Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
måndag 7 april 2014
Kultur: Pärlbroderierna i Game of Thrones
Vare sig du följer Game of Thrones eller ej så har du säkerligen åtminstone hört talas om den fantasysuccé på tv och kanske har du redan läst någon av alla de bloggartiklar av pärlare och brodöser (för att inte nämna fantasy- och modebloggare/-tidningar) som öst lovord över de vackra, intrikat broderade kläderna, men för dig som missat det så passar jag på, lagom till säsongspremiären, att skriva om dem också. För är du det minsta intresserad av pärlbroderi ska du inte missa dessa praktverk!
Broderierna på de av Michele Clapton designade dräkterna är skapade av londonbaserad costume embroiderer Michele Carragher, som tidigare arbetat som brodös för flera brittiska och amerikanska kostymdramer. Carragher har specialiserat sig i handbroderi och ytbroderi (surface embellishment) och använder sig av traditionella broderitekniker (bl a reliefbroderi, guldbroderi och fritt broderi), smockning, pärlbroderi och utsmyckning. Allt detta syns i GoT-broderierna där ett granskande öga kan finna en mängd ögongodis till material: brodergarn, pärlor (pärlnörden kan identifiera bland annat tilas och Miyuki-drops i Daenerys drakklänning, swarovskikristaller i Cerseis dräkt och ), motringar, metalltrådar, paljetter, garn med mera.
Broderierna är inte bara imponerande i sin hantverksskicklighet, de berättar också något både om de kvinnor/flickor som bär dem och händelseutvecklingen i serien. Sansas brudklänning är ett bra exempel där broderierna är fyllda av symbolik som visar hur hon går från att vara en i familjen Stark (symbliserad av faderns varg och moderns fisk) till att bli en Lannister (lejon) -- och framför allt hur de senares dominans över henne växer.
Det kan vara svårt att se de imponerande detaljerna i speciellt kvinnornas kläder i den lilla tv-rutan, men som tur är finns det ingen brist på foton på nätet, som visar kläderna så väl i helfigur som i närbild. Bästa stället att börja är Michele Carraghers hemsida där du förutom bildgallerier även kan få se små inblickar i hur hon skapar sina läckra broderier. Här finner du även små texter kring hur kläderna utvecklas och/eller symboliken broderad in i dem. För större bilder, se även BuzzFeeds artikel här.
Foto: Michele Carragher
2 kommentarer:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Härligt inspirerande för pärlbroderi, guld- och reliefbroderi samt sidenbandsbroderi. På hemsidan ser man bl a hur Michele bygger upp en fågel, ett tips jag tänker utnyttja. Broderierna för Elizabeth I är traditionella men Micheles arbeten för Game of Thrones bevisar att gamla traditioner och tekniker kan vidareutvecklas. Igår tittade jag på japanska pärlbroderier på nätet, idag det här! Nu blir det svårt att välja vilket jag ska fördjupa mig i just nu. Har inte Michelle ett drömyrke? Milka
SvaraRaderaJa, vilket drömyrke! Speciellt intressant med kostymer för tv, film och teaterscenen är ju också att där ingår ett element av patinering. Ska man skapa nytt för t ex kungligheter eller haute couture så ska det oftast se helt nytt ut. Med utstyrslar för skådespelare så ska det istället ofta verka som om kläderna har använts förr. Bara i vissa fall ska ett klädesplagg se helt nytt ut. Samtidigt ska det inte överdrivas för då ser det konstlat ut eller så hamnar fokus på kläderna istället för skådespelarna. Här är en intervju om det: http://hd.se/noje/2013/11/04/de-skapar-och-forstor-pa-teatern/
RaderaNär jag tittade på hennes gallerier så slog det mig just vilken frihet för fantasin som finns i fantasygenren: man kan inspireras av historiska stilar, men också blanda både gammalt och nytt, kombinera stilar från olika platser och lägga till något alldeles eget. Och här finns ju också en budget för att låta den fantasin sprudla! Man snålar inte ens in på något sådant som handbroderi, vilket måste kosta en hel del med tanke på den tid det kräver, men även materialkostnaden lär vara hög med tanke på materialen.