Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 14 februari 2012

Inspiration: Oväntade möten mellan teknik och material



Vill du hitta något nytt och spännande att göra i smyckesväg? Ett sätt att skapa något annorlunda eller nytänkande är att inte fastna i invanda föreställningar om vilka tekniker som kan användas med vilka material och vice versa.

Gårdagens lädeblommor är ett exempel på detta där flera av blommorna görs efter tekniker som annars används inom papperspyssel. Armbandet på bilden är ytterligare ett exempel där jag använde mig av broderiböcker som inspiration till ett läderarmband med vaxade bomullssnören istället för brodergarn.

I Textila tekniker i metalltråd hittar du en mängd exempel på hur tekniker som oftast används till garn och tråd kan användas även till metalltråd, ett material som på många sätt skiljer sig från dem som teknikerna ursprungligen utvecklats för. Andra trådtekniker som coiling, basket weave och netting/looping kommer från korgflätning och vävning.

Ytterligare exempel från denna blogg är t ex  hur scrapbookmaterial och -verktyg används i smycken, dichrofilm som används på emalj, pärlsömnad som imiterar virkning, luftmaskevirkning med olika material, pärlvävning med fiber, bandvävning med blommor, flätning med smyckeskedjor, virkning och stickning på smyckeskedjor, dorsetknappar som smyckesdelar, embossingpulver på metalltags, väva halsband med tegelstenspill, pärlbroderi med blixtlås, origamismycken, smycken i paper quilling osv. Mycket av det som kallas mixed media är ytterligare exempel.

Några av exemplen är kanske snarare tips på hur du kan använda mer eller mindre oväntade material i smycken snarare än "teknik- och materialkrockar", men tanken är den samma: mix it up! Testa och se vad som händer om du använder ett smyckesmaterial på ett sätt det kanske inte var tänkt att användas. Vad händer om du försöker vika origami eller papperssnurror i tunn metalltråd? Kan du quilla med aluminiumremsor? Väva med smyckeskedja? Göra pärlbroderier med lädersnoddar? "Chan luu-armband" med stickgarn? Mosaik med sliders? RAW med knappar?

Det gäller att inte vara rädd, att se möjligheterna med materialen, hitta nya tekniker på oväntade platser (begränsa dig aldrig till enbart pärl- och smyckesböcker!). Framför allt handlar det om att våga testa och experimentera. Allt blir inte bra. En del behöver modifieras, annat är bara att skota. Men om man experimenterar ett tag så kommer man att snubbla över lyckade kombinationer.

2 kommentarer:

  1. Snyggt armband.Hur har du fäst broderiet vid armbandet?Det ser ut att vara av kraftigt läder. Om det är broderat har du alltså sytt igenom lädret...är det inte svårt?Behöver man slå hål i lädret först?En inspirerande artikel...

    SvaraRadera
  2. Tack! Det stämmer att jag sytt igenom lädret och som du är inne på har jag först gjort hål i det (efter en mall uppritad på rutat papper för att få stygnen någorlunda jämna och raka). Det finns bra sylar och håltänger för läder, men det går även att improvisera med rejäla nålar som jag gjorde -- dock inget att rekommendera för det är onödigt slitigt jämfört med att använda riktiga läderverktyg. För att trä snöret genom de små hålen använde jag mig av tunn pärltråd för att dra snöret från ena sidan till den andra istället för en nål. Det finns annars speciella nålar utan ögon som passar för ändamålet.

    Jag har beskrivit en del av arbetsgången på min andra blogg i inlägget Celtic Braid Cuff Bracelet.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails