Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 29 april 2014

Manekis projekt: Pärlmönster för skinnrem med söm






Vill du pärla skinnarmband (eller för den delen halsband), men känner att skinn kräver verktyg du inte har eller bara att du inte vill göra hål i skinn -- de går ju trots allt inte att ångra när de väl en gång gjorts! -- så kanske denna teknik är något för dig. Istället för att sy genom lädret så används skinnremmar med redan sydda sömmar, som du kan brodera med så kallade trädda stygn.

Detta är inte en hel tutorial och illustrationerna var från början privata skisser aldrig tänkta att publiceras, men jag hoppas ändå instruktionerna kan ge en någorlunda introduktion till tekniken för pärlare, smyckestillverkare och brodöser, inklusive de som aldrig sytt med trädda stygn.

Behöver du mer instruktioner till stygnen så kan du finna dem beskrivna i de flesta broderiböcker (t ex Tvåhundratjugo sömmar och stygn av Anita Gunnars eller Sömmar och stygn av Grete Petersen -- kolla på bibblan). För instruktioner till pärlade trädda stygn rekommenderar jag gärna Bead Embroidery The Complete Guide: Bring New Dimension to Classic Needlework av Jane Davis. Du kan läsa delar av boken gratis via Google Books; de sidor som är av intresse för dagens tema är 90-91 och 99.




Material och verktyg

Först några ord om vad du behöver. Till armbandet ovan använde jag en platt rem i nappa med en söm längs respektive kant. Napparemmen är mjukare än de flesta andra läderremmar, vilket krävs i detta fall då du behöver ett underlag mjukt nog att ge efter när du pressar nålen under sömmen. Sömmen i sin tur bör av samma skäl inte vara för spänd. Den bör även vara sydd med en stark söm som inte brister av spänningen när nålen pressas under den.

Till exempelarmbandet har tjeckiska seeds/rocaillepärlor i storlek 11/0 använts. De passade perfekt till längden på stygnen i sömmen. Men du kan också testa med mindre pärlor för ett nättare utseende. 

Vad gäller pärltrådar så har K.O. använts i exemplet, men du kan självklart använda din egen favorittråd. Det är en god idé att använda en trådfärg som matchar färgen på sömmen så att den inte syns, men som du kan se på närbilderna nedan är det inte ett måste: även en mörkare tråd kan bli ganska osynlig i slutresultatet. 

Den pärlnål -- i storlek 10 -- som använts kallas på engelska ballpoint bead embroidery needle. Denna nål har en trubbig spets (egentligen anpassad för att brodera aida, stramalj etc), vilket är ett måste då vassa nålar kan skada sömmen och/eller lädret. Om du tycker det är svårt att trä nålen mellan söm och skinnrem, kontrollera om du håller nålen rätt: den bör vara parallell med remmens ovansida så att nålen inte försöker "gräva sig ned" i skinnet. Fungerar inte detta, testa att vända nålen så du syr med ögat först. Denna ände av nålen är trubbigare än spetsen och minskar risken för att nålen ska få tag i skinnet eller tråden i sömmen och fastna.



Enkla kaststygn

I exempelarmbandet har kaststygn använts med en pärla per stygn. Stygnet är mycket enkelt och går ut på att du syr under varje efterstygn (den färdigsydda sömmen) från samma riktning varje gång. I detta fall utifrån och in.



De flesta stygn i denna artikel använder sig av enbart en pärla per stygn, men våga även experimentera med flera pärlor per stygn eller variera längden på stygnen och pärlornas storlek om sömmens stygnlängd tillåter.


Utfyllnad

Om du inte gillar "blixtlåsutseendet" på armbandet så kan du fylla igen mellanrummen med pärlor efteråt. Bara trä nålen genom pärlraden medan du plockar upp en ny pärla mellan varje pärla du syr igenom. Tänk på att det färdiga armbandet kröker sig, vilket gör mellanrummen större än när remmen ligger platt på ett bord. Även om en pärlrad ser trång ut är det alltså inte säkert den gör det när armbandet bärs.




Enkla trädstygn

Trädstygn skiljer sig från kaststygnen ovan genom att tråden träs fram och tillbaka under sömmen. På så vis hamnar varannan pärla på andra sidan sömmen. Tyvärr har jag inget foto på denna variant så du får nöja dig med skissen nedan. Notera skillnaden i hur tråden träs jämfört med ovan!




Dubbla trädstygn

Vill du ha fler pärlor kan du dubblera de trädda stygnen genom att sy genom sömmen en gång till, men denna gång "spegelvänt", det vill säga där du sydde genom sömmen uppifrån ned syr du nu nerifrån upp (grå linje/pärlor i illustrationen). 


Designtips: Ingen säger att du måste använda samma färg/storlek/antal pärlor i varje stygn. Testa att variera för att få just det mönster du vill ha!


Breda trädstygn

Trädda stygn kan också sys mellan två parallella sömmar. Nedan kan du se två varianter på detta: en som fyller det mesta av remmen med pärlor och en som skapar ett sicksackmönster. 



Detta är bara två exempel att börja med. Genom att variera antalet pärlor, i vilken riktning du syr (rakt, snett, långt, kort), var du trär på pärlor (jämför mönstren ovan där bara sicksackmönstret trär på en pärla på "utsidan" av sömmen) och/eller om du dubblerar stygnen kan du skapa en mängd olika pärlmönster. Det är bara att testa sig fram till ett du gillar!


Avslut

Några korta ord om hur du avslutar broderiet. Jag fäster trådarna precis som i ett vanligt broderi, genom att sy kast- eller trädstygn genom sömmen på baksidan. Enklast är att avsluta armbanden med ändavslut som limmas fast. Bara fäst trådarna i ändarna på remmen så att de också limmas fast i avsluten.

Jag varken börjar eller slutar med en knut (av gammal vana), men om du känner att det behövs så kan du göra en liten, osynlig knut där den inte syns, gärna vid änden på remmen så den döljs av ändavslutet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails