Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 11 januari 2009

Tillbehör: Paljetter




Paljetter används kanske främst tillsammans med pärlor för dekoration av fest- eller danskläder och accessoarer, broderade på textilier för heminredning eller i barnpyssel, men de kan även användas i smycken. I kläder är de själva sinnebilden för antingen fest eller uppvisning (dansare, cirkusartister): "pärlor och paljetter".

Paljetter idag är vanligen gjorda i plast och har ofta en metallisk eller iridiserande lyster. Det finns även metallpaljetter. Formmässigt finns allt från små, runda varianter till stora paljetter i udda former. Vissa är platta medan andra kan ha reliefmönster, vara lätt välvda eller ha "vikta" kanter för att reflektera ljuset än mer. Och, ja, det finns kattpaljetter (men tyvärr missa de att få vara med på mitt foto). Paljetter är på sätt och vis besläktade med s k systenar, t ex Lochrosen.

För att brodera fast paljetter på tyg eller filt så kan du använda olika stygn beroende på hur paljetterna ska ligga. Det vanligaste är att antingen sy samman dem som ett "band" eller sy fast dem en och en med en pärla i mitten. Instruktioner till dessa två sömsätt hittar du på Hemslöjdens sida om pärlbroderi. Paljetterna kan även dekoreras med pärlor när de broderas fast, som i Dustin Wedekinds Spangled Stars and Stripes. Se även dessa tredimensionella pärlbroderade paljettblommor. Ännu en variant är att använda sig av tambursöm, som görs med en speciell tamburnål. Mer om hur du syr med paljetter hittar du exempelvis i böcker om (pärl)broderi. Paljetter kan även köpas som färdigmonterade "band" eller redan broderade på dekorationsband, applikationer eller tyg.

Klassiskt är även att använda paljetter tillsammans med pärlor vid tillverkning av julgranskulor med flirt- eller styrolitkulor som bas, se exempel här.

I smyckestillverkning kan paljetter -- förutom att broderas -- användas som berlocker/hängen eller träs sida vid sida som pärlor på tråd: även om en paljett är mycket tunn kan det ge en fin effekt om de träs på detta vis. Paljetter kan även användas på andra sätt, allt efter vad smyckesmakaren behagar. Eftersom de är tunna och gjorda i ett lätt material passar de bra till örhängen, men kan också kombineras med andra material för att få med tyngd. Många paljetter, som fårhänga tillsammans, ger fina rasslande kluster. För exempel på hur paljetter kan användas i smycken, både broderade och trädda, se t ex underbara pärl- och smyckesmakaren Gail Crossman Moores kit Light Blossom Bracelet och Felt Acorn Earrings. Mer inspiration hittar du om du googlar paljetter smycken eller sequin jewelry.

Det du bör tänka på när du använder paljetter är att om de har hörn (t ex stjärnor) kan dessa vara lite vassa och bör därför användas så att de inte sticker in i huden. Det gäller smycken, men också kläder och andra användningsområden där paljetten kan irritera huden. Vissa paljetter, kanske främst de stora indiska, har inte alltid hål som sitter exakt på samma ställen, vilket kan göra det svårt att länka samman dem. Om du broderar, glöm inte att kolla en extra gång att paljetten faktiskt sitter fast. På grund av dess form är det ibland lätt hänt att en paljett fastnar lite lätt i något och risken är att den faller av. Sy därför inte heller fast alla paljetter med en tråd: gör du det är det lätt hänt att det blir en kedjereaktion och fler pärlor eller paljetter faller av.

2 kommentarer:

  1. Hej! undra om vet var jag kan få tag på de där paljetterna som syns på bilden? Letar sådana där lite stjärn eller blomformade med ljus och lykta, så jag skulle vara jätteglad om jag hittade ***

    kram Lycke

    SvaraRadera
  2. Hejsan,

    Ja, du... det var ett tag sedan de köptes så vi får se om jag minns -- och om butikerna fortfarande säljer dem. De runda paljetterna och de rosa blommorna har jag fått av andra så de vet jag inte var de kommer ifrån. Alla de stora paljetterna är från en mix från Slöjd-detaljer (jag köpte dem från en återförsäljare, Halmstad Hobbyhandel). Ev. kan även Panduro -- som de små iridiserande fjärilarna är från -- också ha dem. Fyrkanterna kommer från Canvas (i Göteborg och online på canvasshop.se).

    Om du gillar paljetter måste jag passa på att tipsa om http://www.ccartwright.com/ Har inte handlat där själv så kan varken rekommendera eller avråda, men det stora utbudet är intressant att kika på.

    Hoppas det kan vara till hjälp!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails