Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 23 augusti 2010

Mönstertips: Bolo ties -- inte bara för westernsmycken


Bola eller bolo tie är ett smycke, vilket den som gillar country och western eller rockabillylooken troligen är bekant med. Något av en cowboys, ranchägares eller indians motsvarighet till en slips. Men bolos kan också se väldigt olika ut och ibland varieras för att passa kvinnosmycken.

En bolo tie, för dig som inte känner till den, består i sitt klassiska utförande av en lädersnodd, ofta flätad, eller syntetiskt snöre som hålls samman med en speciell smyckesdel (bolo/bola slide). Denna del kan glida längs snoddarna så att halsbandet kan träs över huvudet och sedan dras åt igen. En dekor fästs på komponenten med hjälp av lödning, nitar, lim eller vilken teknik du nu föredrar för att fästa samman delarna. Det finns minst två olika typer av bolo slides: en enklare, som består av ett enda metallstycke (se nedan), och en trapetsoidformad med fjäder som håller fokaldelen på plats. Vissa slides har en manuell spärr istället. Ändarna på lädersnodden täcks med koner (bolo tips) för att inte nötas ut och bli fransiga.



Ett exempel på en modern variant med många av de klassiska dragen finner du bland Rio Grandes projekt. Fler grundläggande instruktioner finner du på eHow. Men bolo ties kan även inspirera till mer nydanande tolkningar som kanske inte minst passar som kvinnosmycken. På fotot ovan syns ett handgjort tennhalsband där hänget glider upp och ned på en s k beading chain. Ytterligare exempel, som använder allt från sidenband till rollokedjor finner du hos Rings & Things.

Indianska bolo ties kan ha en pärlbroderad fokaldel, ofta i s k rosettbroderi och hållas på plats med två öglor sydda av läder på baksidan. Tyvärr har jag f n inga länkar till några instruktioner.

Boloprojekt, som kan passa barn tipsas bl a om här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails