onsdag 9 november 2011

Verktyg: Designprogram för att skapa mönster och illustrationerOm du vill göra egna mönster eller illustrationer av projekt finns det flera datorprogram till din hjälp -- för mönster/grafer till pärlsömnad och-vävning så väl som "fri design". Många av programmen som nämns här är antingen webbaserade eller anpassade för både PC och Mac. Några är för privat bruk och andra för professionellt/kommersiellt.


"Fri design" och steg-för-stegbilder
I brist på bättre ord är fri design min beskrivning av illustrationer av smycken och pärlarbeten som inte har samma regelbundenhet som vävda eller sydda mönster. Här ingår så väl illustrationer av färdiga smycken -- en sorts datorgenererade prototyper eller skisser -- som steg-för-stegillustrationer för tutorials och projekt.

Steg-för-stegillustrationer som de du kan se i pärltidningarna skapas i vektorbaserade illustrationsprogram för grafisk design. Exempel på program är Adobe IllustratorCorel Draw och uppskattade gratisprogrammet Inkscape. Detta kräver en del förarbete då du måste skapa varje pärla själv genom att rita eller digitalisera den (du kan skanna in svårare former som exempelvis unika cabochoner etc). På sajten 3dBeading finns det två grundläggande tutorials för hur du skapa pärlillustrationer i Illustrator och Inkscape. Illustratorinstruktionerna hittar du här och tuten för Inkscape här.

Jag använt Photoshop Elements när gjorde illustrationerna till mitt projekt Snurran. Illustrationsprogram hade jag inga så det fick bli att välja något jag hade (och behärskade). Möjlighet att arbeta med lager samt transparent bakgrund avgjorde för mig när jag valde bland mina tillgängliga bildredigeringsprogram. Det går dock med lite pyssel och tålamod att göra illustrationer i många sådana program (Obs! Dock ej i fotoprogram där du inte kan börja med nya, tomma filer utan endast befintliga foton/bildfiler samt saknar möjlighet att ha flera filer öppna samtidigt).

Hur du kan skapa enkla illustrationer för seed beadmönster (t ex daisy chains, pärldjur) i MS Paint kan du läsa om i I Can Dreams tutorial. Där får du även gratis gif-filer att utgå ifrån.

Det finns även ett kul litet nätbaserat program för dig som vill skapa illustrationer,  E-Perles Perlographe. En skärmdump från det syns i inledningen till denna text. Notera att programmet är på franska, men det är enkelt att förstå sig på även om man inte kan språket. Fördelen med programmet är helt klart att här redan finns färdiga pärlformer att använda sig av. Självklart kan här inte finnas alla former, men några av de vanligaste så som rocaillepärlor, runda, bicones, hjärtan och brioletter. Totalt nio former varav fem är kristaller och tre hängen. Nackdelen är att formerna och möjligheterna att spara mönstren (snarare än att skriva ut dem för personligt bruk) är begränsade.

Ett liknande program, men som är nedladdningsbart och kommer med en prislapp, är Le Perl'Art från schweiziska La Perle Rare. Fokus ligger även här på swarovskiprodukter, men det finns även detaljer som olika lås, urtavlor för armbandsur, örkrokar, mobilsnoddar, connectors med mera. Programmet kan växla mellan fyra språk: engelska, franska, tyska och italienska.

Sedan finns det ytterligare två nätbaserade program att nämna. På Swarovskis sajt Create Your Style kan du hitta Create Your Style Design Tool som passar dig som arbetar med Swarovskis kristaller och pärlimitationer. Design Tool omfattar ett litet urval av Swarovskis olika pärlformer (5 st) och hängen (2 st) i ett flertal av standardfärgerna. Du placerar ut pärlorna på en blank sida, men kan få hjälp genom att programmet ritar ut en cirkel som stöd när du ska designa dina smycken.

Nätbutiken Embellish har sitt nätbaserade verktyg Jewelry Designer där du kan designa helt fritt eller utifrån mallar för halsband (ej hela vägen runt), armband eller örhängen. Som med de andra programmen finns det en begränsning i att bara ha ett visst antal färger, pärlor och smyckesdelar att välja mellan, som speglar butikens utbud. Liksom Design Tool lämpar sig denna för att testa designidéer du har och skissa olika modeller snarare än att skapa steg-för-steg-illustrationer. Jämfört med ovanstående program känns detta kanske med amatörmässigt.
Pärlsömnad och -vävning
Det finns tomma mönsterblad/grafpapper för de flesta vanliga sydda tekniker (peyote, brick, netting, square/pärlvävning, herringbone etc) att ladda ned från nätet, vilket du kan läsa mer om här. Notera att flera av dem är enbart för personligt bruk, vilket innebär att du inte kan använda dem som grund för mönster du sedan säljer. Grafpapper passar för enklare mönster som du kan rita direkt på pappret eller kalkera av -- alternativt printa ut på OH-film och lägga över bilden direkt. För med komplexa mönster är det smidigare med datorprogram. Dessa har dessutom anpassats för vanliga pärlsorter som Delicas och kan därför generera färgkoder så det är lätt att köpa rätt pärlfärger för mönstren.

För pärlvävning och square stitch kan det kännas billigt och bra att rita mönstren på vanligt rutat papper eller använda pixeleringseffekter i gratisprogram som man kan med exempelvis korsstygnsbroderier (se nedan), men rocaillepärlor/seed beads är inte riktigt lika långa som breda vilket gör att mönstret kommer att deformeras något.

Det finns flera olika pärlmönsterprogram att köpa. De jag känner till är Bead Creator, Bead Tool och Bead Wizard. Mer begränsade är DB-Weave som enbart genererar väv-/squaremönster. Alla är på engelska. Personligen har jag ingen erfarenhet av något av programmen, men mitt tips är att googla respektive programs namn plus ordet review för att hitta recensioner på nätet. Har även sett ytterligare program, men dessa är de som oftast nämns och används av många.

Det finns även ett par gratisprogram: EasyBeadPatterns.com (som laddas ned på din dator) samt nätbaserade Patterns for You. Den senare har färgkoder för DMC-garn, som du kan se i mitt exempel ovan.


Pärlvirkning
För pärlvirkade rep finns det speciella mönsterprogram som  DB_Bead (gratis) och Bead Crochet Pattern Designer (betalprogram, ersätter äldre programmet Bead Crochet Element Designer).Korsstygn/stramaljbroderi
När pärlor broderas med korsstygn kan vanliga korsstygnsmönster nyttjas och liksom när man ritar upp enkla korsstygnsmönster kan vanligt rutat papper användas för att skapa egna mönster. Till skillnad från exempelvis pärlvävning så behöver man nämligen inte tänka på att pärlan är kortare på ena ledden än andra. Detta gör det också enklare att skapa mönster med vanliga bildredigeringsprogram då de ofta har minst ett filter/effekt för att omforma en bild till rutor.

Till mönstret ovan har gratisversionen av programmet Photo Filtre använts med filtret Mosaic. Justera rutornas storlek efter hur stort det mönster ska vara. Tänk på att ju fler rutor du har, desto fler detaljer kommer med, men pärlarbetet blir också större. Photo Filtre har även en korsstygnseffekt om du föredrar det. I webbaserade gratisprogrammet Picnik.com kan du använda antingen Pixelera eller premiumeffekten Prickigt (inställningen ljuspluppar, som är den enda med likstora prickar över hela bilden).

Patterns for You kan också justeras för rutor eller runda pärlor under Advanced settings. Eftersom det är designat med färkoder för det populära brodergarnet från DMC kan programmet vara av speciellt intresse för alla som broderar.

Nackdelen med att använda vanliga bildredigeringsprogram är att du inte kan då samma hjälp med färgmatchning som i specialiserade pärlmönsterprogram. Det innebär att du kanske inte alltid kan hitta exakt rätt nyans för att matcha den på fotot. Om du vill kan du även använda specialiserade program för att skapa korsstygnsmönster. Deras färgmatchning är dock anpassad efter garnfärger, inte pärlfärger. Däremot kan de ha finesser som hjälper dig att skapa mönster i rätt storlek osv.

Se även Big Huge Labs webbaserade gratisprogram Bead Art, gärna inställningen discs. Notera dock att programmet är kanske främst tänkt att generera en bild snarare än mönster och saknar möjlighet att justera storleken på mönstret i någon större utsträckning.


Pärlplattor
Även för pärlplattor kan man skapa mönster från foton och bilder. Nabbis system PhotoPearls kommer med en programvara speciellt framtagen för Nabbis pärlfärger där du kan generera mönster. Antingen kan du köpa ett program, som laddas ned på din dator, eller så kan du skapa mönster online på deras hemsida i en "lightversion" av programmet. Tyvärr måste man ha ett Facebookkonto för att kunna använda onlineversionen.

Men liksom med pärlade korsstygnsbroderier kan du också använda bildredigeringsprogram för att skapa möster (se detaljer ovan). Åter igen är det alltså en avvägning mellan att köpa ett program som har färgkoder och begränsar sig till de pärlfärger som är tillgängliga eller välja ett "allmänt" program och själv hitta de färger som passar bäst i förhållande till det genererade mönstret.

Big Huge Labs Bead Art ger en något mer realistisk bild än prickar eller kors då den gör ringar (defaultinställningen circles), som påminner om hur en pärlplatta faktiskt ser ut. Eftersom programmet dock främst är gjort för att skapa kul effekter för foton så är det dock inget idealiskt mönsterprogram.Fotnot: Med undantag för de program som jag uttryckligen säger att jag använder har jag ingen personlig erfarenhet av programmen som nämns här. Ladda aldrig ned ett datorprogram eller annan fil från nätet om du känner dig osäker på avsändaren. 

1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails