tisdag 20 maj 2014

Teknik: Tab settingTab Ring


Tab setting är det engelska namnet på en typ av stenfattning, som jag tyvärr inte har ett svenskt namn på i skrivande stund. Som namnet anger består fattningen av tabbar, flikar, som håller stenen på plats. Tabbarna sågas antingen från en platt metallplåt (se fotot ovan) eller så skapar man en kistfattning och sågar flikar från kanten (se fotot nedan).

Förutom att tab settings räknas som en (relativt) enkel teknik för att infatta stenar så är den mycket flexibel med stor utrymme för kreativa lösningar och olika former på flikarna. Flikarna kan vara små och diskreta eller stora och iögonfallande, regelbundna och likformiga eller oregelbundna och i friform, nätta eller rustika, många eller få (minimum är tre). Tabbarna kan till och med "lindas" om stenen som i detta exempel.

Det finns flera gratistutorials på nätet för den som vill börja experimentera med tekniken och utöver det kan du även köpa projekt. Ett urval finner du här:

Som du ser finns det redan i detta lilla urval en bredd i både stil och utformningen av tabbarna. De varianter där man sågar ut tabbarna från en silver- eller kopparplåt är ofta speciellt intressanta då hålen efter de utsågade flikarna blir en del av designen. Förutom sajterna ovan kan du se ett mycket lyckat exempel på detta i detta hänge där tabbarna hjälper till att skapa formen på "kronbladen" som omger cabochonen i mitten.


Charms with tab setting 2


Foton: Shannon Conrad (överst) respektive Erin Austin [via Flickr.com], CC BY-NC-SA 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails