onsdag 11 maj 2016

Bröllop: Smyckade brudslöjor


Att smycka brudslöjor med pärlor är något som delvis tagits upp tidigare i Pärlbroderi på tyll, men det kan vara på sin plats med ett specifikt inlägg om just brudslöjor med pärlor och/eller kristaller. Och kanske är det också på sin plats att notera att det på nätet verkar finnas två kommentarer kring egentillverkade pärlade slöjor: "det är enkelt att göra en egen slöja" och "det tar längre tid än man tror att sy fast pärlor – och det är tråkigt". Det senare är troligtvis inget problem för en van pärlare, men har du hittat hit som brud utan pärl- eller broderierfarenhet är det kanskr värt att känna till innan du börjar.

Obs! Här är mest tips kring tekniker och grundmodeller. För mer inspiration kring val av pärlor, design osv, bildgoogla  brudslöjor (med sökord som exv. beaded bridal veil, rhinestone bridal veil eller pearl birdcage veil).


Slöjans utformning

Det finns olika typer av tyll. Till brudslöjor används vanligen den skirare brudtyllen. Tyllen som används är vanligen syntetisk; det finns även äkta sidentyll, men det är dyrare och enligt många källar inte lika skir och följsam. Tyll finns i flera färger och även skimrande varianter.

Det första steget är att bestämma längden på slöjan. Det finns flera illustrationer av olika slöjlängder på nätet. Se exempelvis den här (scrolla ned för fler bilder).

Det finns flera guider till val av slöja på nätet. En guide finner du hos The Flirty Guide. Där tas också frågan om pärlbroderade slöjor upp med råd och illustrationer av olika varianter på pärlutsmyckningar. Här argumenteras också för broderade istället för fastlimmade pärlor, speciellt för brudslöjor som ska sparas. Viktigt är också att tänka på att pärlor väger – inte mycket var för sig, men sammanlagt blir det lätt för tungt om man överdriver antalet pärlor. Välj små pärlor, få pärlor, pärlor i lätta material (t ex akryl) och/eller kombinera med andra dekorationer som paljetter, tygblommor etc.

Hur du klipper till och formar slöjan beskrivs på många ställen tre tutorials i högen är från My online wedding helptanibear och Chica and Jo.


"Halvfabrikat"

Ett alternativ till att göra en slöja från grunden är att köpa en odekorerad slöja och sedan själv sy fast pärlor och/eller andra typer av dekoration som band, spets, applikationer, flatbacks, paljetter osv. Se ett exempel här.


Pärlbroderi

Hur man broderar på tyll har som sagt tidigare tagits upp i Pärlbroderi på tyll. Där tas både "vanligt broderi" och tambursöm upp. Men det finns även tutorials specifikt om pärlbroderi på brudslöjor.

The Flirty Guide har en tydlig steg-för-stegtutorial för hur man syr fast pärlor (specifikt swarovskis kristallpärlor, men tekniken fungerar förstås även för alla andra pärlor). Här tipsas också om bra sätt att fördela pärlorna på slöjan samt ges råd om när kristallpärlor på slöjan ej är att föredra.

Här finner du en beskrivning av en slöja kantad med pärlor fästa med läggsöm. Och hos Say you love it beskrivs en annan teknik där du använder dig av en variation av efterstygn.

Crafty Wedding beskriver både hur du gör en pärlad fåll och pärlade spetsapplikationer.

Pärlor kan vara en accent på en hand- eller maskinbroderad bård också. Ett exempel på det finner du hos Wedding Bee. (Du kan också limma en bård, som här, att utgå från.)


Pärlsträngar och -band

Ett alternativ till pärlor är att använda en pärlsträng, en tråd med fastsmälta plastpärlor på. Strängen kan sys fast med läggsöm eller limmas på plats så som görs här. Med en speciell pressarfot kan du även sy fast pärlsträngar med symaskin, vilket visas i denna video. Ännu exempel ser du i en annan av hennes tutorials: How to make bridal veils.

Det finns även andra typer av band, spetsar, snoddar etc med pärlor som du kan använda.


Flatbacks

Ett alternativ till att brodera fast pärlor är att applicera flatbacks. Det finns två varianter: de som kommer förlimmade och fästs med ett speciellt värmeverktyg (alternativt styrkjärn) – mest kända är kanske Swarovski Hotfix – och flatbacks som du limmar fast själv. Flatbacks finns i olika storlekar och former. De finns i strass/kristall och i pärlimitation. Hotfix lär kunna appliceras med värmeverktyget, men det skira materialet gör att vissa tar det säkra före det osäkra och limma själva för att inte riskera smälta tyllen. Se diskussionen här.

Denna video är ingen tutorial, men har ändå några bra tips för att limma strasstenar. Notera att denna slöja är gjord av ett tyg med blommotiv, som sedan blingas med stass.

Man kan gruppera flatbacks så de bildar motiv, något du kan se exempel på i DIY Rhinestone Mickey Veil. Notera: här används självhäftande flatbacks, men det är inte säkert att limmet på dem håller i längden. Passar alltså bäst om du inte tänker spara brudslöjan som en framtida släktklenod.


Foto: Say you love it


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails