Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 20 januari 2014

Noterat: Jakt på giftiga smycken





Inom EU ska smycken vara nickelsäkra och fria från både bly och kadmium, men trots förbuden så förekommer det fortfarande produkter som innehåller ämenen på marknaden. Det handlar främst om billiga bijouterier med smyckesdelar som tillverkas till lägsta möjliga pris. Vid enbart hudkontakt är riskerna med bly och kadmium små, men de kan ge allvarliga skador och sjukdomar om man får i sig ämnena, vilka i Sverige ses som utfasningsämnen. Eftersom billiga smycken inte minst används av barn och unga anser man dock ändå att en viss risk då barn, speciellt de små, gärna stoppar saker i munnen och suger på smycken. På grund av detta kommer Kemikalieinspektionen och kommunala inspektörer nu att besöka såväl småbutiker som de stora kedjorna landet runt för att kontrollera att inga otillåtna smycken säljs.

Om du tillverkar och säljer smycken gjorda av fabrikstillverkade smyckesdelar så har du förhoppningsvis redan koll på lagkraven, men inspektionerna kan ändå vara en påminnelse om hur viktigt det är att veta vad man har i sina smycken och värdet av seriösa, pålitliga leverantörer.


Mer information om de tre oönskade metallerna och respektive förbud finner du här:

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Tycker du har en väldigt bra och rolig blogg!
    Jag ligger i startgroparna att öppna en pärlbutik, men har börjat få lite kalla fötter, då det var helt nytt för mig med dessa eu-regler.
    Har inte tänkt köpa in så jättemycket metallpärlor, men det finns en strasspärla som jag jättegärna vill ha, men den är tyvärr bara nickelfri. Om man påpekar detta i beskrivningen, och talar om vad EU.s regler säger, tror du att man skulle kunna sälja den pärlan ändå? Är det lagligt menar jag?
    M v h Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller juridiska frågor är det alltid bäst att fråga de sakkunninga och än bättre tillsynsmyndigheten om man är osäker för till syvende och sist är det de som avgör vad som är lagligt eller ej. I detta fall alltså din hemkommuns miljökontor eller Kemikalieinspektionen.

      Jag förstår frågan som att pärlan följer nickeldirektivet (är nickelfri), men att det inte står något om bly och kadmium. Är det korrekt?

      Många svenska pärlbutiker testar själv metallpärlor och -komponenter med nickeltest (finns på apotek, några få pärlbutiker och Sargenta) för att vara säkra. Att testa för bly och kadmium är svårare så där får man mer eller mindre lita på sin leverantör. Står det inget i informationen så fråga -- det behöver ju inte betyda att pärlan innehåller bly/kadmium! Långt, långt ifrån alla metalldelar innehåller de förbjudna tungmetallerna. Om du hittat pärlan hos en stor, välkänd grossist, speciellt en baserad i Nordamerika eller inom EU, kan du nog lita på att det ser till att dåliga delar med bly och/eller kadmium inte köps in (speciellt större butiker/grossister kräver ibland att få se en analys av komponenterna före köp -- de största kan bekosta egna analyser).

      Det sagt så är bly och kadmium något du speciellt finner i de allra billigaste delarna, ofta gjuten metall (tennlegeringar etc) eller i lödfogar. De har använts som billiga tillsatser, som drygar ut dyrare metaller som tenn, zink osv. Om du håller dig till bra kvalitet och/eller metaller som normalt inte legeras med bly/kadmium minskar riskerna betydligt!

      Många metalldelar är bly- och kadmiumfria utan att det explicit står eftersom det är nicklet som varit den största frågan i många år, det som varit reglerat i lag, och det ämnet som mest använts i metall. Nickel är mycket användbart när man pläterar metall, exempelvis, och har därför använts väldigt mycket. Det är dessutom en stark metall med egenskaper som gjort den perfekt i en mängd legeringar, inklusive nysilver och vitguld.

      Äkta strass/kristallglas innehåller också bly (ju bättre kvalitet, desto mer bly), men de har varit undantagna då det endast är nyligen som det blivit möjligt att göra högkvalitativt kristallglas utan bly -- något Swarovski och Preciosa börjat med härom året.

      Tekniskt sett är det troligtvis möjligt att sälja pärlan om du varnar för att den inte får lov att användas i smycken och inte får användas av barn (de är känsligare för förgiftning) eftersom reglerna enbart gäller vissa produkter så som smycken. Pärlor kan ju användas till mycket annat. Pärlare förutsätter vanligtvis att alla delar är i enlighet med EU:s och Sveriges regler för smycken så det gäller att vara mycket tydlig om du väljer att gå den vägen. Dessutom vill de flesta kunder ha pärlor till just smycken så en risk är att du inte får sålt pärlorna.

      Men, som sagt, kolla först om pärlan verkligen innehåller bly och/eller kadium för det är inte säkert (om det nu inte uttryckligen stod att pärlan inte klarar EU:s bly-/kadmiumregler). Det är ju onödigt att oro sig i onödan.

      Om den inte klarar reglerna så skulle min spontana tanke vara att skippa den i butiken, men -- om det är en unik och vacker pärla du verkligen gillar -- kanske köpa några pärlor för privat bruk istället. Om det inte är för stora kvaniteter det rör sig om. Då kan man själv få njuta av pärlorna, men bidrar inte till att potentiellt farliga pärlor kommer ut på marknaden.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails