram mönstren.


Day 053: Rings
Jess & Colin Liotta, cc by-nc-sa 2.0
 
Idag kan man även skapa en variant av mokume-gane i metallera (t ex koppar- och silverlera) genom att kombinera olika kompatibla leror. Hadar Jacobson, som ligger bakom Hadar's Clay som görs i många olika varianter, har experimenterat med detta och har många exempel. Hon har även skrivit instruktioner till tekniken i sin bok Patterns of Color in Metal Clay.

Mokume-gane har också gett namn åt en teknik i polymerlera, som imiterar metallens utseende både i metod (lager av olikfärgad lera och ev. inslad av bladmetall) och utseende. 

onsdag 29 januari 2014

Teknik: Wrapped rope





Det finns många sätt att sy pärlade "rep". En snabb teknik, som till utseendet påminner om alla andra sydda pärltekniker, men som är mycket snabbare är vad som ofta bara kallas wrapped beads, wrapped rope eller wrap stitch. Tekniken går igen i både afrikanska och indianska pärlarbeten i olika varianter. I korthet går den ut på att vira tråd med uppträdda pärlor kring en kärna av rep.

En variant, där man återkommande syr fast pärlorna i repet, kan du lära dig hos bl a Natalies Perlen.

Genom att brodera fast pärlorna efter hand håller de sig på plats, men det finns även enklare varianter av tekniken där man bara fäster tråden med de uppträdda pärlorna i början och slutet av arbetet. I boken Zulu Inspired Beadwork berättar Diane Fitzgerald om en variant från södra Afrika där man traditionellt använder sig av hårt hållat tyg istället för rep som kärna. Här används ibland upp till sex trådar med pärlor som viras samtidigt. Du kan läsa instruktioner till tekniken via Amazons Look Inside feature (s.71ff).

Instruktioner med rötterna i nordamerikansk indiansk pärltradition, finner du här (klicka på bilden för en förstoring). I vissa indianska instruktioner viras varje varv för sig och avslutas med att man syr igenom den första pärlan i raden när man virat ett varv och ev. syr ett fäststygn (låt nålen komma upp där nästa varv ska påbörjas).

Andra instruktioner till enklare smyckesprojekt där pärltråden bara fästs i ändarna finner du på exempelvis WikiHow och Instructables.

Jämför även med Virade pärlade pärlor. Det finns för övrigt också varianter där pärlorna viras med metalltråd, se t ex Dream A Little Bigger.


Foto: Natalies Perlen

tisdag 28 januari 2014

Pärlsort: Table cut -- Window cut





Table cut eller window cut är namnet en typ av pressglaspärlor vars släta yta slipats ned så att glaset under ytan blir synligt. Före slipningen har glaset oftast fått en finish, t ex picasso, lyster eller brons, som delvis slipas bort och därmed skapar en ram runt pärlan. Det är denna, vanligen avfasade, kant som gett pärlsorten namnet window cut eftersom resultatet likar ett fönster med fönsterram.

Namnet table cut kommer troligen från ädelstensslipning där det avser slipningen som skapar bordet, dvs den platta ovansidan som finns på exempelvis briljantslipade stenar (se diagram här).




Table cut ger platta pärlor som är helt släta på ytan till skillnad från andra platta pressglaspärlor, som ofta har en lätt välvd yta. Jämför pärlorna nedan där den bärnstensfärgade ovalen är en vanlig pressglaspärla och den brunmelerade pärlan till höger är table cut.







Det finns även andra pärlor som fått en slipning liknande table cut. Nedan syns en grön fire-polishedpärla, som har två platta sidor. På en fp-pärla kallas den slipningen vanligen 2 way cut och inte table eller window cut. Notera dock att 2-way cut även används om andra varianter av slipningar på fp-pärlor, inte bara de som slipas helt platta.




måndag 27 januari 2014

Inspiration: Tyg- och pärlapplikationer i pärlbroderi





Nancy Smeltzer tipsar om att använda färdigköpta applikationer -- som stryks eller sys fast på tyg -- i pärlbroderier. Hennes artiklar rör främst s k beaded art quilts eftersom hon är kviltare, men tipsen kan även passa i andra typer av pärlbroderi. Applikationerna som används är allt i från enkla maskinbroderade motiv till mer avancerade applikationer som pärlbroderats för hand. I vissa fall stryks de på och får vara som de är och i andra fall pärlar hon dem.

fredag 24 januari 2014

Tidsfördriv: Nytt korsord (med lösning)




Jag har länge sagt att jag ville göra ett nytt korsord efter det här, men först nu kommer det ett. Temat för korsodet är rocaillepärlor/seed beads/broderipärlor. Det kräver en viss kunskap om terminologi och tekniker, vilket gör att det passar dig som gillar småpärlor eller vill lära dig mer om dem.

Du kan skriva ut korsordet i full skala genom att klicka på bilden ovan eller följa denna länk. Vill du även skriva ut ledtrådarna, som du också finner nedan, så kan du istället ladda ned denna pdf-fil med korsord, ledtrådar och lösning.

torsdag 23 januari 2014

Verktyg: Gängverktyg


BA Tap and Die Set
Foto: Tudor Barker [via flickr.com], cc by-nc-sa 2.0


Gängtapp och gängsnitt är två verktyg som båda används för att skapa gängor i olika material, men kanske främst i metall. Gängtappen används för utvändiga gängor (som på en skruv) och gängsnittet för invändiga gängor (som på muttrar). Tappen eller snittet fästs i ett så kallat svängjärn eller gängkloppa när det används. Gängverktyg används ofta av rörmokare och några av er kan ha råkat på dem i metallslöjden, men det finns även gängverktyg för riktigt små dimensioner som passar perfekt för smyckestillverkning. Gängning av metall för smycken används oftast för s k cold connections.

Grundinstruktioner till att använda gängverktyg kan du hitta på hemsidan Dinbyggare.se. Instruktioner specifikt för smyckestillverkare har FluxPlay, som även inkluderar tabeller över den vanligaste gängsystemen (i Sverige använder vi ISO-standarden med s k m-värden). För ett projekt med instruktioner till gängning, se The Nuts & Bolts of Threaded Connections. Jill Erickson, som skrivit artikeln, har även en engelskspråkig ordlista på temat här.


Using the metalwork lathe, turning down, taper turning, drilling, knurling and threading using taps and dies.
Foto: Jordanhill School D&T Department, cc by 2.0

onsdag 22 januari 2014

Material: Sea pottery -- keramikskärvor från havet


findings


Sea glass, strandglas, har du troligtiv hört talas om, men känner du till sea pottery? Det är inte bara glasbitar som slipas av sanden och sköljs upp på stränderna utan även keramik- och porslinsskärvor.

Skärvorna är ofta mönstrade eller glaserade i olika färger. Om skärvan kommer från bottnen av ett föremål så kan man ibland få se hela eller delar av tillverkarens stämpel. Det finns även exempel på helt vitt eller terrakottafärgat sea pottery där havet slipat bort all glasyr och mönstermålning så att bara själva porslinet eller keramiken är kvar. Små skärvor av olika slag är vanligast, men fynd kan även inkludera delar av handtag och pipar på tekannor etc.

Precis som med strandglaset är det enklast att finna keramikskärvor vid stränder som ligger nära de gamla vältrafikerade handelsrutterna. Personligen upplever jag det som svårare att hitta sea pottery: hittills har jag bara funnit ett par små keramikskärvor jämfört med någon handfull strandglas när jag letat runt Skälderviken. Men chansen att finna glas- och keramikskärvor varierar förstås från strand till strand.

Svårt att hitta sea pottery? Liksom sea glass säljs det på ställen som Etsy, ibland med redan borrade hål. Och liksom med sea glass kan du även imitera utseendet hemma genom att köra skärvor i en stentrumla (var dock noga med att då inte kalla det sea pottery/glass om du säljer det!).


found
found


PS! Mer om strandglas kan du läsa här och om du är intresserad av s k beachcombing så rekommenderas även blogginläggen Bärnstensletning och Smycken av naturens skatter.


Foto: Jenny Spadafora [via Flickr.com], Creative Commons BY-NC-SA 2.0

tisdag 21 januari 2014

Teknik: Retikulering


Reticulated silver - Samorodok


Retikulation (eng. reticulation) är en teknik för att skapa en spännande, kräppat yta på metaller som silver och vissa typer av guld med hjälp av en gasbrännare. Bäst resultat får man med en silverlegering bestående av 82 % procent silver och 18 % koppar. Det finns numer även speciell bimetallplåt, s k crinkle bi-metal, som består av tidigare nämnda silverlegering med en baksida av sterling- eller finsilver. Denna är lättare att arbeta med då den inte kräver någon form av preparering för retikulering och silvret behåller sin form eftersom baksidan inte retikuleras. Det går även att retikulera koppar- och silverbimetall, vilket du kan läsa om här.

Retikulering är en oberäknelig teknik där man aldrig på förhand kan förutse hur resultatet kommer att bli. Det är viktigt att vara noggrann i prepareringen av metallen för att få bra resultat: ju noggrannare glödgning och betsning, desto bättre retikulation. Mindre metallbitar är lättare att retikulera med goda resultat än stora (Jinks McGrath rekommenderar max 8 cm² stora bitar). Oftast rekommenderas även att först retikulera metallen och först efteråt forma metallen. Notera att retikulerad metall kan få en ojämn tjocklek och ibland kan man av misstag hetta upp metallen så mycket att hål uppstår. 9 karat guld kan retikuleras, men resultaten varierar stort och ibland vill effekten inte alls uppstå.

Instruktioner till retikulering finner du bl a hos Rio Grande som har både en YT-video samt en pdf-fil med skrivna instruktioner. Ganoksin har två artiklar på temat: Reticulation -- Ridges & Ripples och Reticulation Notes. Ett gratisprojekt, som inkluderar retikulering av silver, hittar du hos Jewelry Making Daily.

Instruktioner till hur du retikulerar crinkle bi-metal hittar du hos Kernowcraft.


Reticulation - Samorodok 3/5



Foto: Mauro Cateb [via Flickr.com], Creative Commons BY 2.0

måndag 20 januari 2014

Noterat: Jakt på giftiga smycken





Inom EU ska smycken vara nickelsäkra och fria från både bly och kadmium, men trots förbuden så förekommer det fortfarande produkter som innehåller ämenen på marknaden. Det handlar främst om billiga bijouterier med smyckesdelar som tillverkas till lägsta möjliga pris. Vid enbart hudkontakt är riskerna med bly och kadmium små, men de kan ge allvarliga skador och sjukdomar om man får i sig ämnena, vilka i Sverige ses som utfasningsämnen. Eftersom billiga smycken inte minst används av barn och unga anser man dock ändå att en viss risk då barn, speciellt de små, gärna stoppar saker i munnen och suger på smycken. På grund av detta kommer Kemikalieinspektionen och kommunala inspektörer nu att besöka såväl småbutiker som de stora kedjorna landet runt för att kontrollera att inga otillåtna smycken säljs.

Om du tillverkar och säljer smycken gjorda av fabrikstillverkade smyckesdelar så har du förhoppningsvis redan koll på lagkraven, men inspektionerna kan ändå vara en påminnelse om hur viktigt det är att veta vad man har i sina smycken och värdet av seriösa, pålitliga leverantörer.


Mer information om de tre oönskade metallerna och respektive förbud finner du här:

Tävling: Vintertävling från FROSTnollåtta




Pärlbutiken FROSTnollåtta har presenterat sin senaste tävling, som har tema vinter. Temat får tolkas fritt. Du man delta med max ett bidrag, som bör innehålla åtminstone något (dekorativt) material från butiken.

Vinnaren i tävlingen kommer att få ett presentkort på 300 kr att handla för i butiken. Om det blir många tävlingsbidrag så kommer också ett andra- och tredjepris att delas ut (200 respektive 100 kr). Alla som deltar i tävlingen får handla med 20 % rabatt under hela februari.

Sista tävlingsdag är 31 januari. Fullständig tävlingsinformtion finner du här.


fredag 17 januari 2014

Månadens pärlmix: Januari 2014




Månadens pärlmix har tema mörka färger. Läckra blackberry, Swarovskis nyaste färg på crystal pearls, mixat med petrol och svart. Ovan har jag använt mattsvart kedja, men nedan kan du se en annan variant av samma färgkombination som använder sig av glansig svart, närmare bestämt mystic black.





Färgerna passar även bra att dela upp i kombos om två. Nedan kan du se blackberry med mattsvart och petrol med mystic black.





torsdag 16 januari 2014

Pärlsort: Cruller beads




Cruller kan vara en av de pärlformer du sett, men kanske aldrig känt till har ett speciellt namn. Cruller är en typ av tjeckiska facetterade glasrondeller, men till skillnad från vanliga fire-polished rondelles (se de turkosblå nedan) så har cruller karaktäristiska slipade skåror som strålar ut från hålen. Ibland kan pärlorna ha en ytfinish, som framhäver dessa skåror -- så som är fallet med de mintgröna pärlorna ovan.




Noterat: Pärlor i heminredningen





Redan tidigare har du kunnat läsa om pärlor trädda på tråd som dekorativa inslag i heminredning på bloggen, t ex här. I förra veckan noterade Michelle Mach på sin blogg att Pottery Barn i sin senaste katalog använde uppträdda pärlor draperade runt vaser och för att fylla fat och vaser. Något du kan se mer av om du klickar dig in på respektive pärlprodukt på Pottery Barns hemsida här.



onsdag 15 januari 2014

Övrigt: Registrering av namnstämpel för ädelmetallarbeten





Namnstämpel för ädelmetallarbeten är en av de fyra så kallade ansvarsstämplarna som används på smycken och andra arbeten i ädelmetall (guld, silver, platina och palladium).  De övriga tre är finhaltsstämpel, ortsmärke och årsbeteckning. Namnstämplen anger vem som tillverkat alternativt importerat det ädelmetallarbete den återfinns på. Den ska inte förväxlas med en logotyp- eller varumärkesstämpel som får användas fritt och inte är vare sig registrerad eller symbol för någon form av ansvar.

Förutom att enbart användas för att ange tillverkaren är namnstämpeln också en garant. Om ett föremål får en finhaltsstämpel (t ex 925 för sterling silver och 18k för 18 karat guld) så måste denna återföljas av antingen kontrollstämpel (kattfoten) eller en registrerad namnstämpel. Genom att stämpla sin namnstämpel ansvarar man för att den angivna finhalten är korrekt. I Sverige är finhaltsstämpling av silver frivilligt medan stämpling av guld och platina är obligatoriskt för arbeten som väger minst ett gram.


En namnstämpel har ett standardiserat utseende. Den består av minst två versaler placerade efter varandra i en rektangulär sköld. Bokstavskombinationen måste vara unik och inte uptagen av någon annan. För att få använda sin stämpel måste man registrera den hos Swedac, som för register över namnstämplar som är eller har varit aktiva, vilket innebär att man genom dem kan spåra en tillverkare enbart utifrån stämpeln. En stämpel kan registreras, avregistreras, återregistreras och överföras.

Det kostar att få sin stämpel registrerad så den får lov att användas och sedan betalar man en årsavgift för att få behålla rätten att använda stämpeln. Swedac utför även stickprov för att kontrollera att stämplarna inte missbrukas. Priset inkluderar endast registrering: när du fått din bokstavskombination godkänd kan du sedan beställa en fysisk stämpel från en stämpeltillverkare. Om du inte vill ha en namnstämpel så kan du istället låta skicka dina ädelmetallarbeten till ett företag som är ackrediterat att stämpla en kontrollstämpel, den så kallade kattfoten. De testar då finhalten i arbetet och stämplar det i enlighet med provsvaren.



Mer om namnstämplar kan du läsa här:

tisdag 14 januari 2014

Materialː Eterneller




Vintern är frökatalogernas tid för trädgårdsälskarna. Medan trädgård och odlingslotter ligger i dvala så drömmer och planerar deras ägare inför den kommande säsongen. Så vad passar därför bättre än att prata om något så somrigt som blommor nu, mitt i vintern – och kanske fundera över om det eventuellt vore en tanke att plantera lite smyckesmaterial till våren?


A bee sucking nectar of "Pink Everlasting"
P. Jeremy, cc by 2.0


Eterneller är kanske inte det trendigaste i trädgård och heminredning idag, men i smycken har de börjat dyka upp, förseglade i glaskupor och –kulor -- se t ex produkterna här och här. Eterneller, eller evighetsblomster som de också kallas, är ett samlingsnamn för blommor och prydnadsgräs, som passar bra att torka. Kända sorter inkluderar jätteeternell (se bild nedan samt överst i blogginlägget), sideneternell, roseneternell (se bild ovan), risp, pärleternell, pappersblomster, färgtistel, brudslöja, martorn, riddarsporre, ros, rölleka, rävsvans och harsvans. Till eterneller räknas även blommor vars frökapslar eller frukter torkas så som judas silverpenningar, vallmo, lin, judekörs/japanska lyktor och prydnadsmajs.




Det finns flera olika metoder för att torka växter och vad som passar bäst beror på växtsorten, en det allra vanligaste är att hänga upp blommorna (med de flesta bladen avrepade) i små buntar på en mörk och torr plats. Mer information om hur du torkar växter kan du läsa i någon av alla böcker i ämnet. Kika på ditt närmaste bibliotek så finner du säkert flera stycken att förkovra dig i. här ska endast ett tips nämnasː många eterneller är finast om de plockas innan de slagit ut helt. Sideneternell är enligt min mening absolut finast om de plockas medan blommorna fortfarande är knoppar.

Eterneller ska inte förväxlas med pressade blommor. De flesta tunna blommor kan pressas, men bara en del växter passar att torkas -- hängande eller i exempelvis sand -- utan att skrumpna ihop, tappa kronbladen och/eller tappa all sin färg. Charmen med eterneller är just att de behåller sin utsprungliga tredimensionella form till skillnad från pressade blommor, som blir helt platta. Notera dock att vissa blommor som används som eterneller, så som riddarsporre och brudslöja, torkar ihop till skillnad från utpräglade eterneller som jätteeternell, risp och sideneternell som behåller sin ursprungliga form och färg.


Drying flowers in the attic at King Estate Winery
Don Hankins, cc by 2.0


Eftersom eterneller är torkade blomblad kan de vara väldigt sköra. Exempelvis jätteeternell är något tåligare med hårda blomblad, en även den bör skyddas från törnar. I smyckessammanhang innebär det att eterneller passar bäst i glaskulor, miniflaskor, medaljonger, glaskupor med mera där de är skyddade. De kan också gjutas in i harts.

Namnet till trots håller inte eterneller för alltid, även om de inte behandlas omilt. Solljus och syre bleker och bryter ned dem med tiden, men i smycken är de något mera skyddade och kan hålla längre. Dessutom är de skyddade från damm – det som vanligen får eternellbuketter att se skräpiga och färglösa ut.




PS! Förutom hela torkade blommor, som man vanligtvis gör med eterneller, kan man även passa på att torka delar av växter så som färgsprakande små höstlöv, avrepade lavendelblommor eller rosenblad för smycken. Om du vill torka träd- eller buskkvistar med blad så kan det dock vara bra att tänka på att torra löv är gjorda för att ramla av kvisten, inte minst på lövfällande sorter.

måndag 13 januari 2014

Noterat: Tila Half i butikerna





Nytt år betyder nya pärlor. Vissa av dem fick vi en förhandstitt på redan under 2013. Det gäller bl a CzechMate Triangles -- och Tila Half, som du nu kan hitta i butikerna.

Som namnet antyder är Tila Half en halverad Tila pärla, some en CzechMate Brick jämfört med en Tile. Istället för 5x5 mm är Tila Half 5x2,5 mm stor. Pärlan tillverkas i 50 färger, som matchar färgerna på Tila.

Projekt: Pärllina för klädhängare




Pärlor kan användas till mycket och de senaste åren har vi kunnat se många projekt och produkter som använder sig av obehandlade träpärlor i heminredningen. Tidigare har du här på bloggen kunnat läsa om projekt som använder dem i dörr- och lådknoppar, "möbeltassar", hängande hyllor, lådhandtag, väskhandtag, ljusslingor, kulramar och grytunderlägg för att nämna några användingsområden. Dagens tips är ytterligare ett för heminredningen.

Ett alternativ till att hänga upp klädgalgar på stränger är att hänga upp dem på rep med uppträdda större träpärlor. Träpärlorna är inte bara dekorativa utan hindrar galgarna från att glida till mitten då linan hänger ned i mitten. Instruktioner finns hos Fräulein Klein och Husligheter (originalbild från Trine Thorsen). De pärlade klädlinorna kan även köpas färdiga, se t ex The Collection.


Vill du inte hänga upp kläder? Rep med uppträdda pärlor kan även användas till annat, t ex med klädnypor för att hänga upp vykort, foton etc som synes i fotona här och här.

fredag 10 januari 2014

Projekt: Tallkottar av long magatamas




Miyukis Long magatama beads är de perfekta pärlorna för att skapa tallkottar. Instruktioner till detta finner du hos bl a Barbara Grainger (brick stitch) och Reckless Beading (pärlvirkning). Föredrar du gratismönster så kan du istället använda dig av Jennifer Ursillos julgransmönster, som utan stam och stjärna i toppen ser mer eller mindre likadan ut som de andra tallkottarna.


För fler tips på smyckesprojekt med long magatamas, se denna bloggpost.

torsdag 9 januari 2014

Tävlingar och utmaningar: Januariutmaningar





 
Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.

Eftersom det är januari har vissa utmaningar som var specifikt för 2013 tagit slut och i vissa fall är det osäkert om de fortsätter under 2014. Om inget annat nämnts har dessa därför tagits bort, men notera att nya årsutmaningar kan tillkomma.

OBS! Många månadsutmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera stort -- många utmaningar har nu deadline i början eller mitten av månaden -- så läs regler och information noga för att inte missa din deadline.

Se alla utmaningar efter sidbrytningen.

onsdag 8 januari 2014

Tävling: HoneyBeads Winterglowtävling






HoneyBeads firar en milsten i antalet följare av hennes Youtubekanal med en internationell tävling. Tävlingen går ut på att göra ett par örhängen enligt HoneyBeads Winterglow earrings tutorial i blått, rosa och/eller lila. Vinnaren kommer att få ett hemligt, stort pris, men det är även utlovat en liten överraskning till alla som deltar i tävlingen. Notera att du måste vara eller bli en följare av HoneyBeads YT-kanal för att få delta.

Sista dagen att maila in ett foto på ditt tävlingsbidrag är 26 januari. Fullständig tävlingsinformation finner du här.

tisdag 7 januari 2014

Nyhet: Cup buttons






Om du gillar Piggy beads, men önskar att de två hålen var mer centrerade och att storleken var större så kanske cup buttons eller bowl buttons är något för dig. Som namnet antyder kan de användas som såväl pärlor som knappar, men även som exempelvis ändavslut. Mer om dem kan du höra i videon ovan eller läsa på den amerikanska pärlbutikens hemsida här.

Nyhet: Pärlor på nya frimärken




Just före jul presenterade Posten sina välgörenhetsfrimärken för 2014. Årets motiv, som speglar den organisation Posten stöder under 2014, är World Childhood Foundations pärlarmband med plaströrspärlor (Nabbi) och boktstavspärlor. För varje häfte om tio frimärken går tio kronor till Childhood.

I år är det fjärde året i rad som Posten ger ut så kallade välgörenhetsfrimärken, som är en krona dyrare per styck än vanliga frimärken och där den kronan går till en för året utvald organisation. Postens kriterier för val av förmånstagare är att det ska vara en organisation som verkar inom något av områdena bistånd, hälsa och miljö samt att den ska arbeta för att förbättra människors förutsättningar.

I år föll valet på World Childhood Foundation, som arbetar för att ge barn i hela världen en trygg och kärleksfull barndom. Organisationen är bl a kända för sina plastpärlearmband, som de säljer för att få in pengar till sitt välgörenhetsarbete. Många känner nog igen armbanden med sina färgglada plaströrspärlor och bokstavspärlorna som bokstaverar Childhood, men visste du att varje färgad pärla står för en artikel i barnkonventionen? Du kan läsa om de olika färgernas/pärlornas betydelse här.

På Childhood arbetar vi för att alla barn ska få en trygg och kärleksfull barndom.

Frimärkena samt de tillhörande förstadagsbreven och minnespoststämplarna släpps den 16:e januari. I skrivande stund ligger Postens hemsida nere, men du kommer att kunna läsa mer om frimärkena samt beställa frimärken med mera där. Mer om frimärkena kan du läsa på Childhoods hemsida. Utgivningen kommer även att uppmärksammas på Postmuseum i Stockholm.

måndag 6 januari 2014

Mest lästa 2013




Den årliga sammanställningen av mest lästa blogginlägg under året är här igen för femte året i rad. Numer finns det ju en gadget i högerkolumnen som visar veckans mest lästa inlägg, men detta är alltså topp 25 för de mest lästa inläggen 1:a januari till och med 31 december 2013. Som vanligt är det några artiklar som återkommer år efter år, men här finns också några nya favoriter.

Statistik är dock bara halva sanningen: listan grundar sig på träffar på specifika inlägg, men majoriteten av träffar går annars till förstasidan eller en viss kategori/etiketter -- ibland även en viss månad, vilket är det sätt man många gånger kommer till en blogg via googlesökningar etc. Vägar där jag inte kan "maska ut" exakt vilka inlägg som lästs. Men jag tror ändå listan kan ge en viss indikation på vad som varit speciellt eftersökt.

Som vanligt finns här två listor: en över totala antalet sidvisningar och en över unika sidvisningar. Listorna är ganska lika, men jag valde ändå att ta med båda två för fler länktips. Kanske du hittar något du missat?

Om inläggen varit med på topp 25-listorna föregående år så noteras detta inom parentes. Om inlägget inte varit med på föregående års listor markeras detta med ett streck. Årets nykomlingar saknar av naturliga skäl parentes med tidigare ranking.