Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 21 januari 2009

Pärltillverkare: Swarovski -- anor och innovation


För många pärlare är kristallpärlor synonymt med Swarovski, detta världsledande österrikiska företag inom kristall. Swarovski har en speciell plats i hjärtat för mer än en pärlare och smyckesmakare och företaget ser till att alltid hålla sig i framkant med en kombination av högt kvalitetstänkande, trendmedvetenhet och samarbete med designvärlden. Detta världsomspännande företag började med en enda ung man.


Historik
Daniel Swarovski var son till en glasslipare i Böhmen, provins i nuvarande Tjeckien med stark glastradition. Som ung gick han som lärling i sin fars fabrik och lärde sig där yrket. Under denna period i sitt liv uppfann han 1892 en maskin som kom att revolutionera kristallslipningen. Genom att slipa kristallen mekaniskt så blev facetterna så exakta att briljansen höjdes. Han ansökte om patent och 1895 grundade han företaget Swarovski. För att utveckla sina produkter behövde han större tillgång på energi o vatten -- samt undkomma nyfikna konkurrenter -- vilket gjorde att han flyttade sin verksamhet till Wattens i österrikiska Tyrolen.

Sedan dess har Swarovski smyckat klänningar för kändisar och stora designers, skapat en populär serie med kristallfiguriner (1976), designat smycken (1977) och alltid hållt sig i framkanten av trender till förmån för världens pärlare och smyckesmakare. Bland annat var det Swarovski som på 1950-talet uppfann den så populära Aurora Borealis-finishen (AB). Deras produkter omfattar figuriner, prismor för kristallkronor, systenar, smyckesstenar, pärlor och andra smyckesdelar, smycken och accessoarer samt föremål för heminredning.


Crystallized -- Swarovski Elements


Sedan en tid tillbaka säljer swarovski alla sina pärlor och andra tillbehör under varumärket Crystallized. Detta omfattar allt från flat- och pointedbacks, kristallpärlor, imiterade pärlor (crystal pearls) och hängen till infattade kristaller, knappar och filigransmyckesdelar. Det finns till och med garn med inslag av små kristallpärlor eller crystal pearls. Förutom Swarovskis eget sortiment används deras kristaller även i smyckesdelar tillverkade av andra företag (t ex filigranpärlan på fotot eller Pure Allures lås).

För att underlätta har varje modell sitt artikelnummer, vilket du troligen sett i såväl pärlbutiker som pärlforum. Numren är uppdelade på serier så att exempelvis alla pärlor börjar med en 5:a, alla systenar med en 3:a osv. För en överblick på produkter och nummer, se exempelvis Create Your Style. Swarovskis kristall är helkristall och innehåller 32 % bly som tillsammans med precisionsslipning ger maximal briljans. Även deras crystal pearls är kända för sin höga kvalitet.

För Swarovski är det viktigt att hela tiden hålla sig i framkant med trenderna och därför släpper de två gånger om året, vår och höst, nya färger och modeller. Medan gamla läggs i träda (discontinued). Att en färg slutar tillverkas betyder dock inte att hoppet är ute för alltid: färgen kan bli populär igen eller så kan den specialbeställas av någon av de stora direktdistributörerna. Några välkända effekter, som jais scarabée, har upphört då de varit allt för dyra att massproducera. Förutom "standardutbudet" så tillverkas även begränsade upplagor av vissa färger/effekter. Detta upplägg har gjort att det finns en stor marknad för vintage Swarovski, där de mest eftertraktade färgerna kan säljas dyrt.

Swarovskipärlor kan även ges en yteffekt av en distributör, som låter modifiera pärlorna hos ett annat företag, s k custom coatings. Bland dem kan nämnas matt/frostade kristaller samt rena yteffekter som purple haze, champagne, brandy, chili pepper, titan, verde, iris, CAL på färgade kristaller, "silver in hole". Vissa av dessa effekter gör även Swarovski, men inte på alla färger -- CAL (Comet Argent Light) är ett bra exempel på detta.


Förfalskningar och bedrägeri
För att upprätthålla sin världsledande standard säljer Swarovski inte kristaller i 2:a sortering. Om du erbjuds detta, liksom allt för billiga pärlor, är de troligen falska. Pga av Swarovskis starka varumärke har det blivit vanligt att oseriösa handlare säljer billigare kristaller av sämre kvalitet som swarovskikristaller. Även vintagepärlor till salu på auktionssajter som eBay kan antingen inte alls vara Swarovski eller inte alls särskilt vintage.

Custom coating är däremot ett gammalt och accepterat förfarningssätt. Så om du hittar en swarovskipärla i en färg du inte känner till från Swarovskis färgkartor kan det röra sig om tre saker: 1) En gammal eller alldeles ny färg från Swarovski 2) en custom coating eller 3) en förfalskning.

Ytterligare ett led i att hålla kvaliteten på topp är att företag som använder deras kristaller inte får marknadsföra sina produkter med ordet Swarovski (rekommendationer är att kalla det för "österrikisk kristall") eller använda Swarovskis logotyper. Det kan också vara mycket svårt att få använda Swarovskis färg- och modellkartor på sin hemsida.


Källor/hemsidetips:
Swarovski -- företagets hemsida
Crystallized.com -- hemsida för Crystallized - Swarovski Elements
Create Your Style -- hemsida och community för pärlare, smyckesmakare och andra hobbyister
K. Gottfried -- amerikansk swarovskidistributör med återkommande internationell tävling för smyckestillverkare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails