torsdag 14 april 2016

Projekt: Stansade och stämplade träpärlor


Stansar för metall kan även användas på andra material som lera (innan den härdas), läder, kartong – och trä. Hur det kan användas för att mönstra näver har tidigare nämnts i Färgglada näverarmband, men man kan också använda det på trä, exempelvis för att göra egna bokstavspärlor vilket du finner instruktioner till hos Northstory. Hon stansar bokstäver på de mindre pärlorna och hela ord på de större.

Praktiskt då du alltid har de bokstäver som behövs. Dessutom finns bokstavsstansar i olika typsnitt likväl som olika storlekar (ja, det finns även set i andra alfabet än det latinska), vilket ger större valfrihet att få bokstavspärlor som är precis som man vill ha dem.

Hon använder sig även av gummistämplar för att skapa ytterligare bokstavspärlor, en teknik som passar bra om små barn vill vara med och skapa.


Tips 1: På samma sätt som vissa beställer specialdesignade stansar med sin logga för att "signera" smycken av metall eller tags som fästs på pärlsmycken så kan du använda en logostans för att signera träsmycken på baksidan.

Tips 2: Pärlorna kan förstås också färgas eller målas och du kan använda dig av samma teknik som på stansad metall med färg som appliceras och torkas av så att det enbart stannar i fördjupningen.

Tips 3: För ett exempel på hur du kan stansa och stämpla färg samtidigt, se Tamaras "happy sticks" (efter kartongskyltarna).


Foto: Northstory


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails