fredag 1 februari 2013

Pärltillverkning: Pärla i pärlaEn pärla eller kula kan fångas i en pärlbur eller sys in i ett galler av pärlor, men man kan också ha kul med att göra en "pärla i pärla" (eller "kula i pärla", som det oftast egentligen blir). När du gör sådana pärlor i lera så är tricket ungefär det samma som vid tillverkning av ihåliga pärlor: kärnan kläs i exempelvis vax eller papper för att skapa ett mellanrum och sedan kläs det hela i i ännu mera lera. Pärlan eller hänget "bränns" sedan i ugnen och pappret tas bort genom hålen i den yttre pärlan/pärlburen, vilket skapar ett mellanrum så att kulan/pärlan i mitten kan röra sig fritt.

Instruktioner till en pärla med totalt två eller tre pärlor hittar du hos Desiree McCrorey. Hon använder sig av vax, som smälter i ugnen när pärlan härdas. En variant, som snarare är ett hänge än en pärla, finner du hos MCBE Créations. Hon använder sig av blött hushålls- eller toalettpapper, som plockas bort efter bränningen.

Även andra material än papper och vax kan användas. Det viktigaste är att de kan vara hårda nog att forma leran runt, men samtidigt gå relativt lätt att avlägsna genom hål i leran utan att denna går sönder. Materialet måste också tåla värmen i ugnen: i brännugnar kan man använda korklera och likande som förkolnar i den mycket höga värmen, men detta lämpar sig inte för vanliga ugnar. Mer tips på detta kommer du att få i ett kommande (men ej ännu schemalagt) inlägg om ihåliga pärlor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails