sidor

tisdag 31 maj 2016

Teknik: Lås med tränsad ögla





Textila armband kan med fördel avslutas med en knapp som lås. Det kräver ett knapphål eller en låsögla i andra änden på armbandet, något som kan göras på olika vis. Martha Stewart tipsar om hur du kan göra en ögla av (broder)garn, som förstärks med langettstygn. Tekniken passar speciellt bra för broderade armband eftersom du kan använda samma tråd till öglan som till broderiet så att de matchar varandra.

Om du inte sytt langettsygn förr så kanske bilden och instruktionerna på sajten vara lite för kortfattade. En närbild på hur stygnen sys kan du se i illustrationen nedan. Notera att de två sista stygnen är löst sydda för att tydliggöra. När du syr drar du åt stygnen så de blir lika täta som till höger i bilden. Behöver du steg-för-steginstruktioner, se exempelvis Pin Tangle (foton) eller Sheru Knitting (video).






Foto: Martha Stewart (övre)


måndag 30 maj 2016

Projekt: Pärlade länkar av buntband






Det mesta kan användas för att göra smycken och så länge du använder pärlor med stora hål så finns det många material du kan trä upp dem på. Så som buntband.

Med lite plaströrspärlor (Nabbi, Hama) och buntband kan du göra halsband med pärlade länkar. Det kan vara enkla halsband, som FishK:s på Instructables, flerradiga som hos Mark Montano eller med dubbla länkar som hos Pink Stripey Socks.





Det finns även flera andra sätt att använda buntband i smycken utan att trä pärlor på dem, men mer om det en annan gång.



Foto: Mark Montano (övre) respektive FishK (nedre)


fredag 27 maj 2016

Utställning: Guidad tur hos tjeckisk pärltillverkare






Nyfiken på hur dina älskade glaspärlor tillverkas? Tjeckiska pärltillverkaren G&B Beads i Jablonec nad Nisou erbjuder alla en möjlighet att besöka deras fabrik och pärltillverkningsmuseum för att lära sig mer om hur pressglas- och firepolishpärlor görs. Under en timmeslång guidad tur på engelska eller tjeckiska får du veta allt om processen från glasmassa till färdiga pärlor

De har även satt ihop en utställning med maskiner som används i pärltillverkningen så som en kopalovka (pärlpress) och en pärlträdningsmaskin. Pärlproduktionens historia likväl som dagens tillverkning står i fokus här.

Museet och de guidade turerna är öppna för förbokade grupper. Grupperna måste bestå av minst fem personer, men är ni färre kan det finnas en möjlighet att besöka dem tillsammans med en annan grupp. Pris för vuxna är 100 czk (ca 34 kr) medan barn upp till 18 år går in för halva priset och seniorer (från 63 år) betalar 80 czk. Mängdrabatt ges för grupper om minst 15 personer.

Företaget erbjuder även pärlkurser och workshops för såväl barn som vuxna. Och de har en pärlbutik där de säljer både pärlor/smyckeskomponenter och färdiga smycken.


Om detta gör dig sugen på en liten utflykt till Tjeckien kan du läsa mer på G&B Beads hemsida.


Tips: På företagets YT-kanal kan du se några videor som visar bitar av tillverkningen så som pressning, facettering, trumling och värmepolering. Om du inte har möjlighet att åka till Tjeckien och se tillverkningen med egna ögon, men ändå är nyfiken på hur det går till så ger dessa en liten inblick i produktionen.


(Här på bloggen har du för övrigt tidigare kunnat läsa om Wild Things tjeckienturer där man besöker flera tillverkare. För mer info om deras pärlturer, se deras hemsida.)


Foto: G&B Beads


torsdag 26 maj 2016

Historia: Pärltillverkare med historia – två tillbakablickar på 1900-talet







Flera pärltillverkare i Europa kan blicka tillbaka på en lång företagshistoria. Här kan du se två tillbakablickar från ett par av dessa. Ovan ser du en kavalkad av klassiska filmer och ögonblick där kristallglittret kommer från Swarovski och nedan en något längre film där tjeckiska Jablonex står i fokus. I den senare filmen är tillverkningsprocessen lika mycket i fokus som de färdiga smyckena. Du får se pärlträderskor, spannar med rocaillepärlor och tillverkning av bijouterier likväl som modeller som visar upp de olika pärlsmyckena.






Swarovskis filmsnutt kommer från företagets egen YT-kanal i samband med firandet av Cannes filmfestival 2016. Ursprunget till den andra filmen är för mig okänt, den är upplagd på Youtube av en privatperson utan någon förklaring. Personen har även lagt upp en gammal reklamfilm för Jablonex böhmska pärlor, vilken du kan se här.


onsdag 25 maj 2016

Projekt: Mellan hägg och syrén






Då och då dyker det upp lite geekrelaterade inlägg här på bloggen. Star Wars (även här), Harry Potter, Doctor Who och Game of Thrones vill jag minnas har nämnts i alla fall. Idag är temat åter hämtat från SFF-världen för idag är ett speciellt datum. För dig som inte känner till kopplingen mellan syréner, nördar och dagens datum kommer en förklaring längre ned, men för den som redan känner till det eller inte bryr sig så kommer först pärl- och smyckesprojekten.


Smycken med syréner

Förutom att binda en krans eller knappnålsblomma av några kvistar med syréner så kan du smycka dig med syrénblommor trädda på tråd, vilka passar som såväl hårdekorationer som halsband. Det senare kan du se exempel på hos Krickelin och det förra hos Sarah Winward. Lika romantiskt som kortlivat.


Syréner av lera

För mer långlivade smycken kan man istället göra blommorna av lera (polymerlera, kallporslin) istället. Craft All The Things visar hur du gör. För varianter av tekniken, se Yelena Kalashnikova och Elena Belan.

Tycker du att du hittar för få blommönster när du söker efter lertutorials är ett tips att istället börja kika på tutorials som använder sig av sockermassa (sugar paste) eller gum paste: det finns massor med instruktioner och mönster för tårtdekorationer som kan användas även för smyckeskomponenter i polymerlera eller kallporslin.


PS! Vill/kan du inte göra egna syrénpärlor så finns det de som säljer sina egna egenhändigt gjorda blommor på nätet. Se exempelvis ekkaBoutique (foto nedan), WowLovelyShop, Florenbeads och Ukrashulki.





Textila blommor


Föredrar du mjuka, textila blommor i dina smycken så finns det förstås instruktioner till även det. Två olika tekniker för att göra syréner av band finner du hos NataliDoma respektive icreativeideas. Du kan också klippa ut blommor i tyg, som Sew historically visar.


Syréner av pärlor

Klassiska pärlblommor är också ett alternativ. Instruktioner finner du hos bl. a Gardenia, Kitsune och Beadturtle.

För en annan variant av pärlade syréner, se Varvaras mönster Lilac necklace (nederst på sidan).






Om the Glorious Twenty-Fifth of May

Dagen har sitt ursprung i kampanjen Match It For Pratchett, som uppstod bland hans fans och andra sff-författare då Terry Pratchett  (1948-2015) donerade en stor summa till alzheimersforskning efter att själv ha diagnostiserats 2007. Idén var att samla ihop lika mycket donationer som författaren själv och arrangörerna uppmuntrade fans att bära syréner den 25:e maj för att uppmärksamma både Pratchetts och andras kamp med sjukdomen. Datumet valdes då det är årsdagen av the People's Revolution of the Glorious Twenty-Fifth of May i Skivvärlden (eng. Discworld; den värld där hans böcker utspelar sig). I Skivvärlden bär de som var med i och överlevde revolutionen små syrénkvistar på denna dag för att hedra minnet av de ur stadsvakten som dog då, något som berättas i boken Night Watch.


Mer att fira idag

25/5 är inte bara the Glorious Twnety-Fifth of May, det är också Towel Day, dagen då Douglas Adams (1952-2001) fans bär med sig en handduk i åminnelse av hans kända råd "don't panic" och på andra sätt hedrar minnet av den bortgågne författaren till Liftarens guide till galaxen. Och det är Geek Pride Day,  en dag för alla geeks och nördar vilken sedan 2206 firas på årsdagen av urpremiären på Stjärnornas krig (som Star Wars kallades i Sverige då).



Foton: (uppifrån och ned) Sara Winward, ekkaBoutique respektive Beadturtle


tisdag 24 maj 2016

Projekt: Staplade blommor






Pip beads har den perfekta formen för att göra blommor genom att trä ihop dem i en ring. Men är blommor inte riktigt din grej så kan du ta detta enkla mönster och göra vad som närmast kan kallas pärlade pärlor, vilka sedan träs på smyckesvajer.


Idén kommer från Anne Marie Desaulniers, som visar hur du gör på BeadFX:s hemsida.


En liknande idé, men där fler rader med pips sys ihop till bredare pärlade pärlor, vilka träs med druks emellan, finner du i Preciosas projekt Mysterious Treasures.


Foto: BeadFX (övre) respektive Preciosa Ornela (nedre)


måndag 23 maj 2016

Projekt: Skrynkliga ihåliga pärlor






Sona Grigoryan har en intressant teknik för att skapa annorlunda ihåliga pärlor av polymerlera, som går ut på att använda sig av en metalltrådsstomme och ballong. Hur det går till kan du se i hennes visual tutorial. Inkluderar inte instruktioner för härdning i ugn eller andra grundtekniker så den passar bäst för dig som redan har viss vana av polymerlera och vill experimentera med olika tekniker.

För smycken med pärlor i denna teknik, se Sonas galleri.


Tips: Det finns många olika sätt att skapa ihåliga pärlor i polymerlera. För några andra tekniker, se Ihåliga transparenta pärlor av flytande polymerlera och Pärla i pärla.


Foto: Sona Grigoryan


fredag 20 maj 2016

Referens: Armbandslängdskalkylator






Att få rätt längd på armband kan vara lite knepigt, speciellt i början, då det är viktigare att få rätt mått på ett armband än exempelvis ett halsband: om det är för kort kan det inte bäras och om det är för långt halkar det ned runt handen eller kanske till och med ramlar av helt. Dessutom, är man beräknar längden så måste man ta inte bara handledens omkrets utan även pärlornas diameter i beaktande, vilket är lätt att glömma.

Men det finns hjälp att få. Förutom generella tabeller med förslag på vad som är "normala" armbandslängder så finns det personer som gått längre och kan ge en hel formel för att få till den perfekta armbandslängden. Marion Hunziker-Larsen är en sådan person. På hennes blogg kan då få dels den matematiska formeln och dels – om tanken på matte inte tilltalar dig – en kalkylator som gör det lätt att få resultatet direkt. Bara fyll i ett par mått och ange hur tajt eller löst du vill att armbandet ska sitta.


Tips: Dessa tips handlar om armband med lås eller elastisk tråd, för att få rätt mått på stela armband, se detta blogginlägg.


Nyhet: Manekis pärlblogg nominerad i DIY-bloggstävling







Ja, lite får man ju passa på att skryta. Tidigare i veckan presenterade Skapamer.se april månads nominerade bloggar i deras tävling Sveriges bästa DIY-bloggare 2016 och min pärlblogg är en av de utvalda. Hela listan med nominerade bloggar hittar du genom att klicka på bilden ovan.

Du har tidigare kunnat läsa om tävlingen här. I Sveriges bästa DIY-bloggare är det upp till alla pysselintresserade att nominera sina favoritbloggar inom DIY/pyssel/hantverk. Varje månad fram till och med oktober utser Skapamer.se sedan tio nominerade bland bidragen. Den 31:a oktober avslutas nomineringsfasen och den allmänna omröstningen, som utser den slutgiltiga vinnaren, börjar.

Vill du nominera en blogg så finns det alltså fortfarande gott om tid. Ditt förslag lämnar du på denna sida.


torsdag 19 maj 2016

Projekt: Halsband med halvcirklar x4





Enkla geomtriska former är alltid roliga att arbeta med. Man kan göra minimalistiska smycken med en figur, kombinera dem till komplexa mönster eller helt enkelt manipulera dem genom att vika dem. Här är fyra exempel på enkla smyckesprojekt där man tagit en väldigt enkel form, cirkeln, och vikt den på mitten.

Sweet Paul gör det på enklast möjliga vis genom att använda sig av runda klistermärken, som viks över en tråd. Ett superenkelt projekt för barn.

Delia Creates syr "pärlor" av skinn, som träs på en kedja. Hon tipsar att du kan avsluta med att klippa fransar i halvcirkeln.

Skygrazer applicerar samma teknik med vikta cirklar på polymerlera. För att göra pärlorna mönstrade pressas leran först ut till tunna remmar som snurras ihop - för enklare variant, använd andra tekniker för att färga/mönstra leran eller använd enfärgad lera. Kan förstås också bytas mot andra leror som silverlera, kallporslin och keramik.

Hellow Glow klipper ut cirklar i filt och fäster dem i ett överlappande fiskfjällsmönster (se foto nedan). Även här kan du variera med andra material som exempelvis skinn och – varför inte – metall. Tunna material är att föredra.




Det är bara några exempel på hur du kan använda samma princip på olika vis och med olika material. Variationerna är förstås oändliga. Varför inte vika ihop en metallcirkel för en pärla som antingen används som den är ett stansas, mattslipas eller på annat vis utsmyckas? Eller sy en cirkel i peyote, vik ihop och säkra med några stygn i nederkanten.


Foto: Sweet Paul (övre) respektive Hellow Glow (nedre)


onsdag 18 maj 2016

Hem & trädgård: Pärlsmyckade myggnät och sänghimlar





Det mesta kan göras snyggare med pärlor och så även myggnät, både de man sätter upp i fönster och dörrar och de som som hängs som en rund sänghimmel (över sängen eller som mysigt trädgårds"tält"). Här är några exempel på hur kreativa personer smyckat sina myggnät med pärlor.


Virka
Hos Halmoxen får du tips på hur du kan pärlvirka en uddkant längst ned på ett myggnät för dörren. Tyngden i de små glaspärlorna gör att nätet håller sig bättre på plats när brisen tar fatt i det. Inget exakt mönster, men tillräcklig beskrivning för att en virkare med viss baskunskap själv kan göra sin variant utifrån texten.


Brodera
Brodösen Katarina Evans syr många broderier i tyll och andra skira tyger så det är inte konstigt att hon även tog fram nål och tråd när hon ville piffa upp ett tråkigt myggnät. Inga instruktioner, men det är lätt att se på fotot hur hon sytt fast pärlorna och paljetterna.

Behöver du mer handledning, se Pärlbroderi på tyll.


Trä
Åter till den nu relativt "gamla" trenden med stora träpärlor i heminredningen. Design love fest gör en egen sänghimmel/myggnät och trär pärlor på snörena det sätts ihop med.


Inspireras av brudslöjor
För mer inspiration, varför inte kika på Smyckade brudslöjor? Där finns tekniker som pärlbroderi, limma strass på tyll, göra pärlbandsfållar med mera och inspiration till utsmyckningar som kan användas till annat än bara brudslöjor.


Foto: Halmoxen


tisdag 17 maj 2016

Projekt: Med modifierade metallpärlor som hängen


Före


Vissa metallpärlor i filigranmönster eller med strasstenar görs genom att stansa ut en flikig form, som sedan böjs ihop till en rund eller olivformad pärla. Det betyder att pärlorna också kan "dekonstrueras" utan att skadas - eller med andra ord, du kan platta ut dem igen och därmed få en helt ny smyckeskomponent att arbeta med. Ett bra exempel på detta kan du finna i projektet Swarovski Snowflake Earrings av Kelly Garland. Hon använder sig av swarovskismyckade filigranpärlor, som elegant vecklar ut sig till en snöflingelikande form.


Tips 1: Om du ogillar hålet i mitten, täck det med exempelvis en matchande swarovskisten som limmas över det.

Tips 2: Du behöver inte platta ut pärlan, testa också att bara bända ut ut flikarna något och använd som ändavslut, klockformat hänge eller liknande.



Efter


Foto: BeadFX


måndag 16 maj 2016

Nyhet: Toho Demi Round






Det kommer hela tiden nya pärlsorter för alla som älskar småpärlor. Även om fokus numer mycket ligger på flerhåliga pärlor så finns det även intressanta nyheter med ett mer traditionellt antal hål (Spiky Button, Minos och 3-cut Matubo är tre exempel). Och från Japan kommer nu nya Demi Round från Toho. Den nya seed bead-formen påminner om O Beads och är helt enkelt extra tunna rocaillepärlor: samma diameter men nästan hälften så tjocka. De tillverkas i två storlekar: 8/0 (3x1,15 mm) och 11/0 (2,2x0,9 mm).

Pärlorna kommer, enligt distributören Starman, att börja säljas hos återförsäljare den första juni. För gratismönster, se Starman.

Uppdatering: Läs mer om skillnaden mellan O Beads och Demi Round här.


Foto: Toho Beads/Starman


fredag 13 maj 2016

Utställning: Pärlornas betydelse utforskas på kanadensiskt textilmuseum





Universal materials of communication, ornamentation and ritual, glass beads offer extraordinary insight into worlds and world views – microcosms of meaning and symbolism. Cherished around the world, the shared passion for these luminous, kaleidoscopic treasures has sparked global trade, drawing ships across oceans. Media of exchange, currency, identity and status, their language offers unique insight into global trajectories of influence and innovation. Worlds on a String explores beads and beaded objects across time and cultures, a story of journeys and inspirations that speaks to how, through centuries, the bead has informed economic and political relationships, shaping cultural and creative imagination.

Så beskriver Textile Museum of Canada pärlors roll i världshistorien i en presentation av den kommande utställningen Worlds on a String: beads • journeys • inspirations, vilken öppnar den 15:e juni i Toronto.

Utställningen omfattar pärlor och pärlarbeten från Afrika, Asien, Nord- och Sydamerika, Oceanien och Europa – både historiska och samtida. Den utforskar hur pärlandet utvecklat, speglat och absorberat sociala och politiska förändringar i världen. Pärlor har haft en roll att spela i allt från uppkomsten av världshandeln till modetrender. Idag är pärlandet något människor ägnar sig åt för att få utlopp för sin kreativitet och personliga uttryck eller en nytolkning av gamla traditioner, men det kan också fungera som en strategi för att stärka fattiga människor genom att skapa nya inkomstkällor. Pärlorna är en del av mänsklighetens historia, samtid och framtid.

Utställningen varar från 15 juni till 23 oktober 2016. Du kan läsa mer om utställningen och museet här.


Foto: Textile Museum of Canada


torsdag 12 maj 2016

Teknik: Lasergraverade träpärlor






Obehandlade träpärlor är en perfekt grund för dig som vill skapa personliga pärlor. De kan målas, betsas, brännmärkas (pyrografi), stansas och stämplas, fuskpatineras, ritas på, snidas, decoupagas, lindas med tråd (eller sidenband), pärlas (t ex pärldoppas eller viras), blingas, kläs i tyg osv. Modern teknik har gjort det möjligt att designa pärlor på ännu fler sätt – som att lasergravera (laseretsa) motiv på dem.

Instructables beskriver Adam Watters hur du kan skapa dina egna lasergraverade pärlor. Han visar både hur du riggar upp pärlan och anpassar ett motiv för att graveras på en sfärisk yta ( i hans exempel en jordglob, som du kan se på fotot ovan). Det är ingen nybörjartutorial utan den kräver en viss kunskap om hur du använder en lasermaskin.

Dessa maskiner är kanske inte något som alla har hemma, men idag finns det på flera håll "maker spaces" och liknande där man kan få låna en laserskärare eller -gravyrmaskin att arbeta med.

Det är enklare att gravera på en plan yta så om du är sugen på att göra dina egna lasergraverade pärlor och hängen kan det vara en startpunkt. Det finns också de som säljer pärlor etsade med om inte motiv så i alla fall text enligt kundens önskemål, något som tidigare nämnts här.




Foto: Adam Watters


onsdag 11 maj 2016

Bröllop: Smyckade brudslöjor






Att smycka brudslöjor med pärlor är något som delvis tagits upp tidigare i Pärlbroderi på tyll, men det kan vara på sin plats med ett specifikt inlägg om just brudslöjor med pärlor och/eller kristaller. Och kanske är det också på sin plats att notera att det på nätet verkar finnas två kommentarer kring egentillverkade pärlade slöjor: "det är enkelt att göra en egen slöja" och "det tar längre tid än man tror att sy fast pärlor – och det är tråkigt". Det senare är troligtvis inget problem för en van pärlare, men har du hittat hit som brud utan pärl- eller broderierfarenhet är det kanskr värt att känna till innan du börjar.

Obs! Här är mest tips kring tekniker och grundmodeller. För mer inspiration kring val av pärlor, design osv, bildgoogla  brudslöjor (med sökord som exv. beaded bridal veil, rhinestone bridal veil eller pearl birdcage veil).


Slöjans utformning

Det finns olika typer av tyll. Till brudslöjor används vanligen den skirare brudtyllen. Tyllen som används är vanligen syntetisk; det finns även äkta sidentyll, men det är dyrare och enligt många källar inte lika skir och följsam. Tyll finns i flera färger och även skimrande varianter.

Det första steget är att bestämma längden på slöjan. Det finns flera illustrationer av olika slöjlängder på nätet. Se exempelvis den här (scrolla ned för fler bilder).

Det finns flera guider till val av slöja på nätet. En guide finner du hos The Flirty Guide. Där tas också frågan om pärlbroderade slöjor upp med råd och illustrationer av olika varianter på pärlutsmyckningar. Här argumenteras också för broderade istället för fastlimmade pärlor, speciellt för brudslöjor som ska sparas. Viktigt är också att tänka på att pärlor väger – inte mycket var för sig, men sammanlagt blir det lätt för tungt om man överdriver antalet pärlor. Välj små pärlor, få pärlor, pärlor i lätta material (t ex akryl) och/eller kombinera med andra dekorationer som paljetter, tygblommor etc.

Hur du klipper till och formar slöjan beskrivs på många ställen tre tutorials i högen är från My online wedding helptanibear och Chica and Jo.


"Halvfabrikat"

Ett alternativ till att göra en slöja från grunden är att köpa en odekorerad slöja och sedan själv sy fast pärlor och/eller andra typer av dekoration som band, spets, applikationer, flatbacks, paljetter osv. Se ett exempel här.


Pärlbroderi

Hur man broderar på tyll har som sagt tidigare tagits upp i Pärlbroderi på tyll. Där tas både "vanligt broderi" och tambursöm upp. Men det finns även tutorials specifikt om pärlbroderi på brudslöjor.

The Flirty Guide har en tydlig steg-för-stegtutorial för hur man syr fast pärlor (specifikt swarovskis kristallpärlor, men tekniken fungerar förstås även för alla andra pärlor). Här tipsas också om bra sätt att fördela pärlorna på slöjan samt ges råd om när kristallpärlor på slöjan ej är att föredra.

Här finner du en beskrivning av en slöja kantad med pärlor fästa med läggsöm. Och hos Say you love it beskrivs en annan teknik där du använder dig av en variation av efterstygn.

Crafty Wedding beskriver både hur du gör en pärlad fåll och pärlade spetsapplikationer.

Pärlor kan vara en accent på en hand- eller maskinbroderad bård också. Ett exempel på det finner du hos Wedding Bee. (Du kan också limma en bård, som här, att utgå från.)


Pärlsträngar och -band

Ett alternativ till pärlor är att använda en pärlsträng, en tråd med fastsmälta plastpärlor på. Strängen kan sys fast med läggsöm eller limmas på plats så som görs här. Med en speciell pressarfot kan du även sy fast pärlsträngar med symaskin, vilket visas i denna video. Ännu exempel ser du i en annan av hennes tutorials: How to make bridal veils.

Det finns även andra typer av band, spetsar, snoddar etc med pärlor som du kan använda.


Flatbacks

Ett alternativ till att brodera fast pärlor är att applicera flatbacks. Det finns två varianter: de som kommer förlimmade och fästs med ett speciellt värmeverktyg (alternativt styrkjärn) – mest kända är kanske Swarovski Hotfix – och flatbacks som du limmar fast själv. Flatbacks finns i olika storlekar och former. De finns i strass/kristall och i pärlimitation. Hotfix lär kunna appliceras med värmeverktyget, men det skira materialet gör att vissa tar det säkra före det osäkra och limma själva för att inte riskera smälta tyllen. Se diskussionen här.

Denna video är ingen tutorial, men har ändå några bra tips för att limma strasstenar. Notera att denna slöja är gjord av ett tyg med blommotiv, som sedan blingas med stass.

Man kan gruppera flatbacks så de bildar motiv, något du kan se exempel på i DIY Rhinestone Mickey Veil. Notera: här används självhäftande flatbacks, men det är inte säkert att limmet på dem håller i längden. Passar alltså bäst om du inte tänker spara brudslöjan som en framtida släktklenod.


Foto: Say you love it


tisdag 10 maj 2016

Projekt: Citronellaarmband motar myggen






Smycken som doftsatts bara för att vara väldoftande har jag tidigare nämnt (kika här för mer om det), men dofter i smycken kan användas även på andra vis eller vad sägs som ett armband med myggmedel?

Inspirerad av några masstillverkade armband preparerade med citronellaolja, som ska hålla mygg och andra insekter på avstånd, skapade Jillee sin egen variant med paracordarmband som hon preparerar med en mix av eteriska oljor. Du hittar instruktionerna till dem här.

Vad gäller effektiviteten så rekommenderar hon dem främst när det är måttligt med mygg. De är inte lika effektiva som myggmedel med DEET, men en del mygg motar de. Man måste också tänka på att spreja armbanden efter ett tag då effekten troligtvis bara håller i några timmar.


Foto: One good thing by Jillee


måndag 9 maj 2016

Kurser: Workshops på museer - papperssmycken på V&A




Det är inte bara på pärlträffar, i pärlbutiker och hos studieförbunden som du kan anmäla dig till workshops. Ibland kan du även hitta dem i anslutning till utställningar på museer och gallerier. Så var fallet med Blomma för evigt i Stockholm för ett tag sedan (läs mer om det här). Och snart kommer det att hållas workshop på Victoria & Albert Museum i London.

21-22 maj leder Francine Oeyen en tvådagarsworkshop kallad Digital Paper Jewellery, som handlar om att skapa papperssmycken i en kombination av analoga och digital processer: "Experience a new approach to paper and cardboard, experimenting with its visual and technical possibilities both on the computer and by hand. Throughout the course you will develop a personal way of relating to the material and produce a creative piece of contemporary jewellery."

Kursen, som passar nybörjare, kostar 200 pund (160 för studenter). Läs mer om den här.


Utställningar: Smyckesutställningar i Sverige




Då och då nämner jag smyckesutställningar runt om i Sverige och världen, men det handlar mest om museiutställningar och finns förstås även flera mindre utställningar, oftast på gallerier och liknande som fokuserar på ny smyckeskonst, som jag missar.

Vill du ha koll på utställningar av samtida smyckeskonstnärer så brukar Klimt02 vara en bra källa. Du hittar deras förteckning över evenemang här. Det är en internationell lista, men då och då dyker en utställning i Sverige upp där, bl a på smyckesgallerierna Platina i Stockholm och Four i Göteborg.

En annan nyhetskälla är bloggen Bijou Contemporain. Tips om du gör en sökning: Sweden ger träffar både på utställningar i Sverige och utländska utställningar med svenska smyckeskonstnärer.

Båda dessa sajter är dessutom intressanta för alla som gillar samtida smyckeskonst, oavsett om de är på jakt efter en smyckesutställning eller ej.


PS! Glöm inte att den stora smyckesutställningen i Stockholm, Smyckekonst 2016, fortfarande är aktuell veckan ut. Sista möjligheten att bese den är 15:e maj.


fredag 6 maj 2016

Projekt: Armbandsur med irisbländare






Dagens tips är ett par projekt där man gör dekorativa, ångpunkiga* "lock" för armbandsur. Använder du dig inte av eller är inte intresserad av att tillverka klockor så skulle du kunna använda samma princip för att skapa annorlunda medaljonger.

ShadeStride har instruktioner till armbandsuret på Instructables. Denna tutorial är inspirerad av Gogglermans klocka, som du kan se mer av här. Han visar många bilder från arbetet med klockan, men har inga skrivna instruktioner att dela med sig av. Det är Gogglermans klocka du ser i videon ovan.


* = ångpunk är den svenska benämningen på steampunk


torsdag 5 maj 2016

Teknik: Lindas tips för att laga magnetlås






Magneter i magnetlås är inte alltid så bra fastlimmade och även de som är det får stå ut med en del belastning varje gång de öppnas så det är inte konstigt att de ibland lossnar. Att limma fast en magnet som lossnat är egentligen inte svårare än det låter (bara man tänker på detaljer som polaritet och att använda rätt lim), men för bästa resultat finns det flera tips som gör reparationen speciellt lyckad. Linda delar med sig av sina bästa tips i bloggartikeln How to repair a magnet clasp.


Tips: Testa gärna att öppna och stänga låset några gånger och se hur bra det är limmat innan du använder det. Då kan du minska risken att låset går sönder de första gångerna smycket används, något som är speciellt pinsamt om man sålt eller gett bort ett smycke till någon. Ett smycke med magnetiskt lås kan kombineras med en säkerhetskedja för att minska risken att tappa smycket om låset går upp eller går sönder.


Foto: Linda's Crafty Inspirations


Nyhet: Kalmbach lanserar ny sajt för pärlare och smyckestillverkare





Kalmbach, förlaget bakom tidskrifterna Bead & Button, BeadStyle och Art Jewelry magazine, kommer att lansera en ny sajt för dessa tidningar där pärlare och andra smyckestillverkare kommer att finna projekt, teknikvideor, bildgallerier, nyheter med mera. Den nya sajten, som döpts till Facet, kommer att uppdateras med nytt innehåll varje vecka. Sajten omfattar allt från trädda smycken till pärlsömnad till trådarbete och silversmide, med något för alla oavsett nivå.

Sajten kommer att ersätta de nuvarande hemsidorna för tidskrifterna. Innehåll på den nuvarande B&B-sajten, som Bead Buzz blog, B&B Extra (med gratisprojekt för Bead & Buttons prenumeranter) etc, kommer att finnas kvar.

Den nya sajten har inte startats upp än och något exakt datum för "öppnandet" har ännu inte meddelats, men du kan i nuläget gå in på Facets hemsida för en presentation av sajten. Där kan du också anmäla dig till deras nyhetsbrev.


Errata ang. inlägg 26/4 
I förra veckan tipsade jag om Prima, som söker efter smyckesmakare till sitt DT. Länken till deras sajt saknades. Om du är intresserad antar jag att du redan googlat dig fram till deras information, men för alla andra har blogginlägget nu fått en länk inlagd.

onsdag 4 maj 2016

Projekt: Läderarmband inspirerade av Rey






Idag är det Star Warsdagen, ett datum valt för att det på engelska (May the fourth) låter nästan som den klassiska frasen 'may the force (be with you)'. Star Wars har redan varit ett tema här på bloggen i vintras, då med fokus på ljussablar. Denna gången kommer inspirationen från den senaste filmen och det är något som kan tilltala även de som inte är Star Warsfans.

I The Force Awakens är tuffa tjejen Rey en av huvudpersonerna. Hon lever på en ökenplanet där strandades som barn, övergiven av sin familj, och där hon tar sig fram som skrotletare bland resterna av rymdskepp som utkämpade ett slag på planeten. En dag räddar hon en astromechdroid, som tillhör motståndsrörelsen, och stöter sedan på en avhoppad stormtrooper, Finn, något som förändrar hennes liv för alltid.*

Idag fokuserar vi dock inte så mycket på Reys berättelse som på hennes stil. Till hennes sandfärgade outfit hör ett läderarmband, som inspirerat både cosplayers och smyckestillverkare. Det finns några tutorials på nätet att utgå ifrån om du vill göra din egen variant. Ovan ser du en från Atelier Heidi. För en länk till mönstret, som kan laddas ned gratis, se videons beskrivning på YT. En enklare variant i ett stycke skinn finner du instruktioner till på DaWanda. Ytterligare en variant finner du hos This is ridiculous. Ett mönster finner du på detta forum.


* = beskrivning baserad på information på nätet. Jag har själv inte sett filmen. Har försökt hålla beskrivningen spoilerfri för den som planerar att se filmen i framtiden. Längre beskrivningar av Rey finner du på exempelvis Wookieepedia och Wikipedia.

tisdag 3 maj 2016

Tävlingar och utmaningar: Majutmaningar







Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.

OBS! Många månadsutmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera stort så läs regler och information noga för att inte missa din deadline.

~*~


50 Years of Newbery Medal Winners: Book-Inspired Art for 2016
Michelle Machs årslånga projekt i år har tema böcker böcker som vunnit Newberymedaljen, ett amerikanskt pris för barnlitteratur, och hon inbjuder andra till att också delta i utmaningen. Varje vecka har en bok som tema och du kan delta som läsare (berätta vad du tyckte om boken) eller kreatör (skapa något inspirerat av boken, behöver ej vara smycken/pärlor). Presentation sker varje tisdag. Det är inget krav att du måste delta varje vecka utan du kan hoppa på och av efter vad som passar dig. Fullständig info finner du här.


52 Week Challenge: Pendants
I år pågår en ny årslång veckoutmaning som går ut på att skapa ett hänge per vecka under detta år, dock utan krav på att man måste "pärla ikapp" om man börjat efter vecka 1 utan då börjar man den vecka man känner för och forsätter sedan året ut. (Det är iallafall målet, många gånger kommer saker emellan som gör att årslånga utmaningar kantas av avbrott och eftersläpningar i realiteten.) Deltar du i 52-utmaningen så finns det en FB-grupp där du visar upp dina alster för andra deltagare. Läs mer om utmaningen här.


Adventures in Making
The DIY Craft Challenge är tillbaka. Nytt år, nya månatliga temautmaningar öppna för pysslare och kreativa inom olika områden. Läs mer om utmaningen här.


Art Jewelry Elements
AJE har både "vanliga" månadsutmaningar – där du kan delta med ett färdigt smycke (med pärla/smyckeskomponenter som är handgjorda av dig eller någon annan) eller skapa din egen pärla/smyckeskomponent, eller något annat konstnärligt verk – och Compoent of the Month. I Component of the Month tävlar du om att vinna en av månadens komponenter och sedan skapa något med den i tid för en blog reveal i slutet av månaden. Utlottningarna varar bara ett par dagar runt månadsskiftet så håll ögonen öppna för att delta.

Se AJE för mer information.


Art Bead Scene Blog
Tema för månadens art bead-utmaning är ovanstående målning. Tänk på att det som vanligt är krav på att använda minst en art bead, köpt eller egentillverkad (se bloggen för definition). Vinsten var månad utgörs vanligtvis också av art beads. Numer kan bidrag också utgöras av dina egentillverkade art beads. Bilderna ska numer läggas upp på Pinterest istället för Flickr. Läs mer om utmaningen här.


Art Jewelry Magazine
Amerikanska Art Jewelry magazine har månadsutmaningar för smyckestillverkare som du kan läsa om här.


Bead Journal Project
Årslånga pärlutmaningen Bead Journal Project har numer en något annorlunda och mer individuell form där deltagarna själva sätter upp sina mål med avseende inte bara på pärlarbetenas/ "dagbokssidornas" storlek och form utan också antalet arbeten som de vill göra (mot tidigare gemensamma målet på en "sida" per månad) och när du vill börja. Information om BJP samt hur du blir medlem i den nya gruppen hittar du här.


Earrings Everyday
Månadsutmaingar för dig som gillar att göra örhängen. Utmaningen går ut på att, inspirerad av månadens utvalda inspiration (t ex ett foto, en målning, en konstinstallation, en film, en dikt, en person, en plats etc), plocka fram vad du har i gömmorna och skapa ett par örhängen. Blogga sedan om det för en blog hop den tredje fredagen i månaden. Mer information om månadens utmaning hittar du här.


JillyBeads Challenge Packs
Brittiska pärlbutiken JillyBeads har börjat med utmaningskit som du kan köpa varje månad. Väljer du att ladda upp en bild på ditt alster före månadens deadline har du chansen att vinna ett presentkort från butiken. Just nu aktuell pärlmix och full information finner du här. [Efter 12/5, se nytt kit här eller följ deras nyhetsbrev för uppdatering.]


Monthly Makers
Det engelska namnet till trots är detta en svensk utmaning, som arrangeras av tolv pyssel-/DIY-bloggare. Den tionde varje månad presenteras månadens tema och sedan har du fram till deadlinen den 28:e att skapa något på detta tema. För mer information, se deras hemsida (för teman etc klickar du dig sedan vidare till deras FB-grupp och/eller Instagram).


Operation Tackle That Bead Stash
OTTBS tänker framöver blanda temautmaningar med de vanliga färgutmaningarna. Som vanligt får du här lov att delta med kreationer baserade på andras mönster så länge du anger designerns namn (gärna med länk). Bloggens fokus ligger på att använda pärlor man redan har hemma: inget krav för utmaningen, men det uppskattas. Pärlmakare kan delta med sina pärlor, inte bara färdiga alster. Alla alster måste vara gjorda specifikt för utmaningen. Bland de som deltar i utmaningen kommer en vinnare, som får ett pris från månadens sponsor, att lottas fram. Läs mer om utmaningen här.


Year of Jewelry 2015
Year of Jewelry (YOJ), en årslång utmaning där du ska tillverka ett smycke på ett tema varje vecka, är i gång även i år. Information finns på denna Facebooksida (hoppas jag: man måste logga in så jag, som saknar FB-konto, kan inte se något).


Känner du till fler återkommande månadsutmaningar för pärlare och smyckestillverkare? Tipsa gärna! 
Fler tävlingar och utmaningar hittar du under en egen kategori här i bloggen, men glöm inte att du även finner ytterligare utlottningar, tävlingar med mera på mitt pinterestboard.

måndag 2 maj 2016

Projekt: Armband med Bangle Weaver





The Bangle Weaver Tool är ett redskap, skapat i samarbete mellan Kleshna och Beadalon, för att väva armband i olika material, från metalltråd till tygremsor. Tidigare i år vann det utmärkelsen Hot Product Award på CHA Mega Show, en branschmässa anordnad av amerikanska amerikanska Craft and Hobby Association (CHA).

Letar du efter instruktioner och/eller inspiration så har det börjat dyka upp en del på nätet. Beadalon har i skrivande stund 16 projekt i olika material här. Se även videorna på deras YT-kanal. Kleshna, designern bakom Bangle Weaver, har ett halvdussin projekt som du kan köpa på hennes hemsida. Hennes videor hittar du här. Projekt inklusive en teknikvideo hittar du också på Artbeads produktsida.


Foto: Kleshna